INTERNATIONALE POLITIEK

Woelig Ecuador

Image

Op 20 augustus, over tien dagen, zijn er presidentsverkiezingen in Ecuador. Ze zijn het gevolg van de angstige reactie van de huidige President, de neoliberale bankier Guillermo Lasso. Het zag er naar uit dat het Parlement hem zou afzetten en dus ontbond hij snel zelf de wetgevende kamer.

Hij deed dus precies hetzelfde als wat enkele maanden eerder in Peru was gebeurd, maar vreemd genoeg was de internationale pers een stuk milder voor Lasso dan voor de linkse Pedro Castillo, de ex-president die nog steeds in de gevangenis zit.

Maar goed, in Ecuador zijn er dus binnenkort verkiezingen. Gisteren echter werd één van de kandidaten tijdens een meeting vermoord. Het is de centrum kandidaat Fernando Villavicencio, de ‘anti-Correa’ man. Eerder al werd één burgemeester en één kandidaat parlementslid vermoord. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Ecuador dat een presidentskandidaat een kogel krijgt.

Villavicencio werd als wetgever bekend wegens zijn acties tegen de corruptie in de regeringen van Rafael Correa en kwam ook nu ook met een programma tegen alle vormen van corruptie. Hij trok ook van leer tegen de drugsmafia en had van die kant ook doodsbedreigingen gekregen. Eén van hen zou de moord nu opgeëist hebben.

In de peilingen stond hij op 7 tot 15 %, zowat de helft als wat de linkse kandidaat van de Correa-clan verwacht, de advocate Luisa Gonzalez, die in de peilingen schommelt tussen 35 en 25 % .

De andere kandidaten zijn Yaku Perez, gepeild op ongeveer 12 %, de inheemse man die bij de vorige verkiezingen nipt de tweede plaats verloor en de voorkeur aan de neoliberale kandidaat gaf, in plaats van aan de linkse Andres Arauz. Arauz is overigens nu kandidaat vice-President bij Luisa Gonzalez.

Ex vice-president Otto Sonnenholzern, staat op ongeveer 7,5 %.

De verkiezingscampagne werd even stil gelegd, de noodtoestand werd afgekondigd, maar het ziet er naar uit dat er 20 augustus wel degelijk zal gestemd worden.

Er is de jongste tijd erg veel geweld in het land, ondermeer door de drugskartels die nu steun krijgen vanuit Mexico. Diverse leden van de Nationale Verkiezingsraad hebben al doosbedreigingen gekregen. De agressie is ook duidelijk zichtbaar op de sociale media.

Vooral in de gevangenissen wordt er volop gevochten en gemoord. Sinds 2021 zijn al 430 gevangenen gedood.

Er zijn op 20 augustus ook twee volksraadplegingen: één nationaal over de oliewinning in het nationaal park van Yasuní en één in Quito over de lokale mijnbouw.

De dader van de moord op Villavicencio werd door de politie neer geschoten. Eén dag later werden zes mensen opgepakt. Presiden, Lasso vroeg steun aan het FBI voor het onderzoek.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Chaos en geweld in Ecuador

Het was een lieflijk, vredig land. Het is op enkele jaren tijd een land van drugshandel en bijhorend geweld geworden. Het is géén probleem van enkel Ecuador, in het…

Print Friendly, PDF & Email

Ecuador: méér dan politiek

Zondag 15 oktober werd in Ecuador de jongste President ooit van het land verkozen: het wordt, zoals kon worden verwacht, Daniel Noboa, zoon van bananengigant Alvaro Noboa die zelf…

Print Friendly, PDF & Email

Volksraadpleging in Ecuador verwerpt bodemexploitatie… en nu?

Tijdens de presidentsverkiezingen van 20 augustus kwam er geen rechtstreekse winnaar uit de bus. Er zal een tweede ronde nodig zijn. Dan nemen de progressieve advocaat Luisa González en…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Val van cruciale grensstad is vernederende nederlaag voor het militair regime van Myanmar

Operatie 1027 heeft in Myanmar voor een kentering gezorgd. Sinds oktober 2023 heeft de opmars van de anti-junta-coalitie van het Arakan-leger (of AA, een voornamelijk Rakhine-groep), het Myanmar National…

Print Friendly, PDF & Email

Angst en beven van Teheran tot Tel Aviv: de opera.

Driehonderd drones of meer, plus een niet gespecifieerd aantal ballistische missielen (maar van de tragere soort, gemakkelijker op te sporen dan de supersonische raketten die Iran ook heeft) die…

Print Friendly, PDF & Email

Met zijn militaire aanval op Israël, speelt Iran Netanyahu in de kaart

Zaterdagavond laat lanceerde Iran een luchtaanval op militaire faciliteiten in Israël – de eerste rechtstreekse Iraanse aanval op Israëlische bodem ooit. De actie zat er al een tijdje aan…

Print Friendly, PDF & Email
De trein naar het Imperium.

You May Also Like

×