De recente aanval van Houthi rebellen met drones op de olie-installaties van Saoedi-Arabië zijn een zware vernedering voor de VS. Met hun hoogtechnologische en logistieke overmacht bleken ze niet in staat hun voornaamste bondgenoot in het Midden-Oosten te beschermen.
Saoedi-Arabië heeft nochtans miljarden dollars uitgegeven aan het peperdure luchtafweergeschut van Patriot raketten uit de VS. Bovendien bleken hun radarinstallaties, uitgerust met het beste wat de VS kan bieden op technologisch vlak, niet in staat de rudimentaire drones van de Houthi-rebellen tegen te houden.
De beschermheer faalde
De export van aardolie door Saoedi-Arabië is in dollars gemeten de grootste ter wereld en is vitaal voor het instandhouden van de wereldwijde markt van de petrodollar, die op zijn beurt essentieel is voor de economische overmacht van de VS.
In ruil daarvoor waren de VS verplicht de stabiliteit van de Saoedi-monarchie te garanderen, wat bovendien het lucratieve neveneffect heeft dat het feodale koninkrijk jaarlijks goed is voor miljarden dollars wapenaankopen in de VS.
De productie van ruwe aardolie is door de aanval op de raffinaderijen van Abqaiq, 330 kilometer ten oosten van de hoofdstad Riyad, met de helft verminderd. Ook het olieveld van Khurais in het oosten van Saoedi-Arabië moest gedeeltelijk dicht.
Het herstellen van de installaties zal minstens meerdere weken in beslag nemen. Al deze installaties worden beheerd door het overheidsbedrijf Saudi Aramco, een gigantisch bedrijf dat goed is voor 70 procent van de wereldwijde productie van ruwe aardolie. Sinds de aanval voert Saoedi-Arabië 5 miljoen vaten aardolie per dag minder uit dan voorheen (een vat vloeibare aardolie, barrel in het Engels, is 119,24 liter).
Een psychologische dreun
Met deze aanval hebben de Houthi’s echter naast een financiële schok ook een psychologische dreun zonder voorgaande toegebracht aan het imago van de VS als ongenaakbare beschermheer van Saoedi-Arabië over de voorbije 75 jaar. De evidentie van die bescherming was altijd het cruciale element van ‘stabiliteit’ in het Midden-Oosten. Het imago van Saoedi-Arabië als ‘stabiele’ wereldleider van aardolieproductie is zwaar beschadigd. De Amerikaanse regering doet er nu alles aan om de schuld voor deze ‘oorlogsmisdaad’ bij Iran te leggen, maar de grote oliemaatschappijen weten wel beter. Die moeten zich voor hun prognoses immers aan de werkelijkheid houden.
Om de stelling te verdedigen dat deze aanval uit Iran (of vanuit Iraanse of pro-Iraanse stellingen in Irak) komt, gebruikte de minister van Buitenlandse Zaken Pompeo satellietbeelden, die tonen dat de installaties uit noordelijke en noordoostelijke richting zouden zijn aangevallen, omdat de installaties aan die kant werden geraakt. Zelfs The New York Times plaatste daar onmiddellijk grote vraagtekens bij. De bewering van Pompeo mankeert elke ernstige basis. Aanvallen uit de lucht, vanuit welke richting ook, kunnen immers eender waar terecht komen op een doelwit.
Vazalstaat Saoedi-Arabië
De hoofdredenering van Pompeo is dat de Houthi-rebellen in Jemen technisch niet in staat zouden zijn om drones op zo’n grote afstand met succes te lanceren. Dit moet dus wel van Iran komen. (Met dergelijke redenering kan je de verantwoordelijkheid voor de slachtingen in Jemen rechtstreeks bij de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk leggen.) Met eenzelfde redenering werden ook eerdere aanvallen op olietankers in de Perzische Golf aan Iran verweten.
Saoedi-Arabië is ondanks zijn massale aankopen van wapentuig niet in staat om die vernietigingswapens autonoom efficiënt in te zetten. De bombardementen met Britse, Franse en Amerikaanse toestellen en bommen worden weliswaar door Saoedi-piloten uitgevoerd. Ze worden volledig gecoördineerd, voorbereid, gepland en begeleid door Amerikaanse en (voornamelijk) Britse instructeurs ter plaatse.
Precedenten voor deze aanval
Nochtans zijn de rebellen in Jemen er al meer dan een jaar toe in staat om doelwitten binnen het territorium van Saoedi-Arabië aan te vallen, waaronder geslaagde aanvallen op wijken in de hoofdstad Riyad.
In mei onderbraken drones van de Houthi’s een belangrijke pijplijn van de oost- naar de westkust in Saoedi-Arabië. In augustus werd het olieveld van Shaybah aan de grens met de Verenigde Arabische Emiraten geraakt en de olie-installaties van Damman in het oosten van Saoedi-Arabië.
