INTERNATIONALE POLITIEK

Wilders steunt militaire coup in Turkije

Image

De Führer van de Nederlandse Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft zijn steun uitgesproken voor de mislukte militaire staatsgreep in Turkije. Gevaarlijk, maar niet vreemd, want zijn hele gedachtegoed is door en door repressief! Gevaarlijk vooral omdat  Wilders’ coupisme desastreuze gevolgen kan hebben in het steeds xenofobischer klimaat in Nederland!
Want als Wilders een militaire coup voor Turkije OKAY vindt, waarom niet ook voor Nederland? Waakzaamheid is dus geboden! Het gevaar is dichterbij dan je denkt!
Het is een feit: Mensen in Nederland anno 2016 onderschatten de gevaren die ze boven het hoofd hangen. En dan bedoel ik niet een mogelijke terroristische aanslag die in zijn verschrikkelijkheid zelf door het Westen op de hals gehaald wordt: Ik bedoel de toenemende repressie, xenofobie, vluchtelingenhaat. Van die repressie wordt IEDEREEN slachtoffer.
Met name linkse activisten moeten op hun tellen passen, omdat zij in een steeds verrechtsender klimaat slachtoffer kunnen worden [en al zijn geworden] van repressie als de prijs, die ze betalen voor hun solidariteit. Van racisme, xenofobie, vluchtelingenhaat en meer van die ongerechtigheden, waarvan PVV Fuhrer Wilders al jaren de kwade profeet en aanhitser is zijn moslims en andere niet westerse allochtonen slachtoffer.
Of het doemscenario van futuroloog Celente nou klopt of niet, het is niet ondenkbaar: “Niet westerse” allochtonen zouden er verstandig aan doen, zich mentaal EN financieel voor te bereiden op de mogelijkheid van inpakken en wegwezen. Het zou weleens nodig kunnen zijn.

Het beest steekt zijn kop weer eens op

Vergezocht? De tekenen zijn er: Voortstuwende xenofobie, Islamofobie, racisme en vluchtelingenhaat. Of het nu gaat om racistische bedreigingen en scheldkannonades aan het adres van anti-Zwarte Pietactivisten of aan een TV persoonlijkheid als Sylvana Simons, die de euvele moed heeft gehad, zich bij politieke partij Denk aan te sluiten [so far for freedom of speech!], het beest steekt zijn kop weer eens op! In de vorm van uitbarstingen van vluchtelingenhaat in 2015, van opgewonden en verstoorde Gemeenteraadsvergaderingen door hele en halve racisten tot het gooien van brandbommen. En laat je er niet door misleiden, dat dat nu wat geluwd lijkt: Dat kan stilte voor de storm zijn!
Let maar op griezelige neonazi bewegingen als Pegida Nederland, die, volhardend en kwaadaardig, voortwoekeren en actief zijn! Waarmee PVV Fuhrer Wilders goede banden onderhoudt! Pegida, die steeds meer ruim baan krijgt voor het racistische en  haatzaaiende gedachtegoed! Andere tekenen zijn een lamgeslagen of onwillig parlement [van beiden wat], dat zich laat gijzelen door Wilders/PVV en meegaat in een racistisch debat als het ”Marokkanendebat”. En misschien nog erger, reguliere politieke partijen, die meegaan in Wilders’ racisme. En door dit alles wordt racisme steeds salonfähiger in Nederland, het politieke klimaat vergiftigd, komen ”niet westerse” allochtonen en autochtonen tegenover elkaar te staan!
The life and time of Wilders is famous, or rather said: notorious. Hij is een racist en Islamofoob, een politieke gangster. Wat in 2015 zijn gevaarlijkse politieke zet was, was zijn verbinding met Pegida en zijn haatzaaierij tegen vooral uit islamitische landen afkomstige vluchtelingen, waardoor hij een misdadige bijdrage heeft geleverd aan het anti-vluchtelingengeweld. Ook deed hij een voorstel, een politiestaat waardig: het preventief detineren van alle mannelijke vluchtelingen. Dit was een voortborduren op een eerder, misdadig voorstel: het opsluiten, zonder vorm van proces, van potentiële terreurverdachten. [

