De winnaars zijn: Amazon, Microsoft, Apple…

Volg de beurskoersen en zie wie er wint bij de corona-crisis. De koersen stortten in maart gevoelig in, met een dieptepunt op 23 maart. Maar talrijke koersen hebben zich sindsdien flink hersteld. Hoeft het te verwonderen dat vooral de hele groten baat hebben bij een crisis die zoveel kleinere mededingers uitschakelt.
De faillissementen die worden verwacht, komen de concurrenten goed uit, en dat zijn degenen die de reserves en de omvang hebben om de kleine vissen op korte termijn op te slokken. Neo-liberalisme, dat is nog meer dan gewoonlijk de een zijn dood, de ander zijn brood.

Stijgers

Microsoft, Amazon en Apple hebben aan beurswaarde meer dan 750 miljard dollar gewonnen sinds het dieptepunt van 23 maart. Sindsdien stegen hun koersen met minstens 20 %, die van Alphabet(Google) met 17 %. De speculatiefondsen en andere beleggers zien hen als winnende kolossen die geen personeel zullen moeten ontslaan – Amazon werft zelfs massaal aan – en zelfs grote nieuwe investeringen kunnen doen.
Zij zijn bovendien door de aard van hun bezigheden ook het best aangepast aan on line werken. Die tendens heeft met de crisis ineens een enorme stoot gekregen en die zal ongetwijfeld sterk blijven doorwerken.
Bovendien zitten die ondernemingen op bergen geld, zodat ze barre tijden zonder enig probleem kunnen doorspartelen. Terwijl de kleinere ondernemingen, die men terugvindt in de Russell 2000 index, wel hard te lijden hebben, wat zich weerspiegelt in verder dalende beurskoersen.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 456 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook