INTERNATIONALE POLITIEK

Waarom verleent ook Biden Leonard Peltier – geen gratie?

Image

Julian Assange: hem kent u. Al jaren proberen de V.S. hem uit Groot-Brittannië uitgeleverd te krijgen. De Verenigde Staten van Amerika die zich zo graag opwerpen tot kampioen van de democratie. Niet dat er niets goeds is aan de V.S. Het is er alvast vrijer leven dan in China of Rusland bv. Maar een echte democratie: dat is de Amerikaanse oligarchie niet. (1) En wee wie raakt aan de belangen van het militair/industrieel complex. Een complex waar niemand minder dan afscheidnemend president en ex-generaal Dwight D. Eisenhower zijn landgenoten voor waarschuwde. Een militair/industrieel complex waarvan je nu ook de schaduw kan zien hangen boven het oplopend conflict om Oekraïne met Rusland.

Het Amerikaaans militair/industrieel complex maakte zich zelfs meester van de onherbergzame gebieden waar de kolonisatoren voordien de ‘native Americans’, de ‘Indianen’, naar verdreven hadden. Denk aan het kernwapentestgebied dat bekend staat als de ‘Nevada-testsite’. (2) Na de Tweede Wereldoorlog van de Westelijke Shoshone-natie gestolen, waarbij nog maar eens een verdrag met voeten gestreden werd; het Ruby Valley-verdrag uit 1863. Tussen 1951 en 1992 werden er meer dan 1.000 nucleaire wapens tot ontploffing gebracht wat leidde tot een groot aantal kankergevallen in Nevada en omringende staten. Ian Zabarte van de Shoshone Nation sprak van “a secret massacre of Shoshone people with radioactive poison.” (3)

Op de Nevada Testsite eindigde in 1992 de ‘Walk across America for Mother Earth’ van de Gentse vzw Voor Moeder Aarde. In coproductie met de BRT produceerde ik daar een documentaire over. Daartoe bekwam ik een exclusiviteit voor de Benelux (destijds nodig om als buitenstaander de geïnteresseerde BRT via ons te doen werken, mezelf en regisseur Rudolf Mestdagh) van zowel de Gentse vzw als van de strijdbaarste organisatie van de American Natives, de in 1968 opgerichte ‘American Indian Movement’.

AIM werd internationaal vooral bekend met de bezetting van het ‘Bureau of Indian Affairs’ in Washington D.C. in 1972 en het vuurgevecht in Wounded Knee in 1973, op het Pine Ridge-reservaat. Vereeuwigd in de Redbone-song ‘We were all wounded dat Wounded Knee”. (Video: https://www.youtube.com/watch?v=2VB2LdOU6vo )

Door interne spanningen en de gevangenisstraffen voor veel leiders, werd AIM bij wijze van spreken enkele keren ontbonden. Op het web kan je de jaartallen 1978 en 1997 vinden en er was ook nog een splitsing in 1993. Lokale groepen bleven verder functioneren.

AIM betekende voor de American natives – de stammen op de reservaten zowel als de stedelijke Indianen – een soort ontwaken. AIM bracht de boodschap: “wij zijn fiere veerkrachtige mensen en we moeten de strijd aan gaan met de instellingen die ons marginaliseerden en onze levenswijze vernietigen.” Een boodschap van hoop en verzet die aansloeg.

Veel van de historische leiders zijn ondertussen overleden. Zo bijvoorbeeld Dennis Banks, Vernon Bellecourt en de bekendste van allen, Russell Means.

Zopas, op 11 januari 2022 overleed ook co-stichter Clyde Bellecourt. Op zijn 85ste geveld door prostaatkanker, werd hij de oudste van de historische AIM-voormannen.

