9 September 2020

Wonderboys Matteo

Matteo Salvini van de Italiaanse Lega, ontmoet op zijn weg Matteo Renzi, de vorige wonderboy van de Italiaanse politiek. Deze laatste maakt van de door Salvini uitgelokte crisis gebruik om een politieke comeback te maken.
Matteo Renzi was even de grote verrassing van de Italiaanse politiek. Hij werd in 2013 met glans verkozen tot leider van de Democratische Partij (PD), meestal gecatalogeerd als centrumlinks, al trok Renzi haar wel erg naar rechts. Begin 2014 werkte hij premier Enrico Letta naar buiten om zelf premier te worden. Onder zijn regering werd de pensioenleeftijd verhoogd en de arbeidswet hervormd – in patronale zin.

40 %

Renzi had een triomf geboekt bij de Euroverkiezingen van 2014: de PD haalde 40%. Datzelfde percentage haalde hij ook in zijn referendum van december 2016 over institutionele hervormingen. Deze keer was 40 % een fikse nederlaag en de wonderboy trad af, de PD in crisis achterlatend.
Renzi raakte in eigen partij geïsoleerd en speelt al een tijdje met het idee om een  nieuwe partij op te richten. Ook nu weer, met de bedoeling een coalitie te maken met de lang door hem uitgespuwde Vijfsterrenbeweging M5S. De ‘renziani’ zijn sterk vertegenwoordigd in de parlementaire fracties van de PD, wat Renzi veel armslag toelaat.
De andere Matteo, Salvini, rekent erop dat de ex- wonderboy hoe dan ook – coalitie of niet – snel op zijn gezicht gaat. In de peilingen staat de Lega op 38 %, bijna evenveel als de 40 van Renzi indertijd. Intussen is  gebleken hoe broos het leven van politieke wonderboys kan zijn.
Maar opgelet, Salvini is niet alleen van duurzamer hout gesneden dan Renzi, hij heeft als grote troef dat er nauwelijks een oppositie is. Dat is de grote sterkte van uiterst-rechts.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 7 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×