INTERNATIONALE POLITIEK

William Blum (1933-2018): 'Democratie als dodelijk exportproduct'

Image

Op 85-jarige leeftijd is William Blum overleden. Met ‘Democratie als dodelijk exportproduct – Een geschiedenis van de Amerikaanse buitenlandpolitiek’ schreef hij in 2015 nog een essentieel boek over de ware doelstellingen van de machtigste staat ter wereld. Zijn boeken blijven essentiële literatuur. Deze recensie van 22 juli 2015 vat zijn werk samen. Respect.
Zopas verscheen Democratie als dodelijk exportproduct – Een geschiedenis van de Amerikaanse buitenlandpolitiek, vertaling door Jan Reyniers van America’s Deadliest Export – Democracy – The Truth about US Foreign Policy and Everything Else (2013) van onderzoeksjournalist William Blum.

Encyclopedie

William Blum (1933) is een encyclopedie op zichzelf over het buitenlands beleid van zijn vaderland sinds de Tweede Wereldoorlog. Als jonge enthousiaste Amerikaan en overtuigd anti-communist, rotsvast overtuigd van het uitzonderlijk en goede karakter van zijn regering, begon hij aan wat hij dacht een lange loopbaan te zullen worden in het ministerie van buitenlandse zaken.
Zijn ontzetting over de ware aard van dat buitenlands beleid voegde zich bij zijn even diepe verontwaardiging over de ideologisch selectieve manier waarop de Amerikaanse media over dat beleid berichtten. Enkele jaren later en een aantal ontstellende ervaringen rijker nam hij ontslag en werd freelance journalist. In 1967 richtte hij de Washington Free Press op, het allereerste alternatieve dagblad in de hoofdstad Washington, DC. Sindsdien heeft hij als journalist gewerkt in Zuid-Amerika, Europa en de VS zelf. Hij was in Chili op 11 september 1973 tijdens de door zijn eigen Amerikaanse regering georganiseerde staatsgreep tegen verkozen president Salvador Allende.
In zijn thuisbasis in de hoofdstad begon hij vanaf 1973 de operaties van het Central Intelligence Agency (CIA), de buitenlandse geheime dienst, te ontrafelen en te boek te stellen. Zijn allereerste boek The CIA – a forgotten history (1986) bundelde zijn onderzoek van de jaren ervoor. Noam Chomsky noemde het ‘veruit het beste boek over dit onderwerp’. Hij is er nooit mee gestopt. Zijn artikels verschenen in meer en meer alternatieve media, maar ook in grotere kranten zoals de Los Angeles Times en de San Francisco Chronicle.

The Anti-Empire Report

Blum bracht jarenlang de persoonlijke maandelijkse nieuwsbrief The Anti-Empire Report uit, waarin hij zijn commentaar geeft op de actualiteit. (Sinds kort is hij daar om gezondheidsredenen mee gestopt). Na zijn eerste boek van 1986 bleef hij zijn essays, artikels, onderzoeksmateriaal en de teksten van zijn nieuwsbrieven bundelen in een aantal boeken (zie onderaan dit artikel) en in 2002 verscheen zijn autobiografie, waarin hij zijn overgang van jong enthousiast anti-communist naar anti-imperialist toelicht en uitweidt over zijn drie jaar in Chili tijdens het presidentschap van Salvador Allende.

Oorlogsmisdadigers

Democratie als dodelijk exportproduct – Een geschiedenis van de Amerikaanse buitenlandpolitiek bundelt andermaal zijn publicaties van de voorbije jaren, steeds weer over hetzelfde onderwerp. Blum wikt zijn woorden niet. Verontwaardiging is de kracht die hem drijft. Geen droge analyse of licht sarcastische commentaar zoals Chomsky bij deze man. Amerikaanse presidenten en hun dienaars, Amerikaanse bedrijfsleiders zijn onvervalst krapuul, oorlogsmisdadigers, terroristen van de ergste soort.
Zowat alle onderwerpen passeren de revue: terrorisme, Irak, Iran, Afghanistan, Bush, WikiLeaks, Latijns-Amerika, Libië, Cuba, de jaren 1960, Obama, patriottisme, waarom bestaat de NAVO eigenlijk, kapitalisme, dissidentie in de VS… Het ware gezicht van het Amerikaanse buitenlandse beleid in de wereld krijgt in zijn meest rauwe vorm gestalte in de geschriften van deze gedreven man.
Wie nog altijd graag gelooft dat de VS een regering hebben met de allerbeste bedoelingen, die jammer genoeg uit onwetendheid, slechte voorbereiding, te snel gebruik van wapens enzovoort nogal eens over de schreef gaat, kan ik dit boek van harte afraden. Zijn harde, directe stijl zal u niet bevallen. Blum draait immers niet rond de pot.

Geoliede oorlogsmachine

De Amerikaanse oorlogsmachine weet met zijn brutale geweld perfect wat ze doet en waarom. Dit gaat over het zaaien van angst over wat de VS kunnen doen tegen wie hen tegen de haren in strijkt. Dictators die zich achter de VS scharen krijgen hun volle steun. Dictators die dat niet doen zijn verwittigd. Idem dito voor democratische regeringen. Doe wat wij zeggen, or else…
Dit boek is voor liefhebbers van de idealistische intenties van het land van de American Dream een ijskoude douche. Voor de rest van ons die wel door de dagelijkse mediapropaganda heen kijken, is William Blum een onvolprezen bron van cruciale informatie. Noem een crisis, een land, een conflict en hij heeft er over geschreven. Lees hier hoe de VS van het woord ‘democratie’ een perversie hebben gemaakt, die staat voor “eender wat, eender waar, hoe brutaal en ondemocratisch ook, als het ons bevalt, dan is dat ‘democratie’, because we say so”.
Blum’s boek is een essentiële en onmisbare bron van informatie.
Andere boeken van William Blum:
· The CIA – a forgotten history (1986)
· Killing Hope – US military Interventions Since World War II (1995) ,
· Rogue State – A Guide to the World’s Only Superpower (2000)
· West-Bloc Dissident – A Cold War Memoir (2002 – autobiografie)
· Freeing the World to Death – Essays on the American Empire (2005)

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Lithiummijnen in Europa, niet in mijn buurt

Neveneffecten van de transitie In het Franse departement Allier loopt een openbaar onderzoek naar de ontginning van een grote lithiummijn. De weerstand is groot. Die was zeker even groot…

Print Friendly, PDF & Email

Israëlisch parlement verwerpt toekomstige Palestijnse staat

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft met een overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen die de oprichting van een Palestijnse staat afwijst. “De vestiging van een Palestijnse staat in het…

Print Friendly, PDF & Email

Macronie zet links een neus

De vier partijen van het Nouveau Frot populaire (NFP) waren het dan toch eens geraakt over een gezamenlijke kandidaat voor het voorzitterschap van de Nationale Assemblée. Als grootste blok…

Print Friendly, PDF & Email
India. De Onzichtbare Gigant

You May Also Like

×