INTERNATIONALE POLITIEK

Weg uit Somalië

Image

Donald Trump wil in zijn laatste regeerdagen enkele duizenden VS-militairen naar huis brengen of naar andere plekken doen verhuizen. Er vertrekken militairen uit Afghanistan en Irak, en in Somalië zullen er nog erg weinig van de 700 overblijven. Een tweede terugtocht uit Somalië, maar minder dramatisch dan vorige keer, in 1993.

1993

VS-troepen waren er al eerder actief. Toen in 1992 sterke man Siad Barre was verdreven door een coalitie van krijgsheren, stemden de VN in met een voorstel van VS-president Bush om VS-troepen te sturen, 25.000 manschappen. De kust van Somalië stond vol camera’s om die landing wereldwijd te brengen.

Bijna een jaar later, oktober 1993, stonden er geen camera’s meer om de roemloze aftocht te verslaan waartoe president Bill Clinton besloot. Die aftocht kwam er na een rampzalige tussenkomst tegen de troepen van krijgsheer Aidid in Mogadiscio. Twee VS-helikopters werden neergehaald, er kwamen 19 VS-soldaten om het leven.

In 2003 keerden de VS-militairen terug, al waren er daarvoor wel militaire experts van de VS op het terrein. Eind 2006 was er dan een Ethiopische invasie om de terreurbeweging Al-Shabab te bestrijden. Dat had het averechtse effect, die beweging werd steeds sterker, controleert grote delen van het zuiden en is ingeplant in Mogadiscio. In oktober 2017 kwamen bij een aanslag in die stad rond 600 burgers om het leven.

Drones

Onder VS-president Barrack Obama waren de VS zeer actief met drone-aanvallen om leiders van Al-Shabab uit te schakelen. In 2014 werd een van de leiders, Ahmed Abdi Godane, gedood, wat in Washington een groot verlies voor een filiaal van Al Qaida werd genoemd. Maar dat hielp evenmin om die beweging terug te dringen.

De meeste van de 700 VS-militairen waren er als ondersteuning van de ‘vredesmacht’ van de Afrikaanse Unie, vooral bestaande uit Kenyaanse soldaten. Een deel houdt zich bezig met de opleiding van ‘Danab’, een speciale Somalische eenheid om leiders van Al-Shabaab uit te schakelen.

In een rapport in september van VS-Defensie stond dat ondanks alle inspanningen het terroristisch gevaar in Oost-Afrika niet is verminderd, en dat Al Shabab in staat is ook buiten Somalië te blijven ageren. Eerder dit jaar kwamen drie VS-militairen in Kenya bij een aanslag om het leven.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Wij laten Somalië in de steek

Mensen sterven erdoor en ook wij gaan dit voelen De aanhoudende hongersnood in Somalië is historisch en ongekend, maar het Westen neemt slechts halfslachtige maatregelen. Het kost levens, en…

Print Friendly, PDF & Email

De Amerikaanse oorlogen hebben sinds 9/11 minstens 38 miljoen mensen op de vlucht gejaagd

Volgens het “War Costs”-project van het Watson Institute bij de Brown University in de VS hebben de “Wars on Terror” voor zeker 38 miljoen vluchtelingen gezorgd. Verleden jaar, in…

Print Friendly, PDF & Email

Gevaarlijk machtsvacuüm in Somalië

Somalië zit in een politieke impasse. De regeertermijn van zittend president Mohamed Abdullahi Mohamed verliep op maandag 8 februari, maar gesprekken over nieuwe verkiezingen blijven vastlopen. Oppositiepartijen weigeren de…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×