INTERNATIONALE POLITIEK

Wrange nasleep moord op Paty

Image
Vrijheid van meningsuiting door angst bedreigd

Hoe terroristen censuur instellen

Het Musée-mémorial du terrorisme (MMT) heeft zijn eerste, virtuele, tentoonstelling geopend. In 2027 zou het reële museum worden geopend in Suresnes, bij Parijs. Wat vooral opvalt, is wat ontbreekt op de expo “Faire face au terrorisme, l’exposition des collégiens et des lycéens”: twee karikaturen van Charlie Hebdo die door leerlingen weden behandeld, zijn er niet bij.

Om veiligheidsredenen, zegt de directie van MMT. Om de leerlingen en leerkrachten die aan het project meewerkten, te beschermen. Het gaat om wat ongeveer 300 leerlingen tijdens het voorbije schooljaar brachten in projecten rond terrorisme.

De twee karikaturen maakten in twee scholen deel uit van het project. De leerkrachten die erbij betrokken waren, hebben geprotesteerd tegen die censuur. Dat gaat volgens hen regelrecht in tegen het concept van het museum, namelijk terrorismebestrijding. Simon Fieschi, een overlevende van de moordpartij begin 2015 bij Charlie Hebdo, heeft zijn medewerking uit protest stopgezet.

De directie verwijst dan weer naar het grote risico voor leerlingen en leerkrachten, met de moord van 16 oktober 2020 op leraar Samuel Paty nog vers in het geheugen.

Schuldig

Bij de herdenking van de moord op Samuel Paty hield diens zuster, Mickaëlle Paty, een toespraak aan de Sorbonne waarin ze scherp uitviel tegen de “inverseurs de culpabilité” – degenen die de schuld omkeren. “Samuel heeft geen schuld aan zijn dood” zei ze aan het adres van degen en die oordelen dat hij “froissé les élèves” (de leerlingen voor het hoofd heeft gestoten). Die uitdrukking stond onder meer in het verslag van de inspectie van Nationale Opvoeding. Na onthoofding mag geen “oui mais”, ja maar, komen….aldus Paty’s zuster.
(https://www.liberation.fr/societe/education/hommage-a-samuel-paty-enseigner-ce-nest-pas-se-taire-20221017_TRQAXHQJPBB3NJGTP5F4A7JTVI)

Zij verwees ook naar het recent rapport van het ministerie van Nationale Opvoeding dat in de scholen het aantal inbreuken op de “laïcité” – het lekenkarakter – toeneemt. Dat wordt toegeschreven aan campagnes op ‘sociale media’ waarin leerlingen worden aangespoord in te gaan tegen de wet van 2004 op het weren van religieuze kledij of andere religieuze tekenen.

Niet toegeven

Eric Delbecque, na de aanslagen van 2015 bij Charlie Hebdo verantwoordelijk voor de veiligheid bij het blad, klaagt over het gebrek aan weerstand tegen de druk van “islamistische fascisten” – hij rekent daar onder andere de Moslim Broeders bij. “Toegeven aan die druk, dat is een stap achteruit zonder einde, ze zullen toegeving na toegeving afdwingen.

Dezelfde toon bij Richard Malka, de advocaat van Charlie Hebdo. In zijn pleidooi tijdens het proces in beroep voor de aanslagen, waarschuwde hij voor de opmars van die islamistische druk. Hij viel uit tegen “linksen die altijd maar excuses vinden voor de onverdraagzaamheid van die kringen.”
Waarmee hij het wellicht had over een deel van La France insoumise van Jean-Luc Mélenchon dat meestapt in de door de Moslim Broeders opgezette campagnes tegen islamofobie. Dat leverde Mélenchon in de presidentsverkiezingen van maart zeer veel stemmen op.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Boos op verbloemend links

Een jaar na de moord op Samuel Paty “A force d’euphémiser l’islamisme, une partie de la gauche est devenue inaudible” – Door het islamisme te verbloemen, heeft een deel…

Print Friendly, PDF & Email

Franse heksenjacht tegen heksenjacht

“Islamo-gauchisme” en “woke”(1) “Islamo-gauchisme” is de nieuwe vijand waarmee de Franse president Emmanuel Macron stemmen bij rechts en uiterst-rechts wil halen. Islamo-gauchisme, alle rechtse media pakken er al een…

Print Friendly, PDF & Email

Samuel Paty slachtoffer van niets doen

Islamisme in Frankrijk (2) De onthoofding van Samuel Paty door een jonge islamist, brengt de Fransen opnieuw massaal op straat, bijna zes jaar na de moordpartij bij Charlie Hebdo.…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

In ‘oostelijke’ EU is links verdampt

De fractie van S&D (sociaaldemocraten) blijft veruit de tweede grootste in het EU-parlement. Maar onder die 140 gekozenen zitten bitter weinig afgevaardigden uit nieuwe lidstaten van Centraal-Europa en de…

Print Friendly, PDF & Email

Spanje: Genoeg gefeest!

De 17,8 miljoen Spaanse stemmen voor de Europese verkiezingen veroorzaakten voorbije zondag geen aardverschuivingen. Dat werd, na de verschillende nationale, regionale en lokale verkiezingen die in Spanje plaatsvonden het…

Print Friendly, PDF & Email

De steeds meer gefantaseerde oorlog om Gaza.

Ergens lijkt de teller te blijven, stilstaan. Nog steeds hebben, we het over “meer dan 36.000” dode Palestijnen in Gaza, ondanks de onophoudelijke Israëlische raids en bombardementen en de…

Print Friendly, PDF & Email
De Vlaams-Bourgondische bijdrage aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw

You May Also Like

×