INTERNATIONALE POLITIEK

Wereldwijd 1.531 miljard dollar militaire uitgaven in 2009

Een nieuw record. In 2009 gaf de wereld 1531 000 000 000 dollar aan bewapening. Dit is zowat 6% meer dan in 2008. En dat in tijden van financiële, economische, sociale en ecologische crisis. Faut le faire. Is dit geen misdaad tegen de menselijkheid?

De vijf permanente leden van de VN Veiligheidsraad staan voor 61% (éénenzestig!) van de mondiale bewapeningsuitgaven: deze landen vertegenwoordigen de leiding van een internationale instelling die de ontwapening moet bevorderen. De leider in deze race, onze belangrijkste bondgenoot de Verenigde Staten, neemt 49% van de werelduitgaven in dit domein voor zijn rekening.


De economische crisis lijkt vrijwel op alle economische markten over de wereld een negatief effect te hebben. De wapenindustrie, en zeker de Amerikaanse is hierop een uitzondering. In tegenstelling tot de andere marktsectoren stijgt de Amerikaanse wapenverkoop de laatste tijd in snelvaart. Het fiscale jaar 2009 (september 2008 – augustus 2009) was goed voor 36,4 miljard wapenexporten. In het huidige budgetjaar hebben de VS al voor meer dan 35,3 miljard wapens verkocht. Het ziet er naar uit dat dit record dus in het najaar zal gebroken worden.

Inderdaad de laatste twee jaar heeft het vijandbeeld tegen Iran en Noord-Korea uitstekende verkoopcijfers opgeleverd. In 2007 ging het nog om 23,3 miljard Amerikaanse wapenverkopen. De nauwe band tussen enerzijds Saoedi-Arabië en de Golfstaten en de VS anderzijds levert goede contracten op. De regering-Obama beschrijft het beleid rond wapenverkoop als “een belangrijke manier om de innovatie-capactiteit van de Amerikaanse industrie te stimuleren in functie van de Amerikaanse vitale belangen en die van de internationale partners. De wapenverkoop vertegenwoordigt een bijkomend belangrijk instrument om onze samenwerking te verbreden en te verdiepen met opkomende machten als India, en tegelijkertijd onze veiligheidsbanden met onze partners op lange termijn te verstevigen.”

Maar ook de binnenlandse militaire uitgaven van de VS zijn niet min. De oorlog in Afghanistan wordt meer en meer de oorlog van Obama. Door de troepenaanwezigheid – de Amerikaanse en deze van de coalition of the willing – te versterken, door het Amerikaanse defensiebudget tot een recordhoogte van 708 miljard dollar voor het fiscale jaar 2011 op te drijven, heeft de huidige Amerikaanse president het conflict verder geëscaleerd.


De oorlog in Afghanistan kost steeds meer mensenlevens. Het totaal aantal dode Amerikaanse militairen sinds de VS aanval op het land, acht jaar geleden, overstijgt nu al de duizend. Het aantal gedode contractanten, in dienst van privé maatschappijen in opdracht van het Pentagon, schommelt rond de 300. Alleen voor het jaar 2008 schat men het aantal dodelijke burgerslachtoffers in deze oorlog op meer dan 4000. Ieder dode in deze zinloze oorlog is er een te veel, vooral bij de onschuldige burgers. Mocht president Bush niet de beslissing genomen hebben om het land, – waar de Amerikaanse olie en energie-industrie een netwerk van pijplijnen wilde bouwen en controleren – militair aan te vallen en te bezetten, dan zouden ze nog allemaal leven.

Met een dergelijk beleid zijn de wapenindustrie en de contractanten van het Pentagon zeer in hun nopjes, het verschaft hen en goed orderboek en uitstekende winsten.

L3 Communications Holding Inc, een van de 7 belangrijkste contractanten, kon zich verheugen over de goede zakencijfers die ze realiseerden dank zij de opdrachten van het Pentagon. L3 verdrievoudigde sinds 2001 zijn zakencijfer en opdrachten bij het Pentagon. De bedrijfsleiding kondigde voor het eerste kwartaal van het jaar een stijging van 11 procent aan.

Ook Northrop Grumman, de derde grootste defensiecontractant, zag zijn winst voor het eerste kwartaal van 2010 stijgen met 21 procent naar 469 miljoen dollar, opgekrikt door de verkoop van onbemande vliegtuigen. DE CEO Wesley Bush verklaarde aan de Los Angeles Times van 28 april: “We zien een blijvende groei voor ons vliegtuigprogramma zowel voor bemande als onbemande types.”