Wilders blijft je verbazen

Naast de racistische, Islamofobe en anti-vluchtelingenagenda, die wij van hem gewend zijn, heeft hij nu zijn jachtterrein uitgebreid met het ondersteunen van militaire coups, namelijk voor de mislukte staatsgreep in Turkije. Daarmee heeft hij voorgoed gebroken met iedere schijn van democratie. Alvorens ik erop inga, wat dit voor Nederland betekent, eerst eens even opgesomd, wat een militaire staatsgreep nu eigenlijk uitricht. Iets wat Wilders dondersgoed weet, maar wat hij kennelijk OKAY vindt. Want anders steun je een militaire staatsgreep niet.
Wilders juicht dus een militaire coup toe. Nou is het zo, dat iedere militaire coup, los van de zogenaamde ”intenties” [strijd tegen communisme, corruptie etc],  ALTIJD de slechtst denkbare vorm van ”bestuur” is, omdat alle echte of formeel democratische organen buiten werking worden gesteld. De noodtoestand wordt ingevoerd, showprocessen tegen tegenstanders volgen en er heerst slechts the law of the sword.
Militaire coups leiden dus vrijwel altijd tot terreur, foltering, mensenrechtenschendingen en misdaden tegen de menselijkheid. En ook in het ”gunstigste” geval, wanneer er geen geweld bij te pas komt, dan leidt het tot grotere repressie. En daarom vraag ik mij af, waar Wilders het lef vandaan haalt, de nu mislukte staatsgreep van het Turkse leger toe te juichen. Dat kan alleen maar te maken hebben met zijn verderfelijke gedachtegoed, dat al extreem repressief is! Geen grote sprong voor hem dus. Maar wel gevaarlijk voor Nederland.

De Turkse staatsgrepen

Het Turkse leger, dat Wilders kennelijk zo graag aan de macht ziet, omdat het ”seculier” is en de islamistische agenda van Erdogan bestrijdt, heeft heel wat onheil gesticht in de Turkse geschiedenis onheil gesticht in de Turkse geschiedenis vanaf de jaren zestig [twintigste eeuw] Het draait eigenlijk steeds om hetzelfde thema. Wanneer door de autoriteiten wordt getornd aan het gedachtegoed van Ataturk [Erdogan is ”islamist”, dus vertegenwoordiger van de ”politieke Islam”], haalt men zich de woede van het leger op de hals en volgt doorgaans een militaire coup.
In de geschiedenis van Turkije zijn het er vijf geweest: Vier “geslaagde” en de nu mislukte couppoging anno Domini 2016. Een staatsgreep in 1960, een in 1971, een in 1980 en een in 1997. Het eerste militaire bewind duurde van 1960-1961. Het tweede van 1971 tot 1973. Het derde van 1980 tot 1983. En aan de vierde, die van 1997, kwam, wonder boven wonder, geen geweld te pas en blijven folteringen uit. En dan deze, mislukte staatsgreep 2016, waarbij volgens de Turkse premier Binali Yildrim 208 mensen zouden zijn gedood door de coupplegers, onder wie 145 burgers, zestig politiemensen en drie militairen. Dat is dus het legergeweld dat Wilders toejuicht!   Ik begin bij 1960. Vergeleken bij die van 1980 is deze veel minder bloedig, maar executies vonden plaats. Zo werd de afgezette premier Menderes geëxecuteerd. President Bayar, die evenals Menderes ter dood veroordeeld was, kwam met de schrik vrij: zijn vonnis werd omgezet in levenslange gevangenisstraf. In 1966 werd hij vrijgelaten.
1980: Het bloedigst in de geschiedenis van Turkse militaire coups en dictaturen was die van 1980. Politieke partijen en vakbonden werden verboden. Executies, folteringen, arrestaties en doodschieten van journalisten, ”Auf der Flucht” erschossenen, het kon niet op. Ik neem hier een lijst misdaden van Wikipedia over:
§ 650.000 mensen zijn opgepakt. § 1.683.000 mensen hebben geweld ondervonden. § Er waren 210.000 rechtszaken en er zijn 230.000 mensen veroordeeld. § 7000 mensen kregen als eis de doodstraf te horen. § 517 personen hebben de doodstraf gekregen. § Van 50 personen die de doodstraf kregen waren er 26 in de politiek actief, 23 actief in de recht (advocaten, rechters, aanklagers) en was één strijder van Asala [Geheim leger voor de bevrijding van Armenië]. § 98.404 personen zijn schuldig bevonden en veroordeeld wegens het lid zijn van een organisatie. § 388.000 mensen kregen geen paspoort. § 30.000 mensen zijn ontslagen wegens ‘onbetrouwbaarheid’. § 300 personen zijn gestorven door nog onbekende oorzaak. § 171 mensen zijn in de gevangenissen gestorven door marteling. § 937 films zijn verboden, omdat ze dubieus waren. § 23.677 stichtingen werden verplicht opgeheven. § 3854 leraren, 120 docenten aan universiteiten en 47 rechters zijn ontslagen. § 400 journalisten hebben in totaal 4.000 jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen. § Journalisten hebben in totaal 3.315 jaar en 6 maanden gevangenisstraf gekregen. § 31 journalisten hebben daadwerkelijk gevangengezeten. § 300 journalisten hebben een aanslag gekregen. § 3 journalisten zijn doodgeschoten. § De kranten mochten 300 dagen niet verschijnen. § De 13 grote kranten hadden 303 rechtszaken tegen zich lopen. § 39 ton aan kranten en tijdschriften zijn vernietigd. § 299 mensen zijn in de gevangenis omgekomen. § 144 mensen zijn op een manier omgekomen, waar we nu nog steeds niets over weten. § 14 mensen zijn tijdens hun hongerstaking omgekomen. § 16 mensen zijn neergeschoten tijdens hun poging tot ontsnapping. § 95 personen zijn in een gevecht omgekomen. § 73 personen zouden een “natuurlijke dood” zijn gestorven. § 43 mensen pleegden zelfmoord.   Ook de Engelse Wikipedia presenteert zo’n huiveringwekkende lijst. De Engelse krant The Guardian vermeldt vergelijkbare cijfers: 650. 000 mensen opgepakt, 300 overleden in de gevangenis, 171 omgekomen door foltering. Dat is dus het legergeweld dat Wilders toejuicht!

