Zwarte schaduwen in Polen en Hongarije

De Poolse PiS (Recht en Rechthvaardigheid) haalt opnieuw een volstrekte meerderheid. Maar de vreugde over die zege is getemperd, chef Jaroslaw Kaczynski had beter verwacht. De PiS is blijkbaar ter rechterzijde kiezers kwijtgeraakt aan Konfereracjia, een partij die nog meer reactionair is dan PiS. Het kan. En in Hongarije kon de verenigde oppositie in talrijke grote steden slechts succes boeken door het uiterst-rechtse Jobbik er bij te nemen.

Konfederacja

De PiS heeft ter rechterzijde onverwachte sterke concurrentie gekregen van de oude Boerenpartij PSL (9,1 %) en van de Konfederacja (6,4%), geleid door Janusz Korwin-Mikke die eerder de EU-vijandige partij Wolnosc oprichtte. Konfederacja vindt democratie idioot, valt uit tegen migranten en al wie opkomt voor vrouwenrechten, en is ‘libertair’, voor de grootst mogelijke economische vrijheid.
Konfederacja ligt dan ook goed bij ondernemers. En bij de mannelijke jeugd: ze zou bij de jonge mannelijke kiezers bijna een derde van de stemmen halen. PiS vreest o.m. dat Konfederacja de regering het leven zuur zal maken door het debat over absoluut verbod op abortus weer op te rakelen.

Jobbik

In Hongarije heeft de verenigde oppositie – dat is centrum-links, liberalen, groenen en het uiterst-rechtse Jobbik – zowel in Boedapest als in 9 andere steden gewonnen. Fidesz van premier Viktor Orban houdt nog 13 van de 23 steden over, een verlies van 7.
Dat oppositieverbond behelst dus wel Jobbik, een partij waar zelfs Marine Le Pen van het Franse RN, niet wou mee samen zitten, want te antisemitisch, teveel nazitrekken. Ze is veranderd, zeggen de andere oppositiepartijen als excuus. Door die alliantie krijgen twee steden, Eger en Dunaujvaros, nu een uiterst-rechtse Jobbik burgemeester.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 356 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook