INTERNATIONALE POLITIEK

Word snel Oekraïner – en minister

Image

In Kiev zit een nieuwe Oekraïense regering, resultaat van de parlementsverkiezingen van eind oktober. Althans, dat zou je denken. Want in de nieuwe regering zitten diverse personaliteiten die helemaal geen kandidaat waren, ze waren op het ogenblik dat ze een Oekraïense ministerportefeuille kregen, zelfs geen Oekraïner. Maar in Oekraïne is er een “snel Oekraïener methode”, die ministers werden met spoed Oekraïners. Een anekdote, ja, maar een die tekenend is voor de kolonisering van het “soevereine Oekraïne”. En waar onze media weinig aandacht aan besteedden. Want het is toch Rusland dat zich in de Oekraïense zaken mengt?

In de Baltische staten en Polen hebben ze ook al de eer gehad om buitenlanders, meestal uit de VS en van origine uit het nieuwe vaderland, in de regering te hebben. In Oekraïne hoeft dat zelfs niet. Financiën, Economie en Gezondheid komen in handen van buitenlanders, en dat in een regering die zo hyper-nationalistisch is.

Financiën

Op de sleutelpost van Financiën komt de Amerikaanse Natalie Jaresko (foto). De dag van haar benoeming, 2 december, werd ze ook Oekraïens staatsburger. Bij ons doen ze zoiets voor sportlui, in Oekraïne voor ministers. Oekraïne verbiedt de dubbele nationaliteit, maar Jaresko krijgt twee jaar om het Amerikaanse staatsburgerschap op te zeggen.

Jaresko leidde tot nu toe een groot door haar opgericht investeringsfonds, Horizon Capital, gebaseerd in Kiev. Ze was al eerder jaren in Oekraïne, van 1992 tot 1995 was ze er hoofd van het departement Economie op de VS-ambassade in Kiev. Ze werkte jarenlang op economische departementen van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken, vooral betrokken bij investeringen in het buitenland. Ze heeft goede banden met oligarch Viktor Pintsjoek die talrijke media controleert. Jaresko kan beschouwd worden als een benoeming door de Amerikaanse neocons die de voorbije tien jaar erg actief zijn in Oekraïne.

Georgiërs

Op Gezondheid komt een Georgiër, Alexander Kvitasjvili, die dezelfde post ook al in Georgië bekleedde onder president Michail Saakasjvili. Waarom Kvitasjvili? Omdat hij geen banden heeft met de farmaceutische maffia in dit land, zei premier Arseny Jatsjenjoek. Daarmee impliceert hij dat veel Oekraïense gezondsheidsspecialisten wel zulke banden hebben. “Ik aanvaard deze post omdat ik zoveel respect heb voor Oekraïne”, zei Kvitasjvili bij zijn benoeming.

Er was even sprake van dat Saakasjvili zelf hoofd zou worden van een dienst ter bestrijding van corruptie. Saakasjvili, een zeer goede vriend van Washington, kreeg een jaar geleden het aanbod lezingen te geven voor Amerikaanse diplomaten. Maar hij dook al snel in Kiev op, waar hij zijn Amerikaanse vrienden beter kan dienen. Hij werd de voorbije zomer in Georgië aangeklaagd wegens o.m. machtsmisbruik ten tijde van zijn presidentsschap. De benoeming van Saakasjvili in Kiev is niet doorgegaan, de buitenlandse reacties waren toch iets te negatief.

Economie

De Litouwer Aivaras Abromavicius wordt minister van Economie. Abromavicius is verbonden aan East Capital asset management. In die hoedanigheid zat hij al een tijd in Kiev waar hij goede relaties uitbouwde met enkele Oekraïense oligarchen, zoals Kolomojeski, verantwoordelijk voor de slachtpartij in Odessa (2 mei, 46 doden). En met de zoon van Joe Biden, de vice-president van de VS. De nieuwe minister beloofde drastische maatregelen om de economie weer op de rails te krijgen.

