INTERNATIONALE POLITIEK

Waanzinnige tabel fiscale tarieven VS toont hoe rijken minder betalen dan armen. En hier?

Voor de eerste maal in de geschiedenis van de VS betaalden de 400 rijkste Amerikanen minder belastingen in 2018 dan de mensen in alle andere inkomensklassen. Bernie Sanders zei daarover: “De vraag van onze tijd is: blijven wij dit tolereren? Of nemen we onze democratie terug van de oligarchen die ons land overheersen?” De vraag mag ook hier gesteld worden.
Een jaar nadat het belastingplan van president Trump en de Republikeinse Partij is ingevoerd zijn de concrete resultaten bekend. De rijkste mensen in de VS moeten nu nog 23 procent belastingen betalen op hun inkomen (federale, deelstaat- en lokale taksen samen).
Met een bewegende grafiek (zie hieronder) toont David Leonhardt, columnist bij The New York Times, hoe de belastingtarieven per inkomensgroep sinds 1951 tot 2018 zijn geëvolueerd. Terwijl die tarieven voor de lage en middeninkomens steeds dezelfde zijn gebleven zijn de tarieven voor de tienprocent rijkste inkomens zeventig jaar lang gedaald.

Beeld: Twitter @SenSanders

In 1950 betaalden de rijkste Amerikanen nog 70 procent inkomstenbelastingen. In 1980 was dat al gedaald tot 47 procent. Federaal parlementslid Alexandria Ocasio-Cortez heeft al voorgesteld om dat tarief terug in te voeren.
Volgens Dan Moynihan, professor aan de Georgetown University in Washington DC is de strijd voor progressieve hoge belastingtarieven altijd een kwestie van politieke keuzes, niet van een of andere ‘natuurwet’.
Andere commentatoren wijzen erop dat er een direct verband is tussen dit fiscaal regressief beleid en de achteruitgang van de infrastructuur, het onderwijs en andere openbare diensten in de VS, zoals de gezondheidszorg. Neoliberale opiniemakers verwerpen dat verband en zien deze evolutie louter als een gevolg van het ‘gierige consumptiegedrag van de millennials’ (de generatie die rond 2000 is geboren).
De maatschappelijke context in de VS valt niet helemaal te vergelijken met hier, dankzij de openbare sociale zekerheid en het openbaar onderwijs. De tendensen zijn echter duidelijk aanwezig. Grote bedrijven als IKEA, Inbev, Electrabel betalen helemaal geen belastingen, net als heel wat steenrijke Belgen, die er zelfs mee opscheppen dat ze nauwelijks belastingen betalen.
De vraag van Bernie Sanders is dus even pertinent hier:  “Blijven wij dit tolereren? Of nemen we onze democratie terug van deze oligarchen?”


Artikel overgenomen van DeWereldMorgen.be

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

België mist kans op pioniersrol voor verbod op ‘killer robots’

Een Belgisch wetsvoorstel voor een verbod op ‘killer robots’ raakte op de valreep niet gestemd. Internationaal groeit daarover nochtans een consensus. Op 17 april keurde de Kamercommissie voor Landsverdediging…

Print Friendly, PDF & Email

Over de Democratie Perceptie Index 2024

De ‘Democracy Perception Index’ (DPI) publiceerde zijn rapport voor 2024 op 8 mei. Er worden belangrijke en interessante verschuivingen in de wereldwijde percepties rond democratie, geopolitiek en internationale betrekkingen…

Print Friendly, PDF & Email

70 ton militaire goederen via Bierset naar Israël

België zal de Palestijnse staat niet erkennen, want “symboliek lost niks op, ik wil impact op het terrein”, aldus premier Decroo. “Het is vooral van belang de voorwaarden te…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×