Wilileaks: Wilders is extreem-rechtse ophitser

Zoals als bekend mag worden verondersteld ben ik een uitgesproken tegenstander van zowel het Amerikaanse economische model [kapitalisme in vrijwel meest ”zuivere” vorm], haar binnenlandse politiek, die ten koste gaat van de zwaksten in de samenleving, en vooral haar rol als Supermacht op het wereldtoneel [1]. Echter kan ik van harte instemmen met de via Wikileaks uitgelekte informatie, waarbij door VS diplomaten PVV leider voorman wordt beschreven als een ”extreem-rechtse ophitser”.

 

STANDPUNTEN PVV EN WILDERS RACISTISCH, POPULISTISCH EN DISCRIMINATOIR

 

De standpunten van Wilders en zijn PVV zijn zowel racistisch, discriminatoir als getuigend van Westerse superioriteitswaan. Zo laat hij zich in negatieve en ongenuanceerde zin uit over de Islam als religie als extremistisch, hetgeen discriminerend is [diezelfde ongenuanceerde kwalificaties gelden geen andere religies, ondanks de ook daar voorkomende extremistische stromingen] en onjuist, omdat de Islam evenals andere religies een scala van stromingen kent, van liberaal tot orthodox. Bovendien is het onjuist, om orthodox op een lijn te stellen met gewelddadig extremisme.

 

Hij en zijn PVV stellen dan bovendien een aantal discriminerende maatregelen voor tegenover de Islam. Het extremistische karakter van deze maatregelen laat zich eerst dan zien, wanneer systematisch het woord ”moslim” wordt vervangen door ”Joods” [3].

 

Bevolkingsgroepen

 

Naast zijn negatieve kwalificaties van de Islam als religie laten hij en zijn PVV zich in generaliserende en negatieve zin uit over ”niet-westerse” allochtonen en vluchtelingen

Deze worden systematisch afgeschilderd als criminelen en gelukszoekers [4]. Zeker in het sinds 11 september 2001 verhardende politieke klimaat in Nederland, maar ook algemener in Europa, zetten dergelijke uitspraken, nog los van hun discriminerende karakter, aan tot haat en geweld en ondergraven zij het vreedzaam samenleven tussen ”’autochtonen” en ”allochtonen”.

 

Een manifest voorbeeld van de wijze, waarop Wilders en co denken over niet westerse allochtonen blijkt wel uit de door Wilders gemaakte opmerking tav drie Surinaamse verdachten van een steekpartij, die door Wilders werden aangeduid als ”drie beesten van Surinaamse afkomst” [5]. Dat zijn extreem-rechse kwalificaties voor mensen, die als ”minder” worden beschouwd. Verder is er op Nederland Bekent Kleur een overzicht van racistische en discriminerende uitspraken van Wilders [6].

 

Westerse superioriteit

 

Wilders en zijn PVV laten er geen misverstand over bestaan, dat zij de ”Westerse beschaving” als superieur beschouwen boven andere culturen in de wereld. Nog los van het feit, dat je zou verwachten, dat men wel een toontje lager zou zingen na eeuwenlange slavernij, kolonialisme en een van de ernstigste misdaden uit de geschiedenis, de holocaust, past deze superieure kwalificatie naadloos in de extreem-rechtse superioriteitswaan, waarvan de contemporaine geschiedenis het grote gevaar kan getuigen.

 

Het is trouwens al concreto genoemd: de Holocaust. Ook toen werd een bevolkingsgroep gecriminaliseerd, uitgestoten en vervolgd met  desastreuze gevolgen. Trek ik nu een vergelijking met de omstandigheden, die geleid hebben tot WO II. Uiteraard niet, aangezien de historische omstandigheden hemelsbreed verschillen. Overeenkomsten zijn er echter wel degelijk, zoals de ontkenning van volwaardige rechten van bepaalde groeperingen [lees maar het in het regeerakkoord overgenomen onderscheid tussen westerse en niet westerse allochtonen [7], de stigmatisering van bevolkingsgroepen en de onzinnige bewieroking van de eigen, Westerse cultuur.

