Woelig Ecuador

Op 20 augustus, over tien dagen, zijn er presidentsverkiezingen in Ecuador. Ze zijn het gevolg van de angstige reactie van de huidige President, de neoliberale bankier Guillermo Lasso. Het zag er naar uit dat het Parlement hem zou afzetten en dus ontbond hij snel zelf de wetgevende kamer.

Hij deed dus precies hetzelfde als wat enkele maanden eerder in Peru was gebeurd, maar vreemd genoeg was de internationale pers een stuk milder voor Lasso dan voor de linkse Pedro Castillo, de ex-president die nog steeds in de gevangenis zit.

Maar goed, in Ecuador zijn er dus binnenkort verkiezingen. Gisteren echter werd één van de kandidaten tijdens een meeting vermoord. Het is de centrum kandidaat Fernando Villavicencio, de ‘anti-Correa’ man. Eerder al werd één burgemeester en één kandidaat parlementslid vermoord. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Ecuador dat een presidentskandidaat een kogel krijgt.

Villavicencio werd als wetgever bekend wegens zijn acties tegen de corruptie in de regeringen van Rafael Correa en kwam ook nu ook met een programma tegen alle vormen van corruptie. Hij trok ook van leer tegen de drugsmafia en had van die kant ook doodsbedreigingen gekregen. Eén van hen zou de moord nu opgeëist hebben.

In de peilingen stond hij op 7 tot 15 %, zowat de helft als wat de linkse kandidaat van de Correa-clan verwacht, de advocate Luisa Gonzalez, die in de peilingen schommelt tussen 35 en 25 % .

De andere kandidaten zijn Yaku Perez, gepeild op ongeveer 12 %, de inheemse man die bij de vorige verkiezingen nipt de tweede plaats verloor en de voorkeur aan de neoliberale kandidaat gaf, in plaats van aan de linkse Andres Arauz. Arauz is overigens nu kandidaat vice-President bij Luisa Gonzalez.

Ex vice-president Otto Sonnenholzern, staat op ongeveer 7,5 %.

De verkiezingscampagne werd even stil gelegd, de noodtoestand werd afgekondigd, maar het ziet er naar uit dat er 20 augustus wel degelijk zal gestemd worden.

Er is de jongste tijd erg veel geweld in het land, ondermeer door de drugskartels die nu steun krijgen vanuit Mexico. Diverse leden van de Nationale Verkiezingsraad hebben al doosbedreigingen gekregen. De agressie is ook duidelijk zichtbaar op de sociale media.

Vooral in de gevangenissen wordt er volop gevochten en gemoord. Sinds 2021 zijn al 430 gevangenen gedood.

Er zijn op 20 augustus ook twee volksraadplegingen: één nationaal over de oliewinning in het nationaal park van Yasuní en één in Quito over de lokale mijnbouw.

De dader van de moord op Villavicencio werd door de politie neer geschoten. Eén dag later werden zes mensen opgepakt. Presiden, Lasso vroeg steun aan het FBI voor het onderzoek.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 82 Times, 1 Visit today

Tags :
Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

zie ook