INTERNATIONALE POLITIEK

De winnaars zijn: Amazon, Microsoft, Apple…

Image

Volg de beurskoersen en zie wie er wint bij de corona-crisis. De koersen stortten in maart gevoelig in, met een dieptepunt op 23 maart. Maar talrijke koersen hebben zich sindsdien flink hersteld. Hoeft het te verwonderen dat vooral de hele groten baat hebben bij een crisis die zoveel kleinere mededingers uitschakelt.
De faillissementen die worden verwacht, komen de concurrenten goed uit, en dat zijn degenen die de reserves en de omvang hebben om de kleine vissen op korte termijn op te slokken. Neo-liberalisme, dat is nog meer dan gewoonlijk de een zijn dood, de ander zijn brood.

Stijgers

Microsoft, Amazon en Apple hebben aan beurswaarde meer dan 750 miljard dollar gewonnen sinds het dieptepunt van 23 maart. Sindsdien stegen hun koersen met minstens 20 %, die van Alphabet(Google) met 17 %. De speculatiefondsen en andere beleggers zien hen als winnende kolossen die geen personeel zullen moeten ontslaan – Amazon werft zelfs massaal aan – en zelfs grote nieuwe investeringen kunnen doen.
Zij zijn bovendien door de aard van hun bezigheden ook het best aangepast aan on line werken. Die tendens heeft met de crisis ineens een enorme stoot gekregen en die zal ongetwijfeld sterk blijven doorwerken.
Bovendien zitten die ondernemingen op bergen geld, zodat ze barre tijden zonder enig probleem kunnen doorspartelen. Terwijl de kleinere ondernemingen, die men terugvindt in de Russell 2000 index, wel hard te lijden hebben, wat zich weerspiegelt in verder dalende beurskoersen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Cryptomunten doen PSCHIITTT…

Snel rijk worden? Vergeet de Lotto, koop cryptomunten, bitcoins of ethereum of weet ik veel hoe ze allemaal heten. Je koopt, pardon, delft voor duizend euro en voor je’t…

Print Friendly, PDF & Email

Vakbonden in Silicon Valley

De bazen van Alphabet (Google en co) krijgen te maken met vakbondswerk. Meer dan 400 personeelsleden van Google hebben een vakbond opgericht. Het is geen revolutie, maar voor de…

Print Friendly, PDF & Email

Hahaha! Economische wetten!

Je weet wel, die ‘wetten’ waarmee economen, maar eigenlijk vooral politici je om de oren slaan als je iets erg zinnigs zegt wat hen niet bevalt. Je houdt dan…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×