Militaire coups elders

Het militaire gangsterregime van Pinochet, dat op 11 september 1973 in Chili de regering van de progressief socialistische president Allende wegschoot, heeft zich schuldig gemaakt aan gruwelen als folteringen, executies en duizenden arrestaties. Een keihard militair regime werd gevestigd, vakbonden en politieke partijen werden verboden en, hoe kan het ook anders, alle hervormingen van Allende werden teruggedraaid. 130 000 mensen werden gearresteerd en 3000 politieke tegenstanders geëxecuteerd. Verdwijningen, concentratiekampen, standrechtelijke executies, noem maar op. Het vond allemaal plaats en deze terreur, de Chileense militaire dictatuur, duurde 17 jaar.
Het praatje, dat de militaire coup een reactie was op het “communistische gevaar”, dat Allende zou vertegenwoordigen”(waarmee deze misdadige coup werd ”gerechtvaardigd”) sloeg nergens op. Allende was een gematigde sociaal-democraat, die hervormingen doorvoerde, die een verlichting in het lot van de armsten betekende. Naast voorvechter sociale vooruitgang was hij een man, voor wie  begrippen als eer en loyaliteit nog wat betekenden, zoals uit zijn laatste toespraak bleek. In tegenstelling tot wat wel eens wordt gesuggereerd, tastte hij de macht van het kapitalisme geenszins aan en helaas maakte hij, (met alle respect voor zijn sociale strijd en  moedige eindstrijd), de historische fout, de arbeiders geen wapens te willen geven tegen de dreiging van het leger.   Zijn laatste toespraak tot het Chileense volk, kort voor zijn dood (zelfmoord), terwijl het La Moneda paleis werd beschoten door de militaire boosdoeners, is een van de meest indrukwekkende toespraken en een onvoorstelbaar staaltje van moed!
In Argentinië van hetzelfde laken een pak. Het militaire regime Videla kwam  in 1976 aan de macht en dat zou tot 1983 duren. Ook hier was ”het land redden van communisme” het geijkte voorwendsel. en aan de macht zou blijven tot 1983, was een van de meest gruwelijkste militaire dictaturen ooit: Na het verbieden van alle politieke partijen, vakbonds en politieke activiteiten en het invoeren van de doodstraf en, hoe kan het ook anders, het afkondigen van de Staat van Beleg de misdadige terreur: Folteringen, executies, verdwijningen, babyroof, het vond allemaal plaats.   De Vuile Oorlog: Zo werd de periode genoemd, dat de Argentijnse junta aan de macht was. Tijdens deze gruwelperiode verdwenen volgens een officiële onderzoekscommissie tenminste 9000 mensen, meer dan 30 000 mensen werden gefolterd en gedood.
En dan Suriname. Daar leidde een militaire coup van sergeanten in 1980 onder leiding van D. Bouterse (deze keer niet onder het voorwendsel ”strijd tegen het communisme”, maar ”strijd tegen corruptie”) tot een militaire dictatuur, waarbij dissidente militairen en politieke tegenstanders op vage gronden werden gearresteerd en mishandeld, een gewonde ”tegencouper” Hawker genaamd, in maart 1982 standrechtelijk werd geëxecuteerd [liggend op zijn brancard] en in december 1982 15 tegenstanders van het regime standrechtelijk werden geëxecuteerd, na te zijn gefolterd (De Decembermoorden).
In de Binnenlandse Oorlog [een machtsstrijd tussen dictator D. Bouterse en zijn ex lijfwacht Brunswijk, waarbij over en weer oorlogsmisdaden werden gepleegd], werd door de troepen van Bouterse een massaslachting aangericht in het bosnegerdorp Moiwana. Bouterse, die in Nederland is veroordeeld vanwege drugshandel, is de huidige president in Suriname. Zolang er geen berechting van hem en andere betrokkenen bij de misdaden heeft plaatsgehad, zal Suriname zich niet kunnen ontwikkelen tot democratische rechtsstaat.

