Aleksandar Vucic, president van Servië, heeft zijn gok met vervroegde parlementsverkiezingen, ruim gewonnen. Met zware druk op kiezers, met fraude, met misbruik van de media, met het aanvoeren van kiezers van buiten Servië, aldus de oppositie. Maar met meer dan de helft van de 250 zetels voor zijn ‘Progressieve Partij’ SNS alleen, trekt de president zich van die kritiek niets aan.
Opposanten klaagden erover dat ze tijdens de campagne nauwelijks aan bod konden komen, de SNS en vooral Vucic waren alom aanwezig. Volgens hen werden o.a. kiezers in overheidsdienst zwaar onder druk gezet om “goed te kiezen”, met de verplichting in de stembus een foto te nemen van hun uitgebrachte stem. Maandagavond organiseerden opposanten in Belgrado een protestmars tegen fraude. Internationale waarnemers hadden het over onregelmatigheden zoals het kopen van stemmen.
Er zijn ook klachten dat massa’s bussen kiezers hebben aangevoerd uit Kosovo en Bosnië-Herzegovina, etnische Serviërs die stemrecht hebben in Servië. Alleen al 40.000 in Belgrado zelf, aldus de centrumlinkse oppositie “Servië tegen het geweld” die hoopte in Belgradio de sterkste te zijn.
De SNS regeerde totnogtoe met de SPS, de “Socialistische” partij van wijlen Milosevic, en met de VMS, de partij van de Hongaarse minderheid in de autonome regio Vojvodina. Die VMS is de afdeling van de Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orban met wie Vucic op één lijn zit. Die Hongaren hebben ook stemrecht bij de Hongaarse verkiezingen, een klein surplus voor Orban. Vucic heeft de SPS, een doorn in het oog van de EU, met 7 % niet meer nodig, maar zal wellicht de Hongaarse VMS er bij blijven nemen.
Ontgoocheld
De coalitie ‘Servië tegen het geweld”, is ontgoocheld met de behaalde 23,1 %. Tegen de verwachting in moet ze ook in Belgrado zelf de duimen leggen voor de SNS. Deze oppositie coalitie bestaat onder meer uit een ‘groen-links’ front dat vooral in Belgrado zelf ingeplant is, samen met enkele liberale groepen die eerder onpopulair zijn. Uiterst-rechts komt er nauwelijks aan te pas. Alleen de lijst van dokter Nestorovic, een berucht antivaxer, haalt 5% en 10 zetels.
Met deze uitslag kan Vucic verder gaan met zijn evenwichtsdiplomatie, met aan de ene kant de wens om toe te treden tot de EU, aan de andere kant goede banden met Rusland en vooral China. Met de vele klachten over oneerlijke verkiezingen, maakt Vucic een slechte beurt bij de EU. Een hinderpaal op weg naar de EU blijft de relatie met Kosovo dat Belgrado nog steeds niet als een onafhankelijke staat wil erkennen.