INTERNATIONALE POLITIEK

Westen en gewapende islamisten – een kort geheugen

Image
Afghaanse modjaheddin, gewapende islamisten toen in het Westen vrijheidsstrijders genoemd. (wikimedia)

Wie de misdaden van Israël tegen de Palestijnse bevolking aanklaagt, krijgt vaak als automatisch antwoord: en waarom zwijg je over Hamas? Dan wordt bijna vanzelf van uitgegaan dat je die misdaden niet aanklaagt. Wat je ook zegt daarover, wordt vaak weggewuifd. Je bent een “nuttige idioot” in handen van islamistische terroristen. Maar de grootste “nuttige idioten’ terzake zijn elders te zoeken, zoals in Washington.

Onze extremisten

Want het waren de Verenigde Staten die samen met de Pakistaanse legerleiders in de jaren 1970 diverse Afghaanse moslimfundamentalisten opleidden, financierden en sterk bewapenden. En in het zog van die autochtone groepen, ook de buitenlandse broeders die steun kwamen brengen, onder wie Salman Ben Laden, van Al Qaida.

Zodra de Afghaanse communisten aan de macht kwamen, 1978, en zeker nadat ze Sovjettroepen hadden ter hulp geroepen tegen de islamitische modjaheddin, konden de fundamentalisten op de volle steun van Washington rekenen. Niet uit bezorgdheid om de democratie in Afghanistan, maar uit puur anti-communisme.

Een extremistische krijgsheer als Gulbuddin Hekmatyar, kreeg alle wapentuig wat hij wou, tot en met Stinger luchtdoelraketten. Waar zit Hekmatyar vandaag? Hij staat volledig achter het bewind van de Taliban, al flirtte hij een tijdje met hun vijanden, Daesh (IS) die een guerrilla tegen de Taliban voeren.

Die Taliban: nadat de islamfundamentalisten in 1992 aan de macht waren gekomen en elkaar gingen uitmoorden, vormde de ISI, de geheime dienst v an het Pakistaanse leger, in de medressahs (koranscholen) een nieuwe generatie fundamentalisten, de Taliban. De VS-diplomaten zagen dat wel zitten. Zbigniew Brzezisnki was de veiligheidsadviseur van Jimmy Carter die de bewapeningswedloop in de jaren 1970 deed opdrijven om de Sovjet-Unie ook economisch op de knieën te krijgen. Brzezinski kwam nadien aan de top in de oliebusiness en vond dat men die Taliban kon steunen. Onder meer met het oog op een olie- en gaspijpleiding van Turkmenistan dwars door Afghanistan naar Pakistan. Vandaar dat Washington wel brood zag in die Taliban en de ganse tijd weigerde te zien hoe de Pakistaanse generaals de Taliban sponsorden. (Dat project is niet begraven)

Die Taliban hadden nochtans onderdak en meer verschaft aan de lieden van Al Qaida. Maar zolang die tegen de communisten vochten, waren dat goede islamistische terreurzaaiers. Zij deelden mee in de opleiding, het geld en de wapens van het Westen.

Midden Oosten

Om de aanslagen van Al Qaida van 11 september 2001 te vergelden, vielen de Amerikanen niet alleen Afghanistan binnen. In hun drang hun wil op te leggen, vielen ze ook Irak in 2003 aan, al waren daar weinig terroristen te bekennen. Maar met hun optreden, zorgden ze er voor dat er daar dra massa’s terroristen waren, die van IS (Daesh). De ontwrichting van Irak baarde een massaal terrorisme dat wereldwijd uitzwermde. .

In Syrië gingen VS en bondgenoten een stapje verder. De volksbeweging tegen de Assad-dictatuur werd grotendeels gekaapt door islamisten waarbinnen de Syrische tak van Al Qaida de meest actieve waren. Toch konden die rekenen op ruime bijstand vanuit het Westen – ook militaire. Daarin gepusht door Navo-lidstaat Turkije die nog verder ging, met logistieke en andere steun aan de IS-terroristen.

Hamas/Qatar

En Hamas? Toen Hamas op het toneel verscheen, opgericht door leiders van de Moslim Broeders, zag Israël hier een mogelijkheid om de PLO van Yasser Arafat te ondermijnen. De Israëlische overheid vond het perfect dat sjeik Ahmad Yassin en zijn ploeg met hun sociale werken (ziekenzorg, onderwijs, religieuze centra…) aanhang wierven en ernstige concurrenten werden voor die PLO geleid door Al Fatah.
Dat Hamas de concurrenten uit Gaza gewapenderhand verjaagde, was voor Israël zeker geen probleem.

Dat Hamas gesponsord werd door Qatar, wasvoor het Westen geen enkel probleem. Leiders als de Franse president Nicolas Sarkozy knoopten lucratieve betrekkingen aan met Qatar en zorgden ervoor dat die financier van islamisten de wereldbeker voetbal kreeg toegespeeld. Ook al wordt de politieke leiding van Hamas er extra vertroeteld. Vandaag is Qatar de welgekomen bemiddelaar om van Hamas gijzelaars los te krijgen.

Dit is slechts een kort overzicht van de westerse hypocrisie tegenover islamistisch extremisme, gewapende armen incluis. Hypocrisie, gaande van gedoogbeleid tot actieve steun. Goed om daar bij gelegenheid even aan te herinneren.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

De nieuwe kerstballen voor Gaza

Te midden van het geloei en de stennis van de oorlogskreten, de leugens alom en de propaganda, kwamen vorige week dus 50.000 mensen naar de betoging in Brussel om…

Print Friendly, PDF & Email

Gaza. Westoever. Transfer. 20.000 doden en we blijven tellen.

From the River to the Sea: Gaza. Westoever. Transfer. 20.000 doden en we blijven tellen. Voor wie het aanvankelijk nog overdreven en ongeloofwaardig klonk, dat Israël de aanval van…

Print Friendly, PDF & Email

Hamas groeide op de asse van links

De oplossing moet liggen in een alliantie met de progressieve krachten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, aldus de Frans-Israëlische filosoof Ivan Segré. Hij voegt er zelf aan toe dat…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

In ‘oostelijke’ EU is links verdampt

De fractie van S&D (sociaaldemocraten) blijft veruit de tweede grootste in het EU-parlement. Maar onder die 140 gekozenen zitten bitter weinig afgevaardigden uit nieuwe lidstaten van Centraal-Europa en de…

Print Friendly, PDF & Email

Spanje: Genoeg gefeest!

De 17,8 miljoen Spaanse stemmen voor de Europese verkiezingen veroorzaakten voorbije zondag geen aardverschuivingen. Dat werd, na de verschillende nationale, regionale en lokale verkiezingen die in Spanje plaatsvonden het…

Print Friendly, PDF & Email

De steeds meer gefantaseerde oorlog om Gaza.

Ergens lijkt de teller te blijven, stilstaan. Nog steeds hebben, we het over “meer dan 36.000” dode Palestijnen in Gaza, ondanks de onophoudelijke Israëlische raids en bombardementen en de…

Print Friendly, PDF & Email
De Vlaams-Bourgondische bijdrage aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw

You May Also Like

×