Rusland zou overwegen om in Marioepol gevangen genomen Oekraïense strijders te berechten als nazi’s. Ze behoren tot het Azov-bataljon in 2014 opgericht door uitgesproken neonazi’s. Het Kremlin etaleert hun tattoo’s en kentekens op de uniformen ter illustratie dat de “speciale militaire operatie” inderdaad de‘denazificatie van Oekraïne’ beoogt. Maar aan Russische zijde strijden ook uitgesproken neonazi’s mee, en die zouden dan deelnemen aan die ‘denazificatie’?
Russische en Kremlingezinde media verspreiden video’s waarop Oekraïense krijgsgevangenen hun tattoo’s met nazisymbolen laten zien. Dat vertoon is wel strijdig met de Conventie van Genève inzake krijgsgevangenen, beide zijden maken zich daaraan schuldig.
De Russische justitie onderzoekt of het Azov-bataljon onder meer op grond daarvan als een terroristische organisatie kan worden bestempeld, waarmee Rusland leden ervan als terroristen kan doen terechtstaan. Dat kan ook overgelaten worden aan de overheden van de twee door Moskou gesteunde republieken in de Donbas.
Roesitsj
Moskou zou in zijn ijver tot denazificatie overtuigender klinken als het neonazi’s in eigen rangen zou weren. Maar onder de huurlingen van de Wagner Groep zitten ook notoire neonazi’s. Dat is onder meer het geval voor de huurlingen die sinds 2014 in de Donbas meevechten, de zogenaamde ‘Roesitsj eenheid’ uit Sint-Petersburg die bestaat uit openlijke neonazi’s uit Sint-Petersburg. Die eenheid is berucht voor haar wreedheden, ze gaat er zelfs prat op.
Het Duitse weekblad Der Spiegel schrijft in zijn jongste nummer dat volgens de Duitse inlichtingendienst verscheidene andere gelijkaardige groepen meevechten op de fronten in Oekraïne. Onder die groepen is er onder meer het ‘Russisch Keizerlijk Legioen’, de militie van de ‘Russische Keizerlijke Beweging’ die opkomt voor ‘blanke suprematie’. Volgens VS-bronnen heeft die beweging paramilitaire opleidingskampen in de buurt van Sint-Petersburg. Daar zouden ook ‘blanke supremacisten’ uit andere landen opleiding in terreuracties krijgen.
Er zijn ook diverse andere fascistoïde milities aan Russische zijde, waaronder de militie van de Tsjetsjeense krijgsheer-president Ramzan Kadyrov, eveneens berucht voor haar wreedheden. Die zitten in een ander hoofdstuk van uiterst-rechts, de islamistische.