INTERNATIONALE POLITIEK

"Modi is een fascist"

Image
Deze CAB is het werk van fascist Modi, vinden de actievoerders (commondreams.org)

“Het Westen beschuldigt China van etnische zuiveringen in Xinjiang, maar kijkt rustig hoe de Indiase regering etnische zuiveringen doorvoert”. Aldus de klacht van de Chinese krant ‘Global Times’, die bekend staat als nationalistisch. Heeft die krant ongelijk? In India komen duizenden en duizenden ondanks het betogingsverbod op straat tegen de ‘Citizen Amendment Bill’ (CAB), een verdere stap in de af bouw van India als lekenstaat. De brutale repressie kostte al negen mensenlevens. Zoals ze al eerder deed in Kasjmir, sneed de regering in de hoofdstad en elders alle Internetverbindingen af. “Modi is een fascist, de BJP een uiterst-rechtse bende”, aldus actievoerders.

Woede

Die CAB is vooral het werk van Amit Shah, minister van Binnenlandse Zaken en  leider van de regerende Barathiya Janata Party (BJP) van premier Narendra Modi. Ze hebben de verkiezingen vorige lente gewonnen met een programma om India verder te hindoeïseren. In hun visie, samengevat als Hindutva, is India een staat van en voor hindoes en zijn alle anderen slechts geduld.
Met de CAB staan de deuren open voor personen van zes religies uit Afghanistan, Bangladesh en Pakistan. Moslims zijn daar niet bij, ook al hebben moslims – zoals de sjiïeten – het zwaar te verduren in Afghanistan en Pakistan. En moslims die om politieke renen worden vervolgd, kunnen in India niet terecht. De CAB voorziet ook niet in de opvang van Oeigoeren en Rohingya die het respectievelijk in China en Myanmar zeer lastig hebben. Kortom: geen moslims.

Assam

Het verzet in India zelf is breed en zeer disparaat. De woede is groot in Assam, maar om diverse redenen. “We zijn tegen alle illegale immigranten, ongeacht hun geloof”, aldus veel protesten in de noordoostelijke staat Assam. Het kan hen niet schelen of de immigranten moslim of hindoe zijn, ze willen geen Bengali. Want veel lokale Assamezen vrezen in hun staat volledig in de minderheid te geraken.
In Assam werden deze zomer 1,9 miljoen burgers staatloos omdat ze tijdens het NRC (National Register of Citizens) niet konden bewijzen dat zij of hun familie al vóór 1971 in het land waren. De bedoeling was migranten uit Bangladesh, overwegend islamitisch, te schrappen als staatsburger. Nadien bleek echter dat een groot deel van de geschrapte burgers Bengaalse hindoes waren. De regering zou dat via de nieuwe CAB willen “rechtzetten”. Maar voor die Assamezen kan dat niet, zij willen gewoon geen Bengali, noch uit Bangladesh noch uit de rest van India.

Discriminerend

In de Indiase staat West-Bengalen zijn er ook massale protesten tegen de CAB, maar daar gaat het toch vooral over het discriminerend karakter ervan tegen moslims. In die staat is bijna een derde van de bevolking moslim en men vreest er dat de uitbreiding van het NRC-systeem een groot deel van de West-Bengaalse bevolking zal treffen. De toepassing van het NRC in de rest  van India zou miljarden euro kosten, de bouw van opvangkampen voor de nieuwe staatlozen niet inbegrepen.
In New Delhi zijn het de studenten van de Jamia Millia universiteit die het voortouw nemen in het verzet tegen de CAB. Als moslims voelen ze zich rechtstreeks bedreigd, want het is duidelijk dat ze in de optiek van de regerende BJP geen volwaardige Indiase burgers zijn. Amit Shah steekt die bedoeling trouwens tijdens zijn toespraken niet weg.

Congres

Zowel NRC als CAB zijn vooral het werk van Shah. Die zat ook achter de coup in Kasjmir van deze zomer. Daar werd de autonomie opgeheven, en deze staat blijft nog altijd deels afgezonderd van de buitenwereld. De nochtans zeer gematigde Farooq Abdullah (82), verscheidene keren deelstaatpremier en minister voor hernieuwbare energie in de nationale regering geleid door de Congrespartij (tot 2014), wordt in een  kamer van zijn woning gevangen gehouden. Dat gebeurt volgens de wet op de openbare orde waardoor om het even wie tot twee jaar kan worden opgesloten.
Met zowel de CAB als de coup in Kasjmir, heeft de regering Modi de grondwet aan haar laars gelapt. Die grondwet beoogt dat India een lekenstaat is en geen enkele religie een aparte plaats inneemt. De BJP van Modi en Shah nemen daar geen vrede mee. Het is vooral daarom dat de Congrespartij, die de Indiase politiek tot vijf jaar geleden beheerste, nu ook op straat komt tegen de CAB.
Het is voor haar een  kans om zich op te werpen als verdedigster van de lekenstaat. Terwijl partijleider Rahul Gandhi zich begin dit jaar tijdens de verkiezingscampagne ook in saffraankleur stak en hindoetempels bezocht om te tonen dat de Gandhi’s goede hindoes zijn.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Modi haalt slag niet thuis

De herziening van de grondwet van India is niet voor morgen. Premier Narendra Modi en zijn uiterst-rechtse Bharatiya Janata Party (BJP) grijpen in de verkiezingen naast de daarvoor vereiste…

Print Friendly, PDF & Email

Modi werpt ‘omvolking’ in de kiesstrijd

De Indiase verkiezingen zijn over halverwege en draaien meer dan ooit rond één thema: premier Narendra Modi. Alsof het om een referendum gaat over zijn tien jaar regeerbeleid. Of…

Print Friendly, PDF & Email

India als “illiberale democratie”

In India wordt deze en komende weken gestemd, de omvangrijkste, inzake deelnemers, parlementsverkiezingen van de wereld. Narendra Modi, al tien jaar premier, rekent er vast op dat hij nu…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

In ‘oostelijke’ EU is links verdampt

De fractie van S&D (sociaaldemocraten) blijft veruit de tweede grootste in het EU-parlement. Maar onder die 140 gekozenen zitten bitter weinig afgevaardigden uit nieuwe lidstaten van Centraal-Europa en de…

Print Friendly, PDF & Email

Spanje: Genoeg gefeest!

De 17,8 miljoen Spaanse stemmen voor de Europese verkiezingen veroorzaakten voorbije zondag geen aardverschuivingen. Dat werd, na de verschillende nationale, regionale en lokale verkiezingen die in Spanje plaatsvonden het…

Print Friendly, PDF & Email

De steeds meer gefantaseerde oorlog om Gaza.

Ergens lijkt de teller te blijven, stilstaan. Nog steeds hebben, we het over “meer dan 36.000” dode Palestijnen in Gaza, ondanks de onophoudelijke Israëlische raids en bombardementen en de…

Print Friendly, PDF & Email
De Vlaams-Bourgondische bijdrage aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw

You May Also Like

×