« Trump wil niet zozeer meer macht om meer geld te verdienen, hij wil geld verdienen om meer macht te hebben”. En met die macht denkt Trump alles aan te kunnen, met niets of niemand nog rekening te moeten houden. Op die manier ondermijnt hij de democratie en de instellingen die het machtsevenwicht – de rechtsstaat – in stand moeten houden.
Toch verloopt het altijd zoals gewenst.
Het Hooggerechtshof twijfelt er aan of het ‘ius soli’, het burgerschap dat automatisch gaat naar iedereen die op VS-grondgebied geboren wordt, wel zo makkelijk kan afgeschaft worden.
Datzelfde Hooggerechtshof, met een meerderheid aan Republikeinse rechters, heeft ook het verbod verlengd om gebruik te maken van de oorlogswet van eind 19de eeuw om Venezolanen het land uit te zetten.
Ondertussen was de heer Trump op reis in het Midden-Oosten om er omringd door pracht en praal zaken te doen. Tussen de contracten voor meer wapens en meer Boeings, werd vorm gegeven aan een nieuw Midden-Oosten, waarvan niemand al weet hoe dat er zal uit zien. Israël gaat door met de genocide op de Palestijnen, ook op de 70sdte verjaardag van de Naqba. Jared Kushner wrijft zich in de handen.
Tijdens Trump’s afwezigheid heeft de Begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden wel het ‘enige, grote, mooie wetsontwerp’ van de President afgewezen. 16 stemmen voor, 21 tegen. Voor sommige Republikeinen ging het erom dat er nog te weinig wordt gesnoeid in de overheidsuitgaven, want de acties van Doge-Musk hebben, bijzonder weinig opgebracht.
Het wetsontwerp van 389 bladzijden bevatte veel maatregelen voor belastingverminderingen en geeft de deelstaten ook meer mogelijkheden om verminderingen en aftrekken in te voeren. Rijke ondernemers zouden minder moeten betalen, grote erfenissen ontspringen de dans en miljoenen gezinnen zullen het moeten doen met minder kindertoeslagen. Progressieve universiteiten zouden minder geld krijgen en er zou 5 % worden afgehouden van alle transfers van migranten naar hun thuisland.
Allemaal weggestemd en Trump is not happy. De kans is groot dat er nu voldoende wijzigingen worden aangebracht zodat de megawet alsnog kan goedgekeurd worden. Positief is het voor de VS-burgers beslist niet. En het begrotingstekort dat nu al 6,9 % van het BBP bedraagt wordt niet meteen kleiner.
In 2024 liep de overheidsschuld op tot 123 % van het BBP. Notatiebedrijf Moody’s verlaagde de rating van de VS van AAA naar Aa1. Ook dat maakt Mister Trump niet happy.