“Ga terug naar je klaslokaal, en stop die onzin. Stop met het verspillen van het geld van jullie ouders.” Dat was de boodschap van Mike Johnson, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, voor de studenten die nu al een week actie voeren tegen de genocidale oorlog van Israël.
De studenten eisen een permanent staakt-het-vuren in Gaza, en willen dat hun universiteiten stoppen met investeren in bedrijven die banden hebben met het Israëlisch leger. Ook weerklinkt de eis alle financiële en academische banden met Israël te verbreken. Het actiemiddel gepopulariseerd door Colombia University in New York, waar het een week geleden allemaal begon, zijn tentenkampen op de campus. Dat hindert niet alleen het functioneren van de universiteit, maar zorgt vooral voor het opbouwen van gemeenschap.
De protesten ontmoeten veel weerstand van het establishment: beschuldigingen van antisemitisme, honderden arrestaties, geldschieters die fondsen afsnijden,… Maar volgens een peiling is een meerderheid van 5 tegen 1 van de jongeren in de VS voor een permanent staakt-het-vuren.
De studentenprotesten groeien snel. Volgens een telling van de New York Times is de politie tussengekomen op 15 universiteiten, waren er tentenkampen zonder politie-interventie in nog eens 22 universiteiten, en kenden daarnaast 11 universiteiten andere vormen van actie. De protesten zijn verspreid over gans het land, en vinden zowel plaats in universiteiten traditioneel bekend van studentenprotesten als bijvoorbeeld in de University of Southern California (USC) in Los Angeles, een private universiteit bekend als gezagsgetrouw.
De protesten zouden wel eens de voorbode kunnen zijn van een blijvende breuk van Amerikaanse jongeren met het establishment. Israël is immers een sluitstuk van het Amerikaans imperium in het Midden-Oosten. Het zal de agressie tegen de Palestijnen niet stoppen, en wat het ook doet zal het de steun van de VS niet verliezen. Dat kan niet anders dan tot bredere discussies leiden onder de jongeren over de rol van het Amerikaans imperialisme in de wereld en in eigen land.
De Amerikaanse president Joe Biden hoopt misschien dat de protesten zullen uitdoven, nu het einde van het academiejaar nadert. Maar de anti-oorlogsbeweging heeft al een grote mobilisatie aangekondigd voor de Democratische conventie deze zomer in Chicago. Het was ook in Chicago rond de Democratische conventie dat in 1968 het verzet tegen de oorlog in Vietnam een hoogtepunt kende.