Erdogan en de militaire coup

Militaire staatsgrepen zijn dus zonder meer misdadig. Maar hoe zit het met president Erdogan? Wilders is tegen hem, maar vanuit Islamofobie, niet vanuit het oogpunt van enige humanitaire betrokkenheid. Maar terug naar Erdogan: Wat staat hij voor, vanuit humaniteit?
Nu, laten we er een doekjes om winden: Het is geen lekkere jongen: Zo licht het regime Erdogan behoorlijk beentje met de persvrijheid  en worden journalisten op allerlei vage gronden gearresteerd, arrestanten worden slecht behandeld, de Koerden worden hard onderdrukt EN in de strijd tegen de PKK [Koerdische gewapende verzetsbeweging], worden door het Turkse leger oorlogsmisdaden gepleegd.
Daarnaast voert Erdogan een vluchtelingenvijandig beleid: Vluchtelingen in Turkije worden systematisch mishandeld en inhumaan behandeld, zo meldt Amnesty International in zijn rapport “Europe´s Gatekeeper/Unlawful detention and deportation of refugees from Turkey”. Vluchtelingen werden opgesloten, incommunicado gehouden en mishandeld alvorens gedwongen te worden uitgezet naar de oorlogsgebieden, die zij juist hadden ontvlucht. Een praktijk, die Turkije nog steeds bezigt, zoals, enkele uren na het sluiten van de ”vluchtelingendeal” tussen Turkije en de EU,  de uitzetting van Afghanen naar onveilig Afghanistan. Waarbij nog komt, dat die Afghanen niet eens toegang gekregen hadden tot de asielprocedure! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de beschietingen van vluchtelingen door de Turkse grenswacht en kustwacht!
Een misdadig regime dus, waaraan de EU medeplichtig is door de steun aan Turkije en het sluiten van die verwerpelijke EU-Turkije vluchtelingen deal. De massale arrestaties, zo kort na het plegen van de coup (met name die van de rechters en journalisten) en Erdogan’s Middeleeuwse gepraat over ”verraders”, die een ”hoge prijs” zullen betalen, beloven weinig goeds. Ook griezelige geluiden over de herinvoering van de doodstraf waren te horen (wat eventueel lidmaatschap van de EU uitsluit).
Belangrijk, dat de VN-Hoge Commissaris  voor de Mensenrechten direct alarm heeft geslagen over die massale arrestaties en mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch fel geprotesteerd heeft tegen de arrestatie van journalisten en het sluiten van nieuwsmedia, die deel zouden uitmaken van de ”Gülenbeweging”, die volgens Erdogan [zonder enig gedegen onderzoek!], achter de militaire coup zou zitten.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft een boekje open gedaan over de behandeling van arrestanten na de mislukte Turkse militaire coup: Het onthouden van voedsel, water en medische behandeling. Mishandelingen en folteringen.
De regering Erdogan is dus een humanitaire ramp: Toch is een militaire coup wel het slechts denkbare middel, deze regering, of welke andere ook, te beëindigen. Want een militaire coup is gewelddadig ingrijpen in echte of formeel democratische organen en het opzijzetten van een democratisch gekozen regering. Want hoe dan, die regering Erdogan is democratisch gekozen. Het is dan ook niet aan militairen, om hen weg te schieten, waarmee het startsein wordt gegeven voor een militaire dictatuur. Waarin zelfs formele democratische rechten niet meer bestaan. The law of the sword. We hebben aan militaire dictaturen in het verleden gezien, wat een humanitaire ellende die veroorzaken.