Litouwen is toevallig ook de grootste wapenleverancier van de regering in Kiev. Ze helpt dus een handje toesteken bij de oorlog in het oosten van het land. President Porosjenko en premier Jatsjenjoek rekenen niet alleen op wapens, maar ook op “vrijwilligers”. Porosjenko beloofde alle buitenlanders die in het oosten tegen “de Russen” komen vechten, het Oekraïense staatsburgerschap te verlenen. En terwijl buitenlanders in Oekraïne minister en huurling worden, beschuldigt het Westen Rusland van inmenging in de Oekraïense aangelegenheden….

Om dat allemaal beter te verkopen, is er ook een nieuw ministerie van Informatie. Dat moet de Russische propaganda tegengaan, luidt het. Oekraïense journalisten hebben het al het “ministerie van de Waarheid” gedoopt, al wie die waarheid niet volgt, zal kunnen beticht worden mee te lopen in de Russische propaganda.

Europees

De nieuwe regering heeft veel dringende zaken te regelen. De economische catastrofe, in de hand gewerkt door de oorlog die Kiev in het oosten van het land voert om het te onderwerpen aan de ‘nieuwe orde’. Oekraïne heeft voor Europa gekozen, luidt het, en dat betekent een Europees “soberheidsbeleid” dat zoals in de EU zeker niet de rijken treft.

Die maatregelen zijn het klassieke recept van IMF, EU en co: drastisch privatiseren, lagere sociale uitkeringen, lagere loonkosten, openstellen voor buitenlands kapitaal…Het impliceert dat de oligarchen wel in de kapitalistische mondialisering moeten stappen, wat niet iedereen goed uitkomt. Veel oligarchen zullen trachten hun monopoliepositie te beschermen. Zij rekenen op Jatsjenjoek als tegengewicht voor de ‘vreemde’ ministers die daar ook zitten om de eigen belangen, die van de buitenlandse investeerders, te verdedigen. Maar wat er ook uit de bus komt, de Oekraïense bevolking zal nogmaals het gelag betalen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Overbevolking, het grote taboe

Bijna acht miljard mensen leven er op deze aardbol. Dat is twee keer zoveel als in 1970, vijftig jaar geleden. Dat was ná mei ’68, vóór de eerste V.N.…

Print Friendly, PDF & Email

Vijandbeelden na 75 jaar bevrijding

8 mei 1945 betekent de capitulatie van nazi-Duitsland. Voor velen blijft de bevrijding van het fascisme een mijlpaal in de Europese geschiedenis van de vorige eeuw. In België is…

Print Friendly, PDF & Email

Coronavirus en basisinkomen: hoe schaamteloos kan je zijn?

Nu iedereen tijd heeft om wat na te denken, komen de gekste ideeën uit de kast. De een wil een miljonairstaks, de ander belastingvrije overuren, nog één een vliegtuigtaks…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

In ‘oostelijke’ EU is links verdampt

De fractie van S&D (sociaaldemocraten) blijft veruit de tweede grootste in het EU-parlement. Maar onder die 140 gekozenen zitten bitter weinig afgevaardigden uit nieuwe lidstaten van Centraal-Europa en de…

Print Friendly, PDF & Email

Spanje: Genoeg gefeest!

De 17,8 miljoen Spaanse stemmen voor de Europese verkiezingen veroorzaakten voorbije zondag geen aardverschuivingen. Dat werd, na de verschillende nationale, regionale en lokale verkiezingen die in Spanje plaatsvonden het…

Print Friendly, PDF & Email

De steeds meer gefantaseerde oorlog om Gaza.

Ergens lijkt de teller te blijven, stilstaan. Nog steeds hebben, we het over “meer dan 36.000” dode Palestijnen in Gaza, ondanks de onophoudelijke Israëlische raids en bombardementen en de…

Print Friendly, PDF & Email
De Vlaams-Bourgondische bijdrage aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw

You May Also Like

×