De inkomsten van de top honderd wapenbedrijven klimmen al voor het vijfde jaar op rij. Volgens Defense News stegen de inkomsten uit de militaire verkoop met 5 procent van 524 miljard in 2019 naar 551 miljard dollar het afgelopen jaar.
Nochtans kromp de mondiale economie volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met 3,5% als gevolg van de COVID-19-pandemie die in 2020 hard toesloeg. Overheden zijn de belangrijkste afnemers van wapens en militaire uitrusting. Ze dreven de jongste jaren de militaire uitgaven op. Vorig jaar tekenden de wereldwijde militaire uitgaven een record op met 1981 miljard dollar, een stijging met 2,6 procent. Nochtans staan overheidsbudgetten zwaar onder druk om zowel de opgelopen kosten voor de gezondheidszorg te dragen als de sociaaleconomische impact van de pandemie op te vangen.
Westerse wapenbedrijven domineren
Dat westerse wapenbedrijven een erg dominante positie innemen hoeft weinig te verbazen. Onder druk van de Verenigde Staten zijn de militaire budgetten van de NAVO-lidstaten tussen 2015 en 2020 met 132 miljard dollar gestegen. Binnen de NAVO is niet alleen afgesproken om de defensie-uitgaven te laten groeien naar 2% van het Bruto Binnenlands Product (BBP), maar ook om 20% van die uitgaven te besteden aan militaire investeringen. Dat heeft ervoor gezorgd dat de aankopen van wapens en uitrusting in de Europese NAVO-lidstaten en Canada sinds 2017 elk jaar met gemiddeld 10 procent stegen. Daar profiteren vooral de wapenfabrikanten in de VS van. 21 van de wapenbedrijven in de top 50 zijn afkomstig uit de VS tegenover 13 uit Europa en slechts 2 uit Rusland. De gecombineerde inkomsten van de 50 VS bedrijven in de Top 100 bedragen 56 procent van het totaal. De 24 Europese wapenbedrijven nemen nog eens 18 procent (99 miljard dollar) voor hun rekening. De NAVO-lidstaten zijn zo samen goed voor drie kwart van de wapenproductie.
Stijgende omzet van Chinese wapenproducenten
Chinese bedrijven lijken hun positie op de wapenmarkt te verstevigen. De zeven Chinese wapenbedrijven in de top 100 tekenden een omzet op van 95,6 miljard dollar (17 procent van het totaal), een stijging met 9%. China zet de jongste jaren vooral in op de maritieme militaire productie. Als gevolg van een fusie steeg de China State Shipbuilding Corporation Limited naar plaats 10 in de ranglijst met een omzet in de militaire productie van het bedrijf ter waarde van 13,4 miljard dollar.
Lockheed Martin, de VS-producent van het F35-gevechtsvliegtuig, is veruit het grootste wapenbedrijf. Zijn militaire inkomsten stegen van 56,6 naar 62,6 miljard dollar. Dat is 11,3 procent van het totaal in de top 100. Het onlangs uit een fusie ontstane Raytheon Technologies trails (VS) staat met 42 miljard dollar op de tweede plaats. De top 5 wordt vervolledigd met Boeing, Northrop Grumman en General Dynamics, allemaal wapenbedrijven uit de VS die samen een omzet van bijna 200 miljard dollar draaien.