 

Uitzaaiend gif

 

Reeds is opgemerkt, dat het gedachtegoed van de PVV aanzet tot haat en geweld. En het gif werkt. Regelmatig is er sprake van geweld rond moslims en Gebedshuizen. Zo werd afgelopen jaar een moskee in Dordrecht beschoten, een moskee in Zoetermeer beklad met racistische leuzen en werd er brand gesticht in een moskee in Groningen. Ook is er recentelijk sprake geweest van dreiging van brandstichting bij een aantal moskeen middels dreigpamfletten. Daarin stond vermeld ”Wilders verlost ons van jullie” [8].

 

Extreem-rechts

 

Westerse superioriteitswaan, discriminatie en racisme tegen bevolkingsgroepen, het kwalificeren van mensen als dieren, het systematisch beledigen van een religie en haar gelovigen en het voorstellen van discriminerende maatregelen tegen een specifieke religie. En dit alles op een grove, harde, populistische toon met soms lichtelijk overslaande stem. Het zijn allemaal ingrediƫnten voor rechts extremisme.

 

De aanhangers van de PVV reageren ook navenant. Iedere organisatie of persoon, die zich kritisch uitlaat over de PVV en Wilders, kan op een reeks hatemails en scheldkanonnades rekenen. Tja, dat zegt ook wel iets over de volgers van populist Wilders.

 

Dat de PVV een extreem-rechse partij is, wordt overigens bevestigd door de Anne Frank Stichting en een destijds door drie wetenschappers gedaan onderzoek [9]. De conclusie van de wetenschappers is overigens door Pechtold onderschreven, de enige Nederlandse politicus in de Tweede Kamer, die de guts gehad heeft, Wilders als racistisch te betitelen [10].

 

EPILOOG

 

De verontwaardiging van PVV leider Wilders over dergelijke conclusies [Wilders woest/Wilders boos etc] is tekenend en van geen enkele relevantie, aangezien niet zijn politieke geschreeuw hiertegen telt, maar zijn eigen standpunten en uitspraken die overduidelijk racistisch, discriminerend en stigmatiserend zijn’. En ja,  extreem-rechts, gezien zijn minachting voor niet autochtonen en zijn bewieroking van de zogenaamde Westerse beschaving. Dezelfde beschaving, waarover Mahatma Gandhi heeft opgemerkt, dat dat ”een goed idee” zou zijn………

 

Diegenen, die het meeste bezwaar tegen de kwalificaties aan het adres van de PVV en Wilders zijn, zijn in de meeste gevallen hele en halve aanhangers van zijn gedachtegoed.

Dat is aan hen. Het gedachtegoed spreekt, nogmaals, voor zich.

 

Naast de Anne Frank Stichting en de genoemde wetenschappers hebben de betreffende Amerikaanse diplomaten, met dank aan de onthullingen van Wikileaks, een goede bijdrage geleverd aan de ontmaskering van deze levensgevaarlijke populist en zijn PVV, die helaas nu meeregeert via een gedoogconstructie [11].

 

Vriendelijke groeten en een Gelukkig en Gezond Nieuwjaar toegewenst

Moge de strijd tegen het onrecht doorgaan!

 

(Uitpers nr. 128, 12de jg., februari 2011)

Voetnoten 

[1] UITPERS [www.uitpers.be]

HERDENKING 11 SEPTEMBER: EENZIJDIGE MORELE VERONTWAARDIGING, GEEN HAND IN EIGEN BOEZEM

ASTRID ESSED

OCTOBER 2010

 

https://www.uitpers.be/artikel_view.php?id=2808

 

 UITPERS

PRESIDENT OBAMA ”VREDESAPOSTEL” TREKT TEN OORLOG

ASTRID ESSED

JANUARI 2010

 

https://www.uitpers.be/artikel_view.php?id=2565

 

[2] NU.NL

GEERT WILDERS IS EXTREEM-RECHTSE OPHITSER

15 JANUARI 2011

 

http://www.nu.nl/politiek/2423841/geert-wilders-extreem-rechtse-ophitser.html

 

