Waarom is alles zo duur? Olie bv

Er zullen wel meerdere redenen zijn. Maar de winstcijfers voor het eerste kwartaal 2022 van enkele oliemaatschappijen vertellen veel:

BP zegt wel 22 miljard euro te zullen moeten afschrijven omdat het Rusland verlaat, maar desondanks schiet er in drie maanden nog 5,6 miljard euro over. Het beste resultaat sinds 2008

Chevron laat gewoon weten dat dit met 5,7 miljard euro het beste kwartaal was sinds 2012

ExxonMobil heeft 5 miljard euro netto winst in drie maanden, het dubbele van vorig jaar

En Shell meldt 8,2 miljard euro, het beste kwartaal ooit! Shell verhuisde vorig jaar zijn zetel van Amsterdam naar Londen omdat het geen belastingen wil betalen.

Wat doen regeringen en EU eraan? Zijn ze machteloos? Zo ja, waarom dan klagen over het wantrouwen van de burgers in de politiek. Of kunnen ze er toch iets aan doen, superwinsten afromen, die hoge winsten extra belasten? Zo ja, waarop wachten ze.

Denk eraan als je tankt.

Londengrad

Shell trok dus naar Londen. Zoals Russische oligarchen al jarenlang doen.

Nu Boris Johnson zo naarstig Washington achterna loopt, moet hij het voortouw nemen in de strijd, ook met sancties. Ook tegen die Russische oligarchen die zo welkom waren in het Verenigd Koninkrijk, sommige zijn gul voor Johnsons Conservatieve Partij.

Met die sancties is er wereldwijd de aandacht op gevestigd dat Londen een paradijs is voor schurken allerhande die geen vragen willen bij de herkomst van hun fortuinen.

Een van die schurken is oligarch Roman Abramovitsj die zijn speeltje Chelsea, een voetbalploeg, zonet verkocht heeft. Nu blijkt dat drie spelers van die ploeg op een jaar even veel verdienen als de som die de regering jaarlijks uittrekt voor de tientallen diensten die al die fortuinen zouden moeten opsporen, rond 50 miljoen euro…

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 395 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook