INTERNATIONALE POLITIEK

Wapenindustrie financiert Bidens Pentagonteam

Image
foto:commons.wikimedia.org

Auteur: Antoine Uytterhaeghe.
Het militair industrieel complex is een kluwen van beleidsmakers, wapenindustrieën, militaire instellingen, universiteiten en denktanks. Een van de werkwijzen is om personen uit de ene sector door te laten schuiven naar de andere. Vandaag zien we dat gevestigde denktanks heel wat personeel leveren om Bidens ploeg op het Pentagon te gaan bevolken.

Als Minister van Buitenlandse Zaken* zal Biden Antony J. Blinken aan de Senaat voorstellen. Iemand die al onder Obama heeft mee gedraaid. Hij kwam toen uit de denktank CSIS, Center for Stratiigic and International Studies. Na zijn Obama-tijd richtte Blinken een firma rond strategisch politiek advies op, WestExec Advisors, met als klanten bedrijven uit de defensie-industrie, vermogensbeheerders, hedge funds. Ook Google’s technologielabo Jigsaw, het Israëlische Windward actief in de kunstmatige intelligentie, en dronefabrikant Shield AI staan op de klantenlijst.

Intussen heeft Biden verschillende personen aangesteld om z’n defensieploeg te bevolken. Een derde van zijn team is afkomstig uit organisaties die werden gefinancierd door het Amerikaanse militair economisch complex. Anderen werkten ook al vroeger voor het Pentagon.

Joe Biden

In juli 2009, terwijl hij campagne voerde voor de democratisch benoeming tot president, verklaarde Joe Biden in een toespraak over het Buitenlands beleid: “Het is tijd om uiteindelijk komaf te maken de ‘forever wars’ waarvan de financiering ons onnoemelijk veel geld en bloed kost.” Maar als vicepresident hield hij toezicht op de VS-oorlogen in Jemen, Afghanistan, Libië en andere. Vandaag trekt hij personeel aan dat sterke banden heeft met het Amerikaanse militaire apparaat dat deze eindeloze oorlogen aandrijft.

Van de voorgestelde 23 medewerkers die deel zullen uitmaken van het kabinet Defensie, zijn er acht of iets meer dan een derde, die heel recent nog werkten voor organisaties, denktanks of bedrijven die direct geld ontvangen van de wapenindustrie, of deel uitmaakten van het Amerikaanse militair industrieel complex. Althans dat is de stand tot nog toe, aangezien het in deze tijd niet makkelijk is om echt snel inzicht te verkrijgen op de financiering van elke huidige werkgever van de benoemden.

CSIS

Het centrum voort strategische en internationale studies (CSIS) wordt door drie medewerkers van Biden genoemd als meest ‘recente werkgever’ . Kathleen Hicks (voormalig defensie ambtenaar van Obama), Melissa Dalton en Andrew Hunter. CSIS was voorheen ook de werkgever van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken*. Het betreft een agressieve en invloedrijke denktank op het gebied van het buitenlands beleid die financiering ontvangt van General Dynamics, Raytheon, Northrop Grumman, Lockheed Martin en andere wapenfabrikanten en defensie aannemers evenals van oliemaatschappijen.

Raytheon is een belangrijke leverancier van bommen voor de Amerikaans-Saoedische oorlog in Jemen, en heeft agressief gelobbyd om te voorkomen dat de wapenverkoop aan de door Saoedi-Arabië geleide escalatie wordt beteugeld. Een van de wapens die Northrop Grumman produceert, met name een reeks drones, werd door de Amerikaanse militaire bezettingsmacht in ingezet in Afghanistan, Irak, Somalië, Jemen en Pakistan. Uit een onderzoek van de New York Times 2016 bleek dat op basis van e-mail lekken CSIS voor Northrop ijverig lobbyde voor een uitgebreide verdubbeling van de drone verkoop. Lockheed Martin is een belangrijke producent van het rakettensysteem voor Zuid-Korea, een systeem waarvoor CSIS ook heeft gepleit zonder hun belangenconflict te onthullen (CSIS pleit om wapens in te zetten die haar sponsor produceert).

CSIS ontvangt bovendien geld van de Saoedische staats oliemaatschappij ARAMCO, wat in feite neerkomt als een donatie van de Saoedische regering. Ook de Arabische Emiraten zijn gulle geldgevers, nadat ze zich hebben aangesloten om de VS-Saoedische oorlog tegen Jemen te financieren

CNAS, Rand

Twee van de genoemde personen uit het beoordelingsteam van Biden, Ely Ratner en Susanna Blume, komen uit de denktank Center for a New American Security (CNAS). CNAS neemt een aanzienlijk deel van zijn geld van Northrop Corporation en van het State Departement, 500.000 dollar of meer per jaar op beide financieringsposten. De verkozen vicepresident Kamala Harris ontving veel CNAS geld om haar presidentiële campagne tijdens de ‘primaries’ te adviseren Deze denktank staat erom bekend het conventionele pro-oorlog beleid tegen China en Rusland te omarmen.