 [3] VOLKSKRANT

THOMAS VON DER DUNK

DE MORELE LEEGTE VAN DE VVD

5 AUGUSTUS 2010

 

http://opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/6345/De_morele_leegte_van_de_VVD

 

UITPERS

HET POLITIEKE GEDACHTEGOED VAN DE HEER WILDERS

APRIL 2007

 

https://www.uitpers.be/artikel_view.php?id=1636

 

[4] EKUDOS

MINDERHEIDSCOALITIE CDA/VVD MET GEDOOGSTEUN PVV/EINDE NEDERLANDSE RECHTSSTAAT

 

http://www.ekudos.nl/artikel/263239/minderheidscoalitie_cdavvd_met_gedoogsteun_pvveinde_nederlandse_rechtsstaat

 

UITPERS

HET POLITIEKE GEDACHTEGOED VAN DE HEER WILDERS

APRIL 2007

 

https://www.uitpers.be/artikel_view.php?id=1636

 

[5] RADIO NEDERLAND WERELDOMROEP

CARIBISCHE REDACTIE

AANKLACHT TEGEN UITSPRAKEN WILDERS OVER SURINAMERS

27 JULI 2007

 

http://static.rnw.nl/migratie/surinaams.caribiana.nl/innederland/car20070728_jankiwilders.html-redirected

 

 [6] ”WAT WIL WILDERS”

 

http://www.watwilwilders.nl/

 

Afgeleid van deze website

 

http://www.watwilwilders.nl/WildersdiscrimineertMoslims.html

 

http://www.watwilwilders.nl/Wildersdiscrimineertallochtonen.html

 

http://www.watwilwilders.nl/Wilderszaaithaat.html

 

 

http://www.watwilwilders.nl/Wildersmaaktbang.html

 

 

http://www.watwilwilders.nl/Wilderswilracisme.html

 

 

http://www.watwilwilders.nl/Wildersbeledigtgroepen.html

 

 

Nederland Bekent Kleur:

 

http://www.nederlandbekentkleur.nl/wilders_pvv.html

 

 

[7] AMNESTY INTERNATIONAL BEZORGD OVER REGEER EN GEDOOGAKKOORD

1 OCTOBER 2010

 

http://www.amnesty.nl/wereldnieuws_artikel/66603

 

 

[8] HET PAROOL

MOSKEEN AMSTERDAM VREZEN AANSLAGEN

9 DECEMBER 2010

 

http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/1070651/2010/12/09/Moskeeen-Amsterdam-vrezen-aanslagen.dhtml

 

 

[9] NOS

ANNE FRANK STICHTING

WILDERS EXTREEM-RECHTS

10 DECEMBER 2008

 

http://nos.nl/artikel/81111-anne-frank-stichting-wilders-extreemrechts.html

 

NRC

ONDERZOEK: PVV IS NIEUW RECHTS RADICAAL

27 JANUARI 2010

 

http://vorige.nrc.nl/binnenland/article2469720.ece/PVV_is_nieuw_rechts_radicaal

 

 TROUW

OZDEMIR

WE WISTEN AL DAT PVV EXTREEM-RECHTS IS

3 NOVEMBER 2009

 

 

http://www.trouw.nl/opinie/columnisten/ozdemir/article2904811.ece/We_wisten_al_dat_PVV_extreem-rechts_is_.html

 

 

 [10] ”D66-leider Alexander Pechtold onderschreef maandag de conclusies van het onderzoek.”

 

Bron:

 

TROUW

TER HORST

GEEN INVLOED OP PVV RAPPORT

3 NOVEMBER 2009

 

http://www.trouw.nl/nieuws/politiek/article2905414.ece/Ter_Horst__geen_invloed_op_PVV-rapport.html

 

 

[11] EKUDOS

KABINET RUTTE VERHAGEN BEEDIGD

BEWIND VAN DISCRIMINATIE, STIGMATISERING EN UITSLUITING

 

http://www.ekudos.nl/artikel/271421/kabinet_rutte_verhagen_beedigdbewind_van_discriminatie_stigmatisering_en_uitsluiting

Print Friendly, PDF & Email

Visited 171 Times, 1 Visit today