INTERNATIONALE POLITIEK

Westerse hypocrisie

Image

De droefheid en het verdriet van de burgers bij de moorddadige aanslag in Parijs zijn oprecht. Maar deze van de westerse regeringen bulken van de hypocrisie en het cynisme. Het zijn krokodillentranen waarmede ze hun verantwoordelijkheid en medeplichtigheid verdoezelen voor de geboorte en de groei van de barbaarse IS. Hun schepping is uitgegroeid tot een wreedaardig monster. De wapenuitvoer naar de regio wordt er niet minder op.

Daesh of Islamic State is een product van het westers imperium en zijn interventiepolitiek in het Midden-Oosten. De VS en de NAVO-bondgenoten in Afghanistan en Irak waren beide vroedvrouwen van IS. De chaos die hun interventies hebben opgeleverd vormen een bijzonder vruchtbaar kader voor extremistische groepen.

De New York Times maart 2013 stelde dat met de hulp van CIA aan de Arabische regeringen en de actieve militaire steun van Turkije voor de oppositionele Jihadstrijders in Syrië en Irak, de IS-activiteiten gevoelig in intensiteit waren verhoogd. Niet nieuws onder de zon: voor strateeg Brzezynski was het voor de wereldgeschiedenis van groot belang de islamistische rebellen in Afghanistan te ondersteunen tegen de toenmalige Sovjet-Unie.

Saoedi-Arabië en de Golf-monarchieën zijn bondgenoten van het Westen. Ze blijven geld en wapens verschaffen aan de diverse terroristische groepen, volgens eigen zeggen voornamelijk aan de zogenaamde gematigde rebellen. We weten dat die strategie niet werkt: mensen, materieel en wapens schuiven zonder probleem door naar IS. (http://www.conflictarm.com/) Geen enkele Westerse regering wijst op de verantwoordelijkheid van Saoedi-Arabië, Qatar, VAR in de dramatische aanslagen in Beirut en Parijs. Voor het Westen bestaan er geen principes wanneer het om olie en wapenverkoop gaat.

Poetin heeft tegenover journalisten, tijdens de G20 top in Antalya, verklaard dat het geld voor de IS financiering uit 40 landen komt waaronder enkele lid zijn van de G20. Hij meent dat men deze geldstroom moet stoppen.

EU wapens

In 2012 hebben de EU landen in 2012 voor 39,9 miljard euro wapenexportvergunningen afgeleverd, waaronder 9,7 miljard voor het Midden-Oosten. Dat laatste was een toename van 22% ten opzichte van 2011. Saoedi-Arabië is de grootste wapenkoper voor de Europese wapenindustrie, het kocht voor 3,5 miljard wapens. De grootste wapenexporteur was Frankrijk goed voor 1,6 miljard euro. Ook de verkoop van lichte wapens in 2012, was volgens het persbericht een recordjaar voor een bedrag van 265 miljoen euro, geschut en munitie 1,2 miljard.

Ondanks het conflict van Israël met de Palestijnen werd in oktober 2012 wapenexportvergunningen voor een bedrag van 613 miljoen euro verstrekt, een groei van 290%. De verkoop van wapens naar Libië na de interventie van 2011 bereikte een waarde van meer dan 22,5 miljoen, naar Egypte een stijging van 20% voor een waarde van 613 miljoen euro.

De belangrijkste Europese wapenexporteurs waren in 2012:
1-Frankrijk 13,7 miljard euro
2- Spanje 7,7 miljard euro
3-Duitsland 4,7 miljard euro
4- Italië 4,1 miljard euro
5-Groot Brittannië 2,6 miljard euro

Deze vijf EU landen waren samen goed voor meer dan 60% van de wapenexport. Duitsland verkoopt sindsdien meer wapens. Volgens het Duits exportrapport verdubbelde de wapenuitvoer in 2014, goed voor een bedrag 6,5 miljard euro. Voor de Duitse wapenverkoop vormt het conflictrijke Midden-Oosten duidelijk een goed afzetgebied: Israël 685 miljoen, Saoedi-Arabië 209 miljoen, Irak 86 miljoen, Egypte 23 miljoen. Volgens Reuter heeft de onderneming Kraus Maffei een verkoop van 62 Leopard Tanks en 24 houwitsers aan Qatar binnengehaald voor een bedrag van 2 miljard euro.

