30 November 2021

Zemmour, valse start

De foto van Eric Zemmour die in Marseille de middelvinger opsteekt naar een betoogster, heeft de ronde gedaan. En heeft zelfs enkele van zijn medestanders gechoqueerd. Een sterke polemist met goede ideeën, maar niet het kaliber van een staatsman, aldus aarzelende sympathisanten. Zemmour heeft zich nu officieel kandidaat gesteld voor de Franse presidentsverkiezingen van april volgend jaar. Maar het elan van zijn voorcampagne lijkt zoek.

Fascist Zemmour rekent nu op een succesrijke meeting volgende zondag in Parijs waar de Zénith, een zaal voor 7000 personen, vol zal lopen. Maar op het terrein, van Nantes tot Marseille, liep het niet zo vlot. Zemmour kan zijn impulsen niet bedwingen, aldus enkele sympathisanten die nu afhaken. Hij verwijst vaak naar Charles de Gaulle, “maar zou de Gaulle ooit zo vulgair geweest zijn om een middelvinger uit te steken”, aldus een vroegere bewonderaar.’Un geste de racaille’ een gebaar van uitschot), aldus Robert Ménard, de uiterst-rechtse burgemeester van Béziers.

Peilingen hadden enkele weken geleden zijn kansen om in de verkiezingen de tweede ronde te halen, hoog aangeslagen. Hij kwam vóór de andere uiterst-rechtse kandidaat, Marine Le Pen, en voor Xavier Bertrand die hoopt zaterdag de kandidaat van de rechtse Les Répûblicains (LR) te worden.

LR volgt

Eén groot succes kan Zemmour alvast niet ontzegd worden: hij heeft van immigratie en van de strijd om de “Franse identiteit” te verdedigen, hét thema van de voorcampagne gemaakt. De vijf kandidaten die bij LR om de investituur strijden, hebben alle vijf een campagne gevoerd rond die thema’s. Vooral omdat ze merkten dat een deel van hun achterban het liefst Zemmour als kandidaat van rechts zou hebben.

Nu, de verkiezingen zijn nog meer dan vier maanden ver en een campagne kan nog alle richtingen uit. Dit kan ook maar een tijdelijke inzinking zijn, Zemmour nu al afschrijven lijkt wel erg voorbarig. Zemmour heeft tenslotte een machtige media-imperium achter zich, dat van Vincent Bolloré. Die nu om de krant le Figaro, waar Zemmour journalist (met verlof) is, over te nemen.

Het hangt er ook wat van heeft wie eind deze week als kandidaat van LR uit de bus komt. President Emmanuel Macron vreest een beetje dat de verdeeldheid van uiterst-rechts – Zemmour en Le Pen – toch nog in het voordeel van LR speelt. En dat vindt Macron voor zichzelf riskant. Van de vorige verkiezingen, die van 2017, moet men wel de onvoorspelbaarheid onthouden.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 288 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×