In een overlijdensbericht bij NPR (de Amerikaanse ‘National Public Radio’) leren we dat AIM in plaats van opgedoekt te zijn, in tegendeel “over decades has expanded to advocate for Native civil rights across the United States and Canada and around the world. AIM says that today, it represents over 375 million Indigenous people worldwide.” (4)

Deepa Shivaram eindigde haar bericht bij NPR met een tweet van ‘Minnesota Lt. Governor’ Peggy Flanagan. “Journey well, Neegawnwaywidung,” she said, referencing Bellecourt’s Ojibwe name, which translates to thunder before the storm.” (5)

Uit het grote FBI-blunderboek: ‘de zaak Leonard Peltier

Ook zonder Bellecourt gaat de strijd door, in de V.S., in Canada – waar vorig jaar veel te doen was om de Indiaanse kinderen die overleden in de inrichtingen waar ze gedwongen ‘heropgevoed’ werden – en elders.

Ondertussen laat ook de huidige Amerikaanse president Biden – die voor het eerst een ‘Indiaanse’ vertegenwoordiger (staatssecretaris Deb Haaland op binnenlandse zaken) in zijn regering opnam – een historische AIM-activist verder verkommeren in zijn cel.

Leonard Peltier, een Lakota/Ojibwe-indiaan zit al sinds 1977 gevangen. Hij werd tijdens een erg omstreden proces tot tweemaal levenslang veroordeeld op beschuldiging van moord op twee FBI-agenten tijdens een schietpartij op 26 juni 1975 op de ‘Pine Ridge Indian Reservation’ in Zuid-Dakota. Zelf heeft Peltier altijd verklaard onschuldig te zijn. Herhaaldelijke gratieverzoeken om de nu 77-jarige die lijdt aan allerlei ouderdomskwalen vrij te krijgen liepen op niets uit. Ook een petitie van Amnesty International in oktober 2021 gericht aan president Biden, kreeg dat (voorlopig nog) niet gedaan waardoor Peltier wellicht tot 2024 zal moeten wachten voor een nieuwe poging kan ondernomen worden.

The Huffington Post titelde op 11 december 2021: “Leonard Peltier Is America’s Longest-Serving Political Prisoner. Biden May Be His Last Hope.” (6)

In het artikel werd melding gemaakt van “an astounding mix of human rights leaders” die doorheen de jaren om zijn vrijlating vroegen: “including Pope Francis, the Dalai Lama, Mother Teresa, Nelson Mandela and Coretta Scott King. Prominent artists including Willie Nelson, Bonnie Raitt, Jackson Browne and Rage Against The Machine have held concerts in his name. Elected tribal leaders and the National Congress of American Indians have passed resolutions urging clemency.”

Ook de vermelde staatssecretaris Deb Haaland bepleitte eerder Peltiers vrijlating.

Waarom wordt Peltier dan nog gevangen gehouden? Die vraag stelde Huffington Post-journaliste Jennifer Bendery zich ook: “The most obvious question remains the simplest one: why is Leonard Peltier still in prison?”

Een gok: om al het bedrog dat de FBI in de zaak pleegde, verduisterd te houden?

Kevin Sharp, “Peltier’s pro bono attorne” verwoordt het zo: “They’re not going to say, ‘Oops, sorry.’”

De mening van Sharp zag ‘HuffPost’ bevestigd in gesprekken met andere betrokkenen. “They all pointed to the same reason for Peltier remaining in prison: resistance from the FBI.”

De FBI die eerder al Bill Clinton zou afgedreigd hebben om Peltier niet vrij te laten. Clinton zou deze keuze gekregen hebben: “Go and live a good life, get a quarter million dollars for a good speech, or do this and we’ll hurt you, make your life miserable.”

Eind 2021, maanden na de moord op Afro-Amerikaan George Floyd en de daaropvolgende contestatie door de ‘Black Lives Movement’ van het politiegeweld tegen ‘minderheden’, bleek het zelfs onmogelijk voor journalisten om Peltier te spreken te krijgen. (Tussen haakjes: de politiemoord op George Floyd gebeurde maar enkele wijken verwijderd van de woonplaats van Clyde Bellecourt. En waar begon het volgens Bellecourt voor AIM allemaal mee? Met protest tegen het politiegeweld.)

‘HuffPost’ probeerde eind vorig jaar toegang te krijgen tot Peltier, maar de FBI moet daartoe toestemming geven en volgens advocaat Sharp is het “next to impossible” om dat gedaan te krijgen. Zelf weigerde de FBI ook ieder gesprek.

