VS ontdekken ouderschapsverlof

Er zijn twee landen waar de nationale staat niets voorziet voor wat we elders kennen als ouderschapsverlof: Papoea-Nieuw Guinea en de VS van Amerika. In de VS wordt daar nu wel ernstig over nagedacht. Er is zelfs al een vaag voorstel voor zes weken ouderschapsverlof, maar er is nog geen geld voor. Er wordt binnen dit en vijf jaar een regeling verwacht.
Ouderschapsverlof werd totnogtoe afgedaan als onvriendelijk voor de ondernemingen. Zelfs onbetaald werd als onvriendelijk beschouwd. Maar enkele grote ondernemingen zien er blijkbaar toch het voordeel van in om personeel aan te trekken en tevreden te houden nu er zo een hoge tewerkstellingsgraad is.
Ouderschapsverlof is in België normaal vier maanden, in Nederland tot 26 weken. In de Oeso-landen ligt het gemiddelde op 18 weken.
Betaald verlof is in de VS geen evidentie. Volgens het Bureau of Labor Statistics heeft 77 % van het personeel in de privésector betaald verlof, gemiddelde 8 werkdagen per jaar, voor de blue collars 7 dagen. Niet iedereen neemt al die dagen ook op, men wil de patroon niet voor het hoofd stoten. In sectoren waar 15 betaalde vakantiedagen voorzien zijn, worden er gemiddeld slechts 11 van opgenomen. Volgens andere studies wordt slechts 54 % van de betaalde vakantie werkelijk opgenomen.
Er zijn ook nog wel gemiddeld 7 feestdagen, maar die zijn lang niet voor iedereen betaald – volgens het principe dat je niemand betaalt om niet te werken.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 297 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook