INTERNATIONALE POLITIEK

Zwitserse pensioenbom

Image

De Zwitserse kiezers hebben voor een aangename verrassing gezorgd: met een ruime meerderheid, 75 percent, hebben ze een verhoging van de pensioenleeftijd verworpen. En meteen is het voorstel “Beter leven als gepensioneerde” met 58 % goedgekeurd, wat neerkomt op een dertiende maand pensioen. De Fransen zullen daar van opkijken, in Frankrijk werd er vorig jaar zelfs geen stemming in het parlement over gehouden, de regering legde met artikel 49.3 de leeftijdsverhoging op.

De politieke steun voor de leeftijdsverhoging van 65 naar 66 jaar was nochtans groot. Alleen de socialisten en de groenen waren er, samen met de vakbonden, tegen. De rechtse en uiterst-rechtse partijen, samen driekwart van de volksvertegenwoordiging, waren wel voor de verhoging van de leeftijd, maar zeker niet voor die 13e maand.

De overwinning van de vakbond en van links komt als een donderslag, valt te lezen in de Zwitserse pers. Het is een grote zeldzaamheid dat links een zege behaalt, volgens de krant ‘Blick’ de eerste keer sinds 1848. De grote winnaar, de indiener voor het voorstel “Beter leven” is Pierre-Yves Maillard, voorzitter van de vakbondsfederatie en socialistisch senator.

Zowel de federale regering, waar rechts en uiterst-rechts de toon aangeven, en de patronale organisaties hadden nochtans hun volle gewicht in de strijd geworpen. Ze waarschuwden tegen een dreigend bankroet van de nationale pensioenkas. Maar de argumenten van de vakbond en links rond de gestegen levensduurte, hebben een meerderheid van kiezers overtuigd.

De regering kreeg het verwijt niets te hebben genomen om de inflatie aan banden te leggen of te compenseren. Vooral fors gestegen huurprijzen en verzekeringspremies hebben veel gepensioneerden zwaar getroffen. Op 9 juni komt er een referendum over een voorstel van links om de bijdragen voor ziekteverzekering te beperken tot 10 % van het inkomen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Groen zakt in Europese kiezersgunst

Bij de verkiezingen voor het Zwitsers parlement, zijn de groene lijsten dé verliezers. Dat was al zo bij de recente verkiezingen in Luxemburg. En bij enkele deelstaatverkiezingen in Duitsland,…

Print Friendly, PDF & Email

49.3, Macrons (on) macht

Een spoedzitting van de Franse regering over de verspreiding van het coronavirus, had een andere agenda: premier Edouard Philippe kondigde zaterdag na afloop ervan aan dat zijn regering art.…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×