Aardig landje, nietwaar die V.S. Maar wat voor democratie heb je, als zogenaamde ‘ordediensten’ door de pers niet aangesproken kunnen worden en door de verkozen politieke overheid niet tot de orde geroepen? Een politiestaat ?

De laatste woorden zijn voor Leonard Peltier zelf, die volgens het verslag dat Gloria La Riva van haar bezoek in 2020 maakte, nog altijd heel begaan is met de wereld maar zich nog weinig illusies maakt in de politici die over ons menen te moeten regeren:

Hierna nog een ‘quote’ en een vooruitzicht van de strijdbare Russell Means. Denk bij zijn woorden aan de pandemie, het op hol slaande klimaat, de bio-extinctie … Welke gekke diersoort denkt dat alles te kunnen veroorzaken zonder er zelf de hoogste prijs voor te zullen betalen ?

Jan-Pieter Everaerts

Noten

1/ Een aantal, vooral kleine Europese landen benadert het democratisch ideaal al wat beter en dat voedt de idee dat democratie vooral goed gedijt op kleine schaal, waar burgers en bestuurders elkaar persoonlijk kennen kunnen. Niet dat zoiets meteen goed bestuur garandeert. Kijk maar naar het gemeentelijk niveau waar al te veel caféhelden de scepter zwaaien.

2/ https://en.wikipedia.org/wiki/Nevada_Test_Site

3/ https://nuclearprinceton.princeton.edu/nevada-test-site

4/ Toch valt er geen actueel bijgehouden webstek van AIM te vinden. Op de AIM-website zijn persberichten te vinden tot ten ‘jongste’, 2018. Zie https://www.aimovement.org/

Meer info over AIM o.a. bij Wikipedia: American Indian Movement – Wikipedia

Bij Indian Country Today kan een bijdrage van zomer 2020 gevonden worden getiteld: ‘Modern day AIM makes it presence felt”: https://indiancountrytoday.com/news/modern-day-aim-makes-its-presence-felt

5/ https://www.npr.org/2022/01/12/1072435745/clyde-bellecourt-american-indian-movement-dies-obituary

6/ https://www.huffpost.com/entry/leonard-peltier-prison-clemency-biden_n_618049f3e4b059d0bfc19e5c

Noteer nog dat ook Obama de kans liet liggen om Peltier vrij te laten. Bij AIM is daar een bericht uit 2017 over te lezen:://www.aimovement.org/peltier/index.html

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

ASSANGE VRIJ!

Eindelijk, na een  lange lijdensweg is Julian Assange op vrije voeten. De wereldwijde acties voor zijn vrijlating hebben resultaat, Washington wil een hoop negatieve publiciteit vermijden; W>ant op een…

Print Friendly, PDF & Email

Australië straft klokkenluider

Acht jaar geleden begon in Australië een onderzoek naar oorlogsmisdaden begaan door Australische militairen in Afghanistan. De eerste veroordeelde in deze zaak is klokkenluider David McBride. Hij krijgt 5…

Print Friendly, PDF & Email

Australië achter Assange

“Genoeg is genoeg” zei de Australische premier Anthony Albanese (Labour) donderdag toen hij orpiep een einde te maken aan de lijdensweg van Julian Assange. Volgende week behandelt een Britse…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Verliest de linkerzijde haar ziel?

Het spreekt voor zich dat de linkerzijde in Frankrijk een fantastische krachttoer heeft neer gezet met een coalitie voor de Parlementsverkiezingen tussen vier partijen. Bovendien heeft die coalitie ook…

Print Friendly, PDF & Email

Macron en de nieuwe volgorde

President Emmanuel Macron mag de trappen van het Elysée kussen, hij is aan een cohabitatie met de uiterst-rechtse Jordan Bardella als premier ontsnapt. Of had hij zich daar al…

Print Friendly, PDF & Email

De scharlaken zelfmoordbrigade van de Tories

In het slotwoord bij de tien uur onafgebroken verkiezingsuitzending op BBC, viel één omschrijving erg op: “Een meteoor is op aarde ingeslagen”. Het zegt alles over de zelfironie (tongue…

Print Friendly, PDF & Email
De oorlog in Oekraïne en de Euraziatische wereldorde.

You May Also Like

×