INTERNATIONALE POLITIEK

Zelensky geeft Biden signaal

Image

Volodymyr Zelensky, president van Oekraïne, heeft drie Russisch gezinde tv-zenders doen sluiten. De maanden daarvoor kreeg hij veel kritiek dat hij teveel naar Rusland lonkte. Het lijkt erop dat hij dit nu wou tegenspreken, vooral in de ogen van VS-president Joe Biden.

Zelensky, in april 2019 gekozen met 73 % van de stemmen, heeft met zijn zwalpend beleid al veel van zijn pluimen verloren. Deze beroemde komiek zou eindelijk de corruptie stevig aanpakken, hoopten veel Oekraïeners. Die corruptie, dat zijn corrupte oligarchen, corrupte politici, corrupte rechters…Maar de strijd tegen die immense corruptie is snel stilgevallen.

Het volk dienen

In het parlement had zijn partij, Dienaar van het Volk, nochtans een stevige meerderheid. Maar de oligarchen kopen de parlementsleden ervan massaal om opdat ze maatregelen tegen hun belangen, zouden saboteren. Dat lukt, vaak steekt de president een handje toe. Bijna een jaar geleden stelde hij een nieuwe regering aan waarin corruptiebestrijding op de achtergrond verdween.

Zelfs de Raad van Europa (niets te zien met EU) help een beetje. Zelensky wou de rechters van het Grondwettelijk Hof vervangen. Die rechters, zelf corrupt, hadden een strenge wet op corruptiebestrijding te hard en daarom ongrondwettelijk genoemd. De Raad van Europa riep Zelensky terug in naam van de “autonomie van de justitie”.

De hoop dat Zelensky de oligarchen zou aanpakken, bleek ijdel. Hij was zelf naar voor geschoven door oligarch Igor Kolomoïsky, eigenaar van de tv-zender 1+1 waar Zelensky zijn feuilleton had. Om zijn onafhankelijkheid te bewijzen, blokkeerde hij de pogingen van Kolomoisky om zijn in 2016 genaaste bank weer in handen te krijgen.

Moskou

Verscheidene oligarchen zijn niet opgezet met westerse druk die hun belangen kan schaden en flirten met Moskou. Zelensky leek hen de jongste tijd te volgen. Sommige oligarchen zijn erg pro-Russisch, zoals Viktor Medvedsjoek die de Russische president Vladimir Poetin als peetvader voor zijn dochter koos.
De drie gesloten tv-zenders zijn eigendom van die Medvedsjoek. Zelensky bestempelt de zenders nu als een gevaar voor de nationale veiligheid, ze maken deel uit van Ruslands oorlog tegen Oekraïne.

Het Washington van Joe Biden, om zakelijke redenen is diens familie goed bekend met Oekraïne, juicht toe. Het eerste impeachment-proces tegen Donald Trump ging over diens telefoongesprek met Zelensky over de Bidens en Oekraïne.  Zelensky heeft met zijn sluiting Washington een signaal gegeven, dat het niet moet vrezen dat hij naar Moskou lonkt. Zoals verscheidene Oekraïense oligarchen wel doen, onder meer omdat ze weten dat het Kremlin nooit zal aandringen op bestrijding van corruptie.

Zie ook:

Oekraïne drijft “vrienden” tot wanhoop

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Oorlog in Oekraïne zit in impasse. En nu?

De oorlog in Oekraïne zit in een patstelling. De perspectieven zijn voor Kiev niet rooskleurig. Een gebrek aan mankracht en munitie zouden op termijn de militaire kansen van Rusland…

Print Friendly, PDF & Email

Oekraïne: “Strijd gaat ook tegen Russisch regime”

Een linkse stem, Sotsialnyi Roech, over de oorlog Federico Fuentes van het Australische GreenLeft sprak met Vladyslav Starodubtsev, een activist in Oekraïne van het democratisch socialistische Sotsialnyi Roech. Het…

Print Friendly, PDF & Email

Zelensky gebruikt burgers als schild

Militaire bases opgezet in woonwijken, waaronder scholen en ziekenhuizen Aanvallen gelanceerd vanuit dichtbevolkte burgergebieden Dergelijke schendingen rechtvaardigen geenszins de willekeurige aanvallen van Rusland, die talloze burgers hebben gedood en…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×