8 February 2021

Zelensky geeft Biden signaal

Volodymyr Zelensky, president van Oekraïne, heeft drie Russisch gezinde tv-zenders doen sluiten. De maanden daarvoor kreeg hij veel kritiek dat hij teveel naar Rusland lonkte. Het lijkt erop dat hij dit nu wou tegenspreken, vooral in de ogen van VS-president Joe Biden.

Zelensky, in april 2019 gekozen met 73 % van de stemmen, heeft met zijn zwalpend beleid al veel van zijn pluimen verloren. Deze beroemde komiek zou eindelijk de corruptie stevig aanpakken, hoopten veel Oekraïeners. Die corruptie, dat zijn corrupte oligarchen, corrupte politici, corrupte rechters…Maar de strijd tegen die immense corruptie is snel stilgevallen.

Het volk dienen

In het parlement had zijn partij, Dienaar van het Volk, nochtans een stevige meerderheid. Maar de oligarchen kopen de parlementsleden ervan massaal om opdat ze maatregelen tegen hun belangen, zouden saboteren. Dat lukt, vaak steekt de president een handje toe. Bijna een jaar geleden stelde hij een nieuwe regering aan waarin corruptiebestrijding op de achtergrond verdween.

Zelfs de Raad van Europa (niets te zien met EU) help een beetje. Zelensky wou de rechters van het Grondwettelijk Hof vervangen. Die rechters, zelf corrupt, hadden een strenge wet op corruptiebestrijding te hard en daarom ongrondwettelijk genoemd. De Raad van Europa riep Zelensky terug in naam van de “autonomie van de justitie”.

De hoop dat Zelensky de oligarchen zou aanpakken, bleek ijdel. Hij was zelf naar voor geschoven door oligarch Igor Kolomoïsky, eigenaar van de tv-zender 1+1 waar Zelensky zijn feuilleton had. Om zijn onafhankelijkheid te bewijzen, blokkeerde hij de pogingen van Kolomoisky om zijn in 2016 genaaste bank weer in handen te krijgen.

Moskou

Verscheidene oligarchen zijn niet opgezet met westerse druk die hun belangen kan schaden en flirten met Moskou. Zelensky leek hen de jongste tijd te volgen. Sommige oligarchen zijn erg pro-Russisch, zoals Viktor Medvedsjoek die de Russische president Vladimir Poetin als peetvader voor zijn dochter koos.
De drie gesloten tv-zenders zijn eigendom van die Medvedsjoek. Zelensky bestempelt de zenders nu als een gevaar voor de nationale veiligheid, ze maken deel uit van Ruslands oorlog tegen Oekraïne.

Het Washington van Joe Biden, om zakelijke redenen is diens familie goed bekend met Oekraïne, juicht toe. Het eerste impeachment-proces tegen Donald Trump ging over diens telefoongesprek met Zelensky over de Bidens en Oekraïne.  Zelensky heeft met zijn sluiting Washington een signaal gegeven, dat het niet moet vrezen dat hij naar Moskou lonkt. Zoals verscheidene Oekraïense oligarchen wel doen, onder meer omdat ze weten dat het Kremlin nooit zal aandringen op bestrijding van corruptie.

Zie ook:

Oekraïne drijft “vrienden” tot wanhoop

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 211 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×