INTERNATIONALE POLITIEK

Zemmour president?

Image

Terwijl het Franse uiterst-rechtse Rassembement National (RN) kandidaten van zijn lijsten schrapt wegens al te gortige racistische uitlatingen, lijkt haatprediker Eric Zemmour kandidaat te willen zijn bij de presidentsverkiezingen van mei volgend jaar. Dat is geen goed nieuw voor Marine Le Pen, kandidate van het RN, want Zemmour zou veel van haar kiezers weglokken.

Bij de redactie van de rechtse krant Le Figaro en zelfs bij de zeer rechtse tv-zender CNews worden vragen gesteld de mogelijke kandidatuur van collega Zemmour. Als hij inderdaad kandidaat is, mag hij niet tegelijk politiek commentator blijven. Zemmour lijkt inderdaad bezig met de uitbouw van een structuur, waarmee hij het RN op stang jaagt. Want indien Zemmour de kandidate van het RN voor de voeten komt lopen, wordt het risico groot dat zij niet eens de tweede ronde haalt.

Oorlog

In een video verspreid op You Tube zegt de sinistere Zemmour, 62, nu dat hij op CNews dagelijks voorstellen doet en dat het kriebelt om die ook in praktijk te brengen. Volgens Zemmour zal de komende campagne volledig draaien rond ‘veiligheid’. Maar zelfs Marine Le Pen begrijpt volgens hem niet waar het om gaat. “Veiligheid is een probleem omdat we een wijziging van bevolking beleven en er in ons land een beschavingsoorlog bezig is”. Zemmour omarmt helemaal de stelling van een geplande “omvolking”.

Hij is al vaak aangeklaagd, en veroordeeld, voor racistische uitspraken en aansporing tot haat. Zijn uitspraak vorig jaar dat alle minderjarige immigranten dieven, verkrachters en moordenaars zijn, leidde tot een ingreep van de CSA, de toezichtcommissie voor audiovisuele media. De jongste dagen publiceerde Médiapart ook verscheidene aanklachten tegen hem wegens seksuele aanranding.

Bij het RN vrezen ze al langer concurrentie van geestesgenoten. Er werd een tijd gespeeld met een mogelijke kandidatuur van generaal Pierre de Villiers, populair sinds hij in 2017 als opperbevelhebber aftrad uit protest tegen besparingsplannen van president Emmanuel Macron.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Le Pen, Zemmour en hun kiespubliek

Op de Franse verkiezingskaart zien we duidelijke zwarte plekken waar uiterst-rechts zijn stemmen haalt: het noorden, noordoosten en zuidoosten zijn erg donker. Daar haalt Marine Le Pen, Rassemblement National…

Print Friendly, PDF & Email

Zemmour, valse start

De foto van Eric Zemmour die in Marseille de middelvinger opsteekt naar een betoogster, heeft de ronde gedaan. En heeft zelfs enkele van zijn medestanders gechoqueerd. Een sterke polemist…

Print Friendly, PDF & Email

Eric Zemmour, de nieuwe extreemrechtse Franse roerganger

Groot is hij niet maar zijn ambities zijn wel torenhoog. Hij zou volgend jaar wel eens kunnen meedingen naat het presidentschap van Frankrijk. Neen, hij heeft het nog niet…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×