Epiloog

Racisme, Islamofobie en repressie nemen hand over hand toe en richten zich op kwetsbare groepen, moslims, ”niet-westerse” allochtonen en vluchtelingen. En de met hen solidaire linkse activisten, die nu gebiedsverboden in de Haagse Schilderswijk krijgen opgelegd, omdat ze strijden tegen het politieracisme daar. Groepen, die gemakkelijk tot zondebok gemaakt kunnen worden zoals de Joden in de dertiger jaren [20 ste eeuw]. Overeenkomsten met die tijd zijn er:  De hetze. De haatzaaiers [Wilders en co]. Een krachteloos gemaakt parlement, dat naar de pijpen van Wilders danst.
En straatfascisme: Ja, van Pegida en opgewonden vluchtelingenhaters, die zich sinds vorig jaar hebben doen gelden in Geldermalsen, Heesch, Steenbergen. Die straatfascisten, gecombineerd met de politieke parlementaire haatzaaierij van Wilders en partijen, die steeds meer een racistisch discours aanhangen vormen een levensgevaarlijke cocktail. Nog versterkt door het etnische profileren, waarvan, slik slik, recentelijk een Amsterdams-Marokkaanse ”modelagent” slachtoffer is geworden!
Kan het erger? Ja! Want beroepsracist Wilders is uit de hoek gekomen als supporter van de mislukte Turkse militaire coup. Kwalijk, zullen sommigen zeggen, maar ver weg. Ik zeg DICHTBIJ!

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Het Nederlandse (extreem)rechts ‘hoofdlijnenakkoord’

Een half jaar na de verkiezingen hebben de vier (extreem)rechtse onderhandelende partijen in Nederland een akkoord bereikt, een ‘hoofdlijnenakkoord’. Daarmee zijn er we er nog niet. Nu is een…

Print Friendly, PDF & Email

Het begin van de zwanenzang van Erdogan

Oppositiepartijen CHP en DEM winnen van AKP “You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool…

Print Friendly, PDF & Email

Midden-Oosten draagt escalerende gevolgen van Gaza-oorlog

Het aanhoudende Israëlisch geweld tegen Gaza zorgt voor heel wat militaire en economische ‘nevenschade’ met groeiend gevaar op escalatie. Op de acties van de Ansar Allah-rebellen (bekend als de…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Europees uiterst-rechts in grote herschikking

“Ik wil samenwerken met Meloni” (Ursula) Marine Le Pen breekt nu uitdrukkelijk met het Duitse AfD, terwijl ze in Madrid deelnam aan een extreem-rechtse top georganiseerd door het zeer…

Print Friendly, PDF & Email

70 ton militaire goederen via Bierset naar Israël

België zal de Palestijnse staat niet erkennen, want “symboliek lost niks op, ik wil impact op het terrein”, aldus premier Decroo. “Het is vooral van belang de voorwaarden te…

Print Friendly, PDF & Email

Modi werpt ‘omvolking’ in de kiesstrijd

De Indiase verkiezingen zijn over halverwege en draaien meer dan ooit rond één thema: premier Narendra Modi. Alsof het om een referendum gaat over zijn tien jaar regeerbeleid. Of…

Print Friendly, PDF & Email
Armoede uitgelegd aan mensen met geld

You May Also Like

×