Een andere Pentagon-contractant General Dynamics, realiseerde voor het eerste kwartaal een winsttoename tot 599 miljoen voor een zakencijfer van 7,75 miljard dollar. Op 28 april wist de firma ons te melden dat ze belangrijke bestellingen heeft binnengehaald waaronder een contract van 845 miljoen dollar voor de bouw van twee T-AKE marineschapen en een van 115 miljoen dollar voor het leveren van onderdelen voor DDG-51 destroyer van de Amerikaanse marine, en nog ’s 515 miljoen dollar voor gevechtsvoertuigen voor het Amerikaanse leger.

Men kan zich wel afvragen of de grootste Amerikaanse vloot ter wereld nog bijkomende schepen en destroyers nodig heeft. Dat zal echter voor General Dynamics geen zorg zijn: ze kunnen nu al rekenen op een winst van 2miljard dit jaar die de Amerikaanse belastingbetaler zal moeten betalen. Obama zou dit geld beter besteden aan de broodnodige sociale programma’s, en onderwijs die voor de VS dringend nodig zijn.

Ook Raytheon Company, ziet door de verkoop van de Patriot raketten zijn winst voor het eerste kwartaal de hoogte in gaan. Analisten schatten het verkoopcijfer op 6 miljard dollar.

Lockheed Martin, producent van gevechtsvliegtuigen en raketten, realiseerde een winst van 547 miljoen dollar voor een zakencijfer van 10.6 miljard dollar in het eerste kwartaal van het jaar. CEO Bob Stevens noemt dit een goede start voor 2010. Het grootste deel, 70%, van deze wapenverkoop is in opdracht van het Pentagon.

De baas van Haliburton verheugt zich dat er in Irak nog verder goede contracten binnen te halen zijn. Volgens Reuter realiseert de militaire tak van Boeing voor het eerste kwartaal van het jaar een grotere winst dan vooropgesteld.

Terwijl Obama rijkelijk zijn militaire uitgaven begroot, die 52 cent van iedere taks dollar vertegenwoordigen, krijgen de vitale behoeften van het land en de enorme staatsschuld onvoldoende aandacht en worden de burgers zoet gehouden met veel retorische beloften. De gezamenlijke uitgaven van de 50 Amerikaanse staten voor gezondheidszorg en onderwijs, daalden in het fiscaal jaar 2009 met 80 miljard dollar tot 628 miljard, en liggen dus lager dan de middelen van het defensiedepartement.

(Uitpers nr. 122, 11de jg., juli-augustus 2010)

Relevant

Joe Biden, Iran en de de-Trumpificatie

Na zijn intrek in het Witte Huis op 20 januari 2021 zal één van de belangrijkste taken van het buitenlands beleid van Joe Biden eruit bestaan de relaties en…

Het roekeloze spel van Donald Trump met atoomwapens

In januari 2020 tijdens het vijfde World Holocaust Forum in Israël stelde Poetin voor om in 2020 op een topconferentie van de vijf permanente leden van de VN Veiligheidsraad…

2019 opnieuw een recordjaar voor de wereldwijde militaire uitgaven

In 2019 bedroegen de totale wereldwijde militaire uitgaven 1917 miljard dollar. Dat is een stijging van 3,6% in vergelijking met 2018, de grootste jaarlijkse toename sinds 2010. Nooit eerder…

Laatste bijdrages

Wapenproducenten vergroten hun omzet door oorlog en regionale spanningen

In 2023 stegen de inkomsten van de wereldwijde top 100 wapenbedrijven naar 623 miljard dollar in reële cijfers. Volgens het Zweeds Vredesonderzoeksinstituut SIPRI, dat een jaarlijks rapport maakt over…

Aleppo. Het einde voor Assad?

Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) is Aleppo binnengewandeld, het Syrische regeringsleger leek nergens te bekennen. Het was al eerder het gebied tussen zijn bolwerk Idlib en Aleppo doorgetrokken als door…

BLEEK OM DE NEUS

De nieuwe Europese Commissie Von der Leyen II mag toch starten Nog nooit in de voorbije twintig jaar was er zoveel contestatie over de samenstelling van de Europese Commissie…

Wat zegt hij nu?  

You May Also Like

×