Durfkapitalisten investeren in startende hightechbedrijven, wetende dat veel van die bedrijven over de kop zullen gaan, maar dat ze binnen zijn als een van die startups het maakt. Dat is wat Silicon Valley ten zuiden van San Francisco heeft groot gemaakt. Maar dit lijkt te veranderen.
AI
Ten eerste gaat het leeuwendeel van het durfkapitaal nu naar kunstmatige intelligentie. Andere startups zijn uit de gratie. Zij trokken veel kapitaal aan toen de Federal Reserve de interestvoet op nul hield, in het zog van corona, maar dat liep in 2021 op zijn einde. Volgens Richard Waters van de Financial Times zit er nu zowat 2,5 duizend miljard dollar vast in private unicorns – dat zijn startups met een geschatte waarde van meer dan een miljard dollar -, en is het maar de vraag wat daarvan overblijft als puntje bij paaltje komt, bij een beursgang of overname. Durfinvesteerders durven niet meer, behalve als het om toepassingen van kunstmatige intelligentie gaat.
Een tweede trend is dat durfkapitaal niet meer van relatief kleine investeerders komt: meer dan de helft van al het durfkapitaal in de VS geïnvesteerd in 2024 werd opgehoest door slechts negen bedrijven. Deze durfkapitalisten kunnen zich meer en meer meten met de traditionele reuzen uit Wall Street.
De vraag is of de gigantische bedragen die nu naar kunstmatige intelligentie gaan hun winstbeloften zullen waar maken, of zijn de techreuzen zich in hun onderlinge concurrentie aan het overtillen?
Knieval
Zij rekenen allicht op Donald Trump om zo nodig voor hen de kastanjes uit het vuur te halen. De ene na de andere techmiljardair doet een knieval voor Trump. Dat ligt blijkbaar gevoelig: een spotprent van Jeff Bezos van Amazon knielend voor Donald Trump ging de Washington Post te ver (Bezos is de eigenaar van deze krant).
Dit speelt misschien ook mee in het debat over komende wetgevende initiatieven dat de Republikeinen verdeelt. De Republikeinen hebben een nipte meerderheid in het Huis en de Senaat, maar in de Senaat kan wetgeving geblokkeerd worden door de filibuster (eindeloze redevoeringen). Om een filibuster te overwinnen heb je voor gewone wetgeving de stem van 60 van de 100 senatoren nodig. Een eenvoudige meerderheid volstaat enkel voor zogenaamde conciliation wetgeving, wetgeving die slaat op de inkomsten, de uitgaven of het schuldplafond. Elk jaar kan je zo enkele wetten door het Congres loodsen. De Republikeinen zijn nu verdeeld of ze met één enkele dergelijke wet al hun plannen over migratie, defensie en belastingen willen doorvoeren, dan wel of ze voor de belastingen een aparte wet willen.
Bundelen
Een aantal rechtse Republikeinen wil eerst en vooral de verkiezingsbeloftes van Trump in verband met migratie waar maken. Maar de belastingwetgeving ligt gevoelig. Ook sommige Republikeinen maken zich zorgen over het grote overheidstekort en de positie van de dollar, en misschien zit de doorsnee kiezer ook niet te wachten op nog meer geschenken voor de superrijken. Dan is het wel handig het fiscale luik te bundelen met wetgeving over migratie: geen Republikein durft dan nog moeilijk te doen.