INTERNATIONALE POLITIEK

Wonderboys Matteo

Image

Matteo Salvini van de Italiaanse Lega, ontmoet op zijn weg Matteo Renzi, de vorige wonderboy van de Italiaanse politiek. Deze laatste maakt van de door Salvini uitgelokte crisis gebruik om een politieke comeback te maken.
Matteo Renzi was even de grote verrassing van de Italiaanse politiek. Hij werd in 2013 met glans verkozen tot leider van de Democratische Partij (PD), meestal gecatalogeerd als centrumlinks, al trok Renzi haar wel erg naar rechts. Begin 2014 werkte hij premier Enrico Letta naar buiten om zelf premier te worden. Onder zijn regering werd de pensioenleeftijd verhoogd en de arbeidswet hervormd – in patronale zin.

40 %

Renzi had een triomf geboekt bij de Euroverkiezingen van 2014: de PD haalde 40%. Datzelfde percentage haalde hij ook in zijn referendum van december 2016 over institutionele hervormingen. Deze keer was 40 % een fikse nederlaag en de wonderboy trad af, de PD in crisis achterlatend.
Renzi raakte in eigen partij geïsoleerd en speelt al een tijdje met het idee om een  nieuwe partij op te richten. Ook nu weer, met de bedoeling een coalitie te maken met de lang door hem uitgespuwde Vijfsterrenbeweging M5S. De ‘renziani’ zijn sterk vertegenwoordigd in de parlementaire fracties van de PD, wat Renzi veel armslag toelaat.
De andere Matteo, Salvini, rekent erop dat de ex- wonderboy hoe dan ook – coalitie of niet – snel op zijn gezicht gaat. In de peilingen staat de Lega op 38 %, bijna evenveel als de 40 van Renzi indertijd. Intussen is  gebleken hoe broos het leven van politieke wonderboys kan zijn.
Maar opgelet, Salvini is niet alleen van duurzamer hout gesneden dan Renzi, hij heeft als grote troef dat er nauwelijks een oppositie is. Dat is de grote sterkte van uiterst-rechts.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Linkse zeges in Italiaanse steden

In de Italiaanse steden Firenze, Bari en Perugia hebben kandidaten van centrumlinks de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. Het was vooral uitkijken naar Firenze waar uiterst-rechts het oog…

Print Friendly, PDF & Email

PD zet met Schlein stap naar links

De Italiaanse Democratische Partij (PD) kan weer naar adem snakken. De brede achterban verkoos verrassend Elly Schlein met 53,7% tot partijvoorzitster boven Stefano Bonaccini, de man van het apparaat.…

Print Friendly, PDF & Email

Italiaans ‘links’ zinkt razendsnel

De Italiaanse centrumlinkse Partito Democratico (PD) houdt in maart een congres van de laatste kans. De PD haalde een bedroevende 19 % bij de verkiezingen van september vorig jaar;…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×