INTERNATIONALE POLITIEK

Wat nu met de oorlogsmisdadigers

Image

Het Internationaal Strafhof heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen drie mannen: Benjamin Netanyahu, premier van Israël, zijn onlangs ontslagen minister van Defensie Yoav Gallant. En Mohammed Deif, militair leider van Hamas van wie Israël zegt dat hij gedood is.

Oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid, het oordeel is zeer duidelijk. Onder die misdaden: een ganse bevolking uithongeren en burgers bewust als doelwit nemen. De Europese Unie heeft het vonnis bij monde van Josep Borrell, nog heel even hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid, erkend en laten weten dat die oorlogsmisdadigers zullen gearresteerd worden als ze in een lidstaat van de EU opduiken.

Alhoewel. Frankrijk zegt “kennis te nemen van het aanhoudingsbevel”, zonder duidelijk te maken of het dat ook desgevallend zou uitvoeren. De Hongaarse premier Viktor Orban heeft als provocatie Netanyahu alvast uitgenodigd. Orban voerde een antisemitische ? campagne in eigen land, onder meer tegen de universiteit van Soros in Boedapest, en die beschuldigt het Strafhof van antisemitisme?

Wat een schande, huilen de hypocriete Joe Bidens en co, om de leiders van een democratische staat op gelijke voet te plaatsen met een terreurbeweging. Hebben ze de uitspraak van het Hof dan niet gelezen, of niet begrepen: Netanyahu en Gallant zijn schuldig aan staatsterrorisme. De term staat niet in het vonnis, maar wat is het massaal uithongeren en bombarderen van burgers, komt daar wel op neer.

Wat nu EU? De kans is klein dat deze twee staatsterroristen effectief worden aangehouden, zeker niet in een land als Hongarije dat het Strafhof erkent. Dat zou trouwens geen primeur zijn. De Russische president Vladimir Poetin staat eveneens onder aanhoudingsbevel, reden dat hij niet naar de G20 top in Rio trok, maar hij werd eerder dit jaar met grote eer ontvangen in Mongolië, staat die het Strafhof erkent. Poetin en Netanyahu kunnen elkaar uitnodigen.

Er zijn geen sancties voorzien voor overtreders als Mongolië en eventueel Hongarije. Laat staan de VS waar de ploeg van toekomstig president Donald Trump harde sancties aankondigt tegen… het Strafhof! De VS hebben zich trouwens weer doen kennen met hun jongste veto tegen een voorstel in de VN-Veiligheidsraad voor een bestand in Gaza. Daar bleek nogmaals heel duidelijk dat niet Rusland maar wel de VS internationaal geïsoleerd staan.

Grijpt de EU met het vonnis van het Internationaal Strafhof de kans om tot daden over te gaan tegen de gebrandmerkte oorlogsmisdadigers? Het zou al een zeer grote stap zijn om elke steun aan en samenwerking met dit regime van staatsterreur te beëindigen. Vandaag is de EU medeplichtig aan de genocide in Gaza. Het is niet omdat de sancties tegen Rusland averechts uitdraaien, dat het Europa van de EU tegenover Israël passief zou moet blijven. Het ligt wel moeilijk, er kan niets omdat er unanimiteit nodig is en die is er niet, de EU is ook daarover erg verdeeld. Het voorstel van Borrell om de politieke dialoog met Israël op te schorten, stuitte zopas op enkele ‘njets’.

Maar wat belet de andere EU-lidstaten, zoals België, om zelf actie te ondernemen tegen dit terreurregime in Tel Aviv? Lijdzaam toekijken, of wegkijken, van verdere oorlogsmisdaden in Gaza, de bezette Jordaanoever, Libanon, Syrië…? België kan op zijn minst en onmiddellijk het voorbeeld van Spanje en Ierland volgen en de Palestijnse staat erkennen en elke samenwerking met de terreurstaat opschorten. Snel, eer een grote vriend van Israël premier wordt.

Relevant

Immuniteit. Straffeloosheid.

Diepe verontwaardiging, wat kan je anders voelen bij de aanvallen op het Internationaal Strafhof na het aanhoudingsbevel tegen Benjamin Netanyahu en Yoav Gallant. Het Hof aan de schandpaal wegens…

De wildeman in het Midden-Oosten 

Israëlische bommen en granaten hier en daar en overal.   Onderhandelingen zouden bezig zijn over een staakt-het-vuren in Gaza, waar de Palestijnse dodentol nu is opgelopen tot 43.972 zegge over…

Amsterdam, een Holocaust?

Ik probeer te begrijpen. Het is volkomen logisch dat er geweld uitbrak in Amsterdam. Van Amsterdammers: voor wie nog maar een beetje inleefvermorgen heeft, staat de Israëlische vlag symbool…

Laatste bijdrages

Komt er stabiliteit in Syrië na het verdwijnen van Assad?

Het regime van Bashar al-Assad is gevallen, maar daarmee is er nog geen eind gekomen aan de gevechten. Het land is nu opgedeeld in twee stukken. Met het vertrek…

Assad is geschiedenis

Het ene weekend Aleppo binnengewandeld, het weekend daarop Damascus ingenomen. Het regime van de familie Assad is na een halve eeuw in één week tijd opgedoekt. Bijna zonder slag…

Waarom laait het geweld terug op in Syrië?

Een fors offensief van de Syrische gewapende oppositie doet de burgeroorlog die het land al 13 jaar in zijn greep heeft, terug oplaaien en brengt het conflict opnieuw onder…

De herschepping van de democratie

You May Also Like

×