INTERNATIONALE POLITIEK

Xinjiang, ook een koloniale kwestie

Image

“Amerikaanse wet tegen Xinjiang van kracht”, bericht Uitpers. Er mag in de VS uit Xinjiang, autonoom gebied van China, niets meer ingevoerd worden, tenzij kan aangetoond worden dat er geen dwangarbeid mee gemoeid is. De zoveelste sanctie van de VS in hun machtstrijd met China, gebruikmakend van een hysterische campagne die het heeft over ‘genocide’. Het is een dwaze en deels onuitvoerbare sanctie waarmee de VS ook in eigen vlees snijden en die niet is ingegeven door bekommernis om het lot van de Oeigoeren.

Maar het is niet omdat kolonel Wilkerson in 2018 vond dat, indien de CIA China wil destabiliseren, het dat best doet door van binnenin onrust uit te lokken samen met de Oeigoeren tegen de Han Chinezen, dat er onrust in dat gebied is. Die onrust is niet het resultaat van een samenzwering, in Xinjiang moet die niet van buitenuit worden aangewakkerd, ze komt van binnenin.

Ze heeft vooral te maken met een opgedreven beleid van Han overwicht tegenover de Oeigoeren, Kazakken en verwanten. Die onrust heeft inderdaad geleid tot terrorisme, Peking heeft dat ingeroepen voor harde en massale repressiemaatregelen.

Wat het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt over mensenhandel en dwangarbeid in de VS, is maar al te waar. Gewoon een blik op het Amerikaanse, deels geprivatiseerde, gevangeniswezen, is huiveringwekkend. Maar dat is in deze niet terzake. Dat zijn interne aangelegenheden, zou Washington kunnen opwerpen.

In Xinjiang speelt echter een andere geschiedenis mee, de geschiedenis, maar nergens wordt het tere punt aangeraakt dat Xinjiang deel uitmaakt van China als gevolg van de kolonisatie onder de Qing-periode (17e tot 18e eeuw). Zijn de Oeigoeren eeuwenoude Chinezen, zoals Chinese propaganda soms beweert? Op geen kanten. Dat Xinjiang deel uitmakt van de Volksrepubliek is het resultaat van oorlogen en bezettingen, nu gevolgd door een beleid van Han overwicht. De VS en compagnie maken gewoon gebruik van de weerstand die deze geschiedenis oproept. Zie: onder meer: https://www.uitpers.be/oeigoeren-eeuwenoude-chinezen/

Relevant

De Oeigoeren. Een lijdend volk.

De schrijfster (°1969) is China-journaliste voor de Franse krant Libération. Sinds 1991 bezocht ze Xinjiang meerdere keren. Het gebied beslaat zowat 17 procent van China, is drie keer zo…

Amerikaanse wet tegen Xinjiang van kracht

VS president Biden heeft de Oeigoerenwet getekend waarbij geen invoer uit Xinjiang meer kan tenzij aangetoond wordt dat er geen dwangarbeid bij was betrokken. De wet is het orgelpunt…

Een hete diplomatieke brij in koude oorlogstijd

Oeigoeren, Xinjiang (3) Xinjiang ligt op de wereldkaart tussen Peking en Washington. Voor zowel Donald Trump als Joe Biden was en is Xinjiang een belangrijk wapen geworden in de…

Laatste bijdrages

VS: Kapitaal neemt risico’s

Hopelijk gaan we niet wennen aan het autoritaire en onmenselijke beleid onder Donald Trump. Hij kan zich alles veroorloven, want het Hooggerechtshof heeft beslist dat een president niet kan…

Proces tegen Karabach-leiders in Bakoe

Bakoe. – In de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe is het proces gestart tegen 16 voormalige leiders van de betwiste regio Nagorno-Karabach. De beklaagden, onder wie voormalig de facto-presidenten en ministers…

Persona non grata in Nicaragua

Op deze pagina’s verschenen al eerder persoonlijke ervaringen onder schuilnaam van een zeer betrouwbaar iemand die bij de redactie bekend is. Ondanks het risico ging hij herhaaldelijk naar het…

Technofeodalisme

You May Also Like

×