Drie mensen van het team, Stacie Pettyohn, Terry Tanielian, Christine Wormuth (voormalig defensie ambtenaar onder Obama) zijn afkomstig van Rand Corporation, een denktank die aanzienlijke financiering ontvangt van het Amerikaanse leger en het Departement of Homeland Security.
De denktanks Rand, CSIS en CNAS, behoren tot de topontvangers van Pentagon opdrachten met Rand als verreweg de grootste.

verder

Sharon Burke van het Biden Team, werkte voor New America, dat zichzelf een “Natioinaal netwerk van Innovatieve probleemoplossing” noemt. De organisatie ontvangt financiering van Raytheon, Northrop Grumman, Genera Atomic Aeronautica Systems en US Army War College.

De meest recente werkgever van Sharom Skelly is CACI International, dat informatietechnologie levert voor de Amerikaanse militaire wapensystemen. CACI werd trouwens aangeklaagd door Irakezen, voordien opgesloten en gemarteld in de beruchte Amerikaanse gevangenis Abu Graib, met het argument dat de Amerikaanse aannemer een directe rol speelde met de martelingen (de rechtszaak loopt nog).

Op Bidens Pentagonlijst staan mensen die voor JP Morgan Chase &C°, het ministerie Buitenlandse Zaken en universiteiten of andere organisaties werkten. Iemand werkt voor het Nucleair Threat Iniative. Lisa Coe heeft als meest recente werkgever Other Side Consulting, een consultant in de defensie-industrie.

reacties

Het nieuws leidde tot teleurstelling bij de anti-oorlogsgroepen. Het is een goed voorbeeld van hoe het militarisme en imperialisme tweeledig is, zegt Sidney Miroslav, een organisator van een groep mensen die zich verzetten tegen het militarisme van de VS en tegen de oorlogsindustrie. Democraten en Republikeinen bestendigen oorlogen en geweld in de samenleving in binnen en buitenland ten voordele van het industrieel militair complex. Joe Biden bouwt een team op om de leger uitgaven verder te laten groeien en om het verhaal te verspreiden dat oorlog noodzakelijk is voor de veiligheid van de natie en haar bondgenoten in het buitenland. Maar de werkelijkheid is dat de wapenfabrikanten oorlog en conflicten nodig hebben om te verkopen en enorme winsten te kunnen incasseren.

Tijdens de campagne maakte Biden en aantal toenaderingen tot de groeiende linkervleugel rond de progressieve, Democratische senator Bernie Sanders om het verkiezingsprogramma op te stellen met een reeks aanbevelingen, van klimaat tot arbeid. Kwesties als oorlog en militarisme liet men echter achterwege. Critici vrezen dus dat er op vlak van buitenlands militair beleid een voortzetting komt van oorlogen die Biden gedurende zijn hele carrière heeft gesteund. Biden speelde en invloedrijke rol bij het steunen van de Amerikaanse invasie Irak in 2003 en de oorlog en bezetting in Afghanistan, hij was een voorstander van de Israëlische agressie tegen de Palestijnen. De uittredende president Trump zette deze politiek van steun voor het militaire industriële complex verder, hees mensen met nauwe banden met de wapenindustrie in prominente posities van het defensie ministerie. Zo heeft Donald Trumpin juni 2019 Mark Esper, een voormalige lobbyist van Raytheon, tot minister van defensie benoemd.

We moeten natuurlijk nog afwachten hoe Bidens beleid in de praktijk zal uitdraaien. Maar “hij mag niet vergeten wie hem aan de macht bracht”, meent Raon Mejia, van de Nationale Antimilitaristische organisatie Grassroots Global Justice Alliance, een alliantie van maatschappelijke organisaties. Het zijn de mensen die een ander binnenslands beleid wilden dan dat van president Trump, maar zeker ook opkomen tegen de enorme begrotingsbedragen voor het Pentagon. Biden moet opletten zijn kiezers niet in de kou te laten staan, zoals zoveel Democratische presidenten wel hebben gedaan.

“Oorlogsvoering en winst voor wapenbedrijven najagen is geen goed begin”zegt Raon Mejia: “We moeten het grootste deel defensiebudget afbouwen en afstoten, de prioriteit is moet investeren in een levensverlengende regeneratie economie.

*excuses; door een onachtzaamheid stond hier eerst dat A.J.Blinken als minister van defensie wordt voorgedragen. Dit moet uiteraard minister van buitenlandse zaken zijn. Als minister van defensie stelt Biden Lloyd Austin voor aan de Senaat.

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Macron en de nieuwe volgorde

President Emmanuel Macron mag de trappen van het Elysée kussen, hij is aan een cohabitatie met de uiterst-rechtse Jordan Bardella als premier ontsnapt. Of had hij zich daar al…

Print Friendly, PDF & Email

De scharlaken zelfmoordbrigade van de Tories

In het slotwoord bij de tien uur onafgebroken verkiezingsuitzending op BBC, viel één omschrijving erg op: “Een meteoor is op aarde ingeslagen”. Het zegt alles over de zelfironie (tongue…

Print Friendly, PDF & Email

Een politieke scheiding in de Filippijnen

‘Een sprookjeshuwelijk’ zei Senator Imee Marcos toen haar broer, Ferdinand Marcos Jr, een deal sloot met Sara Duterte, de dochter van de vorige President Rodrigo Duterte. Ze voerden samen…

Print Friendly, PDF & Email
De oorlog in Oekraïne en de Euraziatische wereldorde.

You May Also Like

×