INTERNATIONALE POLITIEK

Zwitsers hielden historisch referendum

Nergens was het te vinden, op www.Krantenkoppen.be op maandagochtend: nieuws over het jongste Zwitserse referendum. Daar waar de gedrukte De Standaard van maandag wel een groot artikel had op zijn pagina’s 2 en 3 onder de titel “Zwitsers gaan voluit voor groene energie”. Hoe maken ze bij “Krantenkoppen” hun selectie?
Maar bon, niets dus bij ‘Krantenkoppen’ in de titels van de Belgische of Nederlandse kranten. En ook niets bij hun buitenlands aanbod waaronder Reuters, The Guardian, The Independent … Maar ook niets op de webstek van  Al Jazeera … Trump daarentegen, die brave mijnheer mag niet eens meer rustig onder vrienden wat ‘beautifull’ wapens slijten. Hetgeen als president van het Amerikaans militair-industrieel establishment nochtans zijn eerste verantwoordelijkheid is. Want: jobs, jobs, jobs …
Over het Zwitsers referendum had u-ik eerder toch ergens (bij NRC Handelsblad bleek het) iets gelezen. Even zoeken dan op maandag bij Die Welt. Het werd diep door scrollen, maar daar stond het:
 Schweizer sagen deutlich „Ja“ zum Atomausstieg
In het Nederlands en iets duidelijker:
Zwitsers: Weg met Kernenergie !
Die Welt vatte het besluit van de Zwitserse bevolking als volgt samen: “Die Schweizer haben heute über einen langfristigen Ausstieg aus der Atomenergie abgestimmt. Rund 58 Prozent sprachen sich für das neue Gesetz aus, das den Neubau von Kernkraftwerken verbietet und mehr Förderung für erneuerbare Energien vorsieht.”
De Zwitsers willen geen kerncentrales meer’, zo ging de tekst verder. Het volksbesluit is ‘eindeutig’: niet voor misverstanden vatbaar. Jammer wel dat de vijf nog werkende centrales nog een tijd in gebruik blijven. Twee daarvan staan dicht bij de Duitse grens, merkte Die Welt op. Al met al kan het nog 15 jaar duren vooraleer de laatste Zwitserse kerncentrale dichtgaat stelde Rolf Wüstenhagen, prof aan de Universität St. Gallen.
In de nieuwe Zwitserse energiewetgeving wordt ook de uitstoot van CO2 door het autoverkeer aan banden gelegd, de sanering van gebouwen richting meer energie-efficiëntie enzoverder.
Die Welt voegde er nog aan toe dat de Zwitsers voorafgaand aan het referendum door bepaalde Duitsers gewaarschuwd waren voor duurdere energie als ze tegen de kernenergie zouden stemmen. Maar … “Solche deutschen Interventionen in die eidgenössische Politik kommen selten gut an.” (https://www.welt.de/politik/ausland/article164783362/Schweizer-sagen-deutlich-Ja-zum-Atomausstieg.html )
Behalve over de kernenergie mochten de Zwitsers zich op zondag nog in diverse regionale referenda uitspreken. Ziedaar hoe een massademocratie toch iets democratischer functioneren kan dan in onze Belgische particratie.
Tijdens het schrijven van dit bericht was ondertussen op maandagochtend ook de dagelijkse email-nieuwsbrief van de Zwitserse kwaliteitskrant Neue Zürcher Zeitung toegekomen. Daar stond het nieuws over de Zwitserse ‘volkskernuitstap’ wel bovenaan:
“Das Abstimmungsergebnis zur Energiewende ist deutlich; 58,2 Prozent der Stimmberechtigten sagten gestern Ja. Das Volk will keine neuen Atomkraftwerke und will stattdessen den Energieverbrauch senken, die Effizienz steigern und die erneuerbaren Energien ausbauen.” (https://www.nzz.ch/schweiz/abstimmung-vom-21-mai-das-energiegesetz-fuehrt-unser-land-in-eine-moderne-energiezukunft-ld.1293675?mktcid=nled&mktcval=107_2017-5-21 )
Wanneer krijgen we ook in België een referendum over de hier door Electrabel gesaboteerde kernuitstap?
Jan-Pieter Everaerts (Bron: De Groene Belg 1324; : mediadoc.diva@skynet.be)

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Lithiummijnen in Europa, niet in mijn buurt

Neveneffecten van de transitie In het Franse departement Allier loopt een openbaar onderzoek naar de ontginning van een grote lithiummijn. De weerstand is groot. Die was zeker even groot…

Print Friendly, PDF & Email

Israëlisch parlement verwerpt toekomstige Palestijnse staat

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft met een overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen die de oprichting van een Palestijnse staat afwijst. “De vestiging van een Palestijnse staat in het…

Print Friendly, PDF & Email

Macronie zet links een neus

De vier partijen van het Nouveau Frot populaire (NFP) waren het dan toch eens geraakt over een gezamenlijke kandidaat voor het voorzitterschap van de Nationale Assemblée. Als grootste blok…

Print Friendly, PDF & Email
India. De Onzichtbare Gigant

You May Also Like

×