Het Frankrijk van Hollande is ook een flinke wapenverkoper met een stijging van 18% voor een waarde van 8,2 miljard euro. De grote Franse klanten waren en zijn hier ook de Golf-monarchieën. Het groeiend aantal conflicten in de wereld zorgen voor records voor de Franse wapenindustrie en deze trend zet zich verder in 2015. Dit jaar haalde Frankrijk wapenverkoopcontracten binnen, o.a. met Egypte voor de levering van 24 Rafale jachtvliegtuigen, India 36 en Qatar 24. Frankrijk staat nu op de 4de plaats van de wereldranglijst voor wapenexport. De beste klant voor de Frans wapens naar het Midden-Oosten is Saoedi-Arabië, de financier van allerlei terroristische groepen in de regio, waaronder IS.

Ook onze Belgische regering is een grote leverancier van lichte wapens aan Saoedi-Arabië en de andere Golf-monarchieën. In 2012 ging het om 105,5 miljoen euro vergunningen voor vuurwapens en 128,9 miljoen euro voor munitie. Dit is respectievelijk 40% en 29% van de totale Europese export van deze wapens naar de regio. België is daardoor de belangrijkste Europese exporteur van vuurwapens en de tweede belangrijkste exporteur van munitie (na Frankrijk) naar die regio. Deze Belgische export wordt vrijwel volledig gerealiseerd door FN Herstal, dat volledig in handen is van het Waals Gewest. In 2013 was bijna de helft van alle Europese vuurwapens die naar het Midden-Oosten werd uitgevoerd afkomstig van België; goed voor een bedrag van ongeveer 1 miljard euro. België is dus een grote exporteur van vuurwapens en munitie naar het Midden-Oosten.

In 2012 gaven de Europese landen 43.368 wapenexportvergunningen, slechts 459 werden geweigerd. Het jaar van de Arabische lente bedroeg het bedrag van de Europese wapenexport naar de Arabische regio 9 miljard euro, het dubbele van 2007. De Europese wapenlobby haalt alles uit de kast om de landen aan te zetten om nieuwe en meer geperfectioneerde wapens aan te kopen. Of deze wapenaankopen nodig zijn om reële veiligheidsproblemen te voorkomen is voor hen niet van belang. Als de Europese regeringen de wapenexportvergunningen weigeren af te leveren, stopt de export naar conflictgebieden. Dat zou een enorm verlies aan inkomsten en winsten betekenen voor hun wapenindustrie.

Terroristen hebben wapens nodig om een strijdmacht te kunnen vormen. Indien ze die niet rechtstreeks kunnen kopen of veroveren, hebben ze andere bevoorradingswijzen nodig. Het is opvallend dat de IS bewapening van westerse makelij is. Er wordt hiervoor gewezen naar Saoedi-Arabië, Qatar, de Golf monarchieën, Turkije (NAVO-lidstaat) als doorgeeflanden van de wapens die ze in het Westen kopen.

De aanslagen in Parijs worden nu door de Europese landen misbruikt om een rechts beleid en beperking van democratische rechten te rechtvaardigen door het afkondigen van de staat van oorlog en de noodtoestand.

Wil men het terrorisme stoppen dan zal het Westen haar politiek ten opzichte van de Arabische landen grondig moeten wijzigen, anders zullen de Europese burgers het gelag betalen.

Relevant

Overbevolking, het grote taboe

Bijna acht miljard mensen leven er op deze aardbol. Dat is twee keer zoveel als in 1970, vijftig jaar geleden. Dat was ná mei ’68, vóór de eerste V.N.…

Vijandbeelden na 75 jaar bevrijding

8 mei 1945 betekent de capitulatie van nazi-Duitsland. Voor velen blijft de bevrijding van het fascisme een mijlpaal in de Europese geschiedenis van de vorige eeuw. In België is…

Coronavirus en basisinkomen: hoe schaamteloos kan je zijn?

Nu iedereen tijd heeft om wat na te denken, komen de gekste ideeën uit de kast. De een wil een miljonairstaks, de ander belastingvrije overuren, nog één een vliegtuigtaks…

Laatste bijdrages

Baart de ‘Top van de Toekomst’ een muis?

Op 22 en 23 september zal in New York een ‘Top van de Toekomst’ van de Verenigde Naties (VN) gehouden worden. Het gaat om een initiatief van VN-Secretaris-Generaal Antonio…

EU: De ondraaglijke lichtzinnigheid van de hervormde begrotingsregels

De zomer is voorbij en de sociaal-economische ‘supernota’ is (voorlopig) niet meer. Na een kort intermezzo zit De Wever terug in het zadel als formateur. Toch verwacht niemand nog…

VUUR, WATER OF PLAAG, DE BURGER IS DE KLOS

Viktor Orbán is wijselijk thuisgebleven. Niet Straatsburg werd bedreigd, maar wel degelijk de aangelanden van de Donau in zijn eigen land. Wat zich ophoopt in Polen, Oostenrijk, Slowakije en…

Geweld en de prijs van vrijheid

You May Also Like

×