Er speelt naast de eeuwenoude vete tussen soennitische en sjiietische extremisten ook een belangrijk racistisch element in deze recente vernedering. De monarchieën van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten moeten nu geschokt vaststellen dat het ‘minderwaardige gespuis’ van Jemenitische rebellen in staat is hun olie-imperium te raken. Ook zij hebben er daarom net als de VS alle belang bij deze aanval in de schoenen van Iran te schuiven.
Saoedi-Arabië, een Britse constructie
Saoedi-Arabië is om meerdere redenen een merkwaardig land. Het is het enige land ter wereld dat naar een dynastie wordt genoemd (alsof je België Coburg-België zou noemen).
De Saoedi’s werden door de Britten verkozen als meest geschikte heersers over wat nu Saoedi-Arabië heet, niet ONDANKS maar OMDAT zij van alle rivaliserende stammen de meest fanatieke, brutale en sadistische waren.
De Saoedi’s zouden volgens de Britten het best in staat zijn de eigen bevolking onder de knoet te houden om de aardolie ongehinderd te laten vloeien. Het heeft BP en andere oliemaatschappijen geen windeieren gelegd.
Volgens voormalig Brits ambassadeur Craig Murray is de Saoedi-monarchie “het meest frappante voorbeeld in de geschiedenis van het samengaan van gierige hebzucht en persoonlijke lafheid. De Saoedi-dynastie staat te kwijlen voor een oorlog met Iran, op voorwaarde dat een ander die oorlog gaat vechten”.
Onterecht imago van de Patriot
Daarnaast is deze aanval ook een dreun op het imago van hoogtechnologische wapens zoals de Patriot-raketten. De drones die werden gebruikt door de Houthi’s kosten volgens Wim Zwijnenburg van de Nederlandse vredesorganisatie PAX amper 15.000 dollar of minder om te bouwen.
Eén Patriot raket van 5,79 meter kost gemiddeld 3 miljoen dollar – 200 maal zoveel als een drone – en kan slechts één drone uitschakelen. Onderzoekers van de VN hebben reeds voor deze laatste aanval vastgesteld dat de drones van de Houthi’s een reikwijdte hebben van 1.500 kilometer.
Het imago van dit luchtafweergeschut is echter al veel langer twijfelachtig. In maart 2018 reeds misten een aantal Patriot raketten hun doelwitten boven Saoedi-Arabië, maar deze slechte resultaten zijn al bekend sinds de eerste Patriots werden geproduceerd in 1984. Tijdens de eerste Golfoorlog van 1991 misten een groot aantal Patriots hun doelwitten boven Irak.
De radartechnologie aan boord van de Patriot is bovendien niet altijd betrouwbaar. Tijdens de invasie van Irak in 2003 werden twee toestellen van de VS door eigen Patriots neergehaald, waarbij de bemanning om het leven kwam.
Saoedi-Arabië kocht in de periode 2014-2018 ongeveer 68 procent van al zijn wapens in de VS, volgens onderzoek van de Zweedse vredesorganisatie SIPRI. Daaronder 56 VS-gevechtsvliegtuigen en 38 Britse toestellen.
Deze toestellen zijn voorzien van installaties voor het lanceren van kruisraketten en andere geleide wapens. Ze blijken zeer goed in staat om scholen, huwelijksfeesten, hospitalen en schoolbussen te vernietigen, maar niet om primitieve drones neer te te halen.
Humanitaire ramp wordt nog groter
In complete tegenspraak met hun bewering dat Iran de dader is van deze ‘oorlogsmisdaad’ voeren Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten nu de strijd tegen de opstand in Jemen op.
De bevolking van Jemen ondergaat nu reeds de grootste humanitaire ramp van de eenentwintigste eeuw, volgens de VN. Zij zal de prijs betalen voor de vernedering die hun aanvallers hebben ondergaan. Het einde van deze gruwel is niet in zicht.
PS: De media melden zonder enige kritische bemerking een te verwachten stijging van de prijzen aan de pompen in de komende dagen en weken. Benzine en diesel zijn geraffineerde producten van ruwe aardolie. Het duurt maanden voor opgepompte aardolie door de pijplijnen naar raffinaderijen gaat en met olietankers in onze havens toekomt. Bovendien hebben alle Europese landen sinds de oliecrisis van 1973 strategische voorraden die een olietekort meerdere maanden kunnen opvangen. Toch is het prijseffect onmiddellijk. Vreemd genoeg heeft een daling van de prijs van de ruwe aardolie nooit dergelijk snel effect op de prijzen …
Overgenomen van DeWereldMorgen.be
Bronnen:
- British government continues to aid repression in human rights-abusing countries, new data shows
- Beneath Contempt
- Saudi $295 billion defense budget failed to protect oil installations from ragtag Houthi rebels
- US defense failure… Why Washington has to blame Iran over Saudi attacks
- World military expenditure grows to $1.8 trillion in 2018
- Saudi says unclear when oil output will return to normal after ‘massive’ damage
- Timeline: Houthis’ drone and missile attacks on Saudi targets
- UK, US and France may be complicit in Yemen war crimes – UN report