8 June 2021

Zemmour president?

Terwijl het Franse uiterst-rechtse Rassembement National (RN) kandidaten van zijn lijsten schrapt wegens al te gortige racistische uitlatingen, lijkt haatprediker Eric Zemmour kandidaat te willen zijn bij de presidentsverkiezingen van mei volgend jaar. Dat is geen goed nieuw voor Marine Le Pen, kandidate van het RN, want Zemmour zou veel van haar kiezers weglokken.

Bij de redactie van de rechtse krant Le Figaro en zelfs bij de zeer rechtse tv-zender CNews worden vragen gesteld de mogelijke kandidatuur van collega Zemmour. Als hij inderdaad kandidaat is, mag hij niet tegelijk politiek commentator blijven. Zemmour lijkt inderdaad bezig met de uitbouw van een structuur, waarmee hij het RN op stang jaagt. Want indien Zemmour de kandidate van het RN voor de voeten komt lopen, wordt het risico groot dat zij niet eens de tweede ronde haalt.

Oorlog

In een video verspreid op You Tube zegt de sinistere Zemmour, 62, nu dat hij op CNews dagelijks voorstellen doet en dat het kriebelt om die ook in praktijk te brengen. Volgens Zemmour zal de komende campagne volledig draaien rond ‘veiligheid’. Maar zelfs Marine Le Pen begrijpt volgens hem niet waar het om gaat. “Veiligheid is een probleem omdat we een wijziging van bevolking beleven en er in ons land een beschavingsoorlog bezig is”. Zemmour omarmt helemaal de stelling van een geplande “omvolking”.

Hij is al vaak aangeklaagd, en veroordeeld, voor racistische uitspraken en aansporing tot haat. Zijn uitspraak vorig jaar dat alle minderjarige immigranten dieven, verkrachters en moordenaars zijn, leidde tot een ingreep van de CSA, de toezichtcommissie voor audiovisuele media. De jongste dagen publiceerde Médiapart ook verscheidene aanklachten tegen hem wegens seksuele aanranding.

Bij het RN vrezen ze al langer concurrentie van geestesgenoten. Er werd een tijd gespeeld met een mogelijke kandidatuur van generaal Pierre de Villiers, populair sinds hij in 2017 als opperbevelhebber aftrad uit protest tegen besparingsplannen van president Emmanuel Macron.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 219 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×