In 2014 waren op steenkool draaiende centrales in de VS nog goed voor 40 procent van de energievoorziening. Vandaag is dat slechts 16 procent. Maar hun rol lijkt niet uitgespeeld. Volgens een bericht in de Financial Times hebben verschillende kolencentrales in de VS hun sluitingsdatum uitgesteld. De reden: de industrieplannen van Joe Biden en vooral de groei van energieslurpende datacenters van de techgiganten.

Een bewerking met ChatGPT kost volgens het Internationaal Energie Agentschap tien keer zoveel energie als een zoekopdracht met Google. De totale energiebehoefte van de datacenters zou tegen 2030 verdubbelen tot 9 procent van de totale energievraag in de VS.

Nu vinden techgiganten zoals Microsoft het niet fijn geassocieerd te worden met steenkool. Zij investeren dus veel geld in groene energieparken bij hun datacenters. Maar die kunnen de energievraag niet bijbenen, en de zon schijnt ook niet altijd. Om dit laatste probleem aan te pakken heeft Microsoft nu ook een directeur voor kernenergie, met het oog op de ontwikkeling van kleine kerncentrales bij de datacenters.

In de race naar mondiale dominantie in kunstmatige intelligentie zijn alle energiebronnen goed, groen als het kan, grijs als het moet.

Print Friendly, PDF & Email