“Word schandalig rijk” luidt een slogan van een Belgisch gokbedrijf. Die slogan is bedoeld om mensen te verleiden deel te nemen aan het gokspel, maar de volle pot van Euromillions binnenhalen is zo goed als onmogelijk. Je hebt maar een kans op 14 miljard. Schandalig rijk worden wel de ondernemingen die zich onledig houden met het oppompen van olie en gas. Hun netto dagelijkse buit is zowat 3 miljard dollar netto. En dit al gedurende de voorbije 50 jaar.
Dat blijkt uit een onderzoek, gebaseerd op openbare bronnen, van de Antwerpse professor Aviel Verbruggen. De studie moet nog worden gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Maar experten van twee Londense universiteiten (University College London en de Londen School of Economics) en één van de eveneens in de Britse hoofdstad gevestigde onafhankelijke denktank Carbon Tracker, bestempelen de bevindingen van Verbruggen als juist. Eén van hen noemde de bedragen “duizelingwekkend”. Verbruggen, een voormalig hoofdauteur van het Intergouvernementeel Panel inzake Klimaatverandering, zelf zei “echt verrast” te zijn over “over het enorm hoge geldbedrag”.
Het was David Carrington, de milieuspecialist van de Britse krant The Guardian, die eerder deze week het bestaan van het onderzoek bekendmaakte. Enkele dagen later blijkt nog geen enkel nieuwsmedium het bericht van Carrington opgemerkt te hebben en er de aandacht op getrokken te hebben. Dit is des te merkwaardiger omdat Verbruggen opmerkt dat het winstbedrag zo hoog is dat je er “elke politicus, elk systeem mee kan kopen” en maatregelen tegen de klimaatcrisis kan vertragen. Hij voegt eraan toe dat hij gelooft dat dit ook gebeurt. “Het beschermt de producers tegen politieke tussenkomst die hun activiteiten aan banden kan leggen”.
”Niet verdiend”
Professor Verbruggen meent dat de winsten die worden gepuurd uit de natuurlijke hulpbronnen “niet verdiend” zijn. “Het is echte, pure winst. Ze hebben 1% van alle rijkdom in de wereld veroverd zonder er iets voor te doen”. “Het onttrekt echt geld aan alternatieven. In elk land hebben de mensen het zo moeilijk om alleen de gas- en elektriciteitsrekeningen en de benzine te betalen, dat we geen geld overhouden om in hernieuwbare energie te investeren”.
Professor Paul Ekins van het University College Londen zei aan David Carrington dat de bedrijven de afgelopen 50 jaar enorm veel geld verdienden aan de productie van fossiele brandstoffen die de belangrijkste oorzaak is van de klimaatverandering en als dusdanig zelfs zorgden voor een “grote bedreiging voor de toekomstige menselijke beschaving”. Daarom zouden ze een groter deel van hun winst moeten investeren in de overschakeling naar een koolstofneutraal energiesysteem.
De kans daartoe is miniem want The Guardian onthulde al in mei dat de energiebedrijven grootscheepse plannen smeden voor nieuwe olie- en gaswinningen, waardoor de afgesproken temperatuurgrenzen overschreden zouden worden. Die plannen betalen ze bovendien niet helemaal zelf want volgens het Internationaal Monetair Fonds zouden ze ook nog eens 16 miljard $ subsidies per dag krijgen…
Noot: