INTERNATIONALE POLITIEK

VS breiden zwarte lijst Chinese computerproducenten uit

Mederkers Onderzoek & Ontwikeling van Sugon aan e slag in Tianjin (bron: Chinadaily.com)

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft producent van supercomputers Sugon en enkele verwante bedrijven op de zwarte lijst geplaatst nu China bezig lijkt de VS in supercomputers te overvleugelen. Het is nu duidelijk dat de handelsoorlog verwordt tot een afblokken van technologie opdat de Amerikaanse alleenheerschappij bestendigd zou worden. Dit kan verkeerd uitdraaien waarschuwt, voormalig VS-minister Paulson.
Het is officieel. Na Huawei met filialen zijn opnieuw vijf Chinese firma’s toegevoegd aan de Amerikaanse Entity List die opgemaakt wordt door het Amerikaanse ministerie van Handel. Daardoor mogen Amerikaanse bedrijven deze 5 geen onderdelen meer leveren tenzij ze over een speciale licentie beschikken. Het zijn Sugon, het Wuxi Jiangnan Institute of Computing Technology, Higon, Chengdu Haiguang Integrated Circuit en Chengdu Haiguang Microelectronics Technology die op de zwarte lijst terecht komen.
Sugon alias Dawning Information Industry is het leidend Chinees bedrijf in supercomputers. Hierin beschikt de VS over de twee snelste voor twee Chinese, maar de wereldtop 500 telt 219 Chinese systemen en 116 uit de VS. Sugon dat gesteund wordt door de Chinese Academy of Sciences bekleedt in China al 8 jaar de eerste plaats in krachtige computers. Het levert aan de State Grid Corporation, China Mobile, China Meteorological Administration,. JD.com en Bytedance, Sugon is hoofdaandeelhouder in Higon dat ook in de ban gedaan wordt.
Higon is een fabless halfgeleider bedrijf dat geïntegreerde circuits en serverchips ontwerpt en verkoopt. In 2018 ging het een joint venture aan met het Amerikaanse Advanced Micro Devices (AMD) om chips voor servers te ontwikkelen. Volgens de VS is Higon mede-eigenaar van Chengdu Haiguang Integrated Circuit en Chengdu Haiguang Microelectronics Technology.
Het Wuxi Jiangnan Institute of Computing Technology is eigendom van het 56th Research Institute van de General Staff van het Chinese Volksleger. Dit Instituut dat dateert uit 1951 was het vroegste grootschalige IC-instituut. Overigens staat de China’s National University of Defence Technology die de Tianhe supercomputer ontwierp al op de zwarte lijst sinds 2015.
Sugon heeft in een reactie aan de beurs van Shanghai gemeld dat het de notering van zijn aandelen stopt tot 1 juli wanneer duidelijk moet zijn hoe de toestand is na het bannen door de VS. Het op de Entity List plaatsen van Higon heeft eveneens gevolgen voor de joint venture THATIC, die het sinds 2016 heeft met AMD. Thatic levert chips aan Sugon. Volgens de VS is Sugon betrokken in activiteiten die ingaan tegen de veiligheidsbelangen van de VS.
Sugon is op zijn website vrij open over zijn samenwerking met de Chinese overheid: het wil over honderden steden een slim cloud data netwerk uitbouwen met slimme apps en openbare diensten. Toch is Sugon met een omzet van 1 miljard $ vorig jaar maar een dwerg in vergelijking met Huawei.
Naar verluidt is de sector van supercomputers bezig met het ontwerpen van exascale supercomputers waarbij de waarin de totale capaciteit van alle processoren de waarde van één exaflops (1018 floating point operations per second) overschrijdt, Volgens supercomputer expert Jack Dongarra bij de University of Tennessee kunnen de Chinese computers aangedreven worden door in China gemaakte microprocessors. Het supersnel bijeenhouden van de gegenereerde gegevens gebeurt echter via een technologie van het Israëlisch bedrijf Mellanox, dat Nvidia in maart wilde kopen voor 6,9 miljard $.
Stippen we in dit kader nog aan dat het VS-onderzoek tegen de camerafirma’s Hikvision en Dahua nog loopt of ze al of niet op de zwarte lijst zouden geplaatst worden samen met de Chinese bedrijven in gezichtsherkenning.

Paulson waarschuwt

Voormalig VS minister van Financiën Henry Paulson heeft in de Financial Times sterk gewaarschuwd tegen wat hij de balkanisering (opsplitsing) noemt van de technologische wereld die de Trump politiek zal veroorzaken. Technologie wordt een kernprobleem in de verhouding VS China, stelt hij vast en daarbij worden de grenzen vager tussen economische wedijver en de nationale veiligheid. De inzet is welke economie de technologie van de toekomst bepaalt en de standaarden er van.
Dit gevecht zou er kunnen toe leiden dat sommige regio’s voor Chinese producten en standaarden kiezen en andere voor infrastructuur van de VS gestoeld op westerse technologie. Het conflict doet zich al voor bij de 5G infrastructuur. Pogingen om een andere technologie uit te sluiten, breken de toeleveringsketens. De VS merkt dat de andere landen aarzelen hun technologische banden met China te verbreken. Vooral de ontwikkelingslanden willen niet scheep gaan met de VS-geallieerden. Daardoor riskeert de VS zich te isoleren.
Paulson vindt dat het bannen van Huawei als een boomerang kan terugkeren omdat het een precedent schept. Anderen kunnen zo stoppen zaken te doen met VS-leveranciers.
Innovatie kan niet gescheiden worden van concurrentie, aldus nog de ex-minister. Hij weet nog mee te delen dat de VS beleidsmakers hun hoofd pijnigen over hoe ze China kunnen verzwakken in AI, quantum computing en geavanceerd maakwerk. Zij focussen daarbij echter niet op wat dit kan betekenen voor de VS vooruitgang en concurrentie. Kortom hij vindt dat de VS losmaken van Chinese ondernemers, wetenschappers en uitvinders Amerika’s eigen innovatievermogen zal ondermijnen. In het ergste geval isoleren de VS de bedrijven om mee te doen in internationale onderzoekssamenwerking en in leveranciersketens voor de snel groeiende sectoren. Daarbij riskeert de VS zijn plaats te verliezen als meest aantrekkelijke investeringsplaats. De VS-innovatie moet beschermd worden zonder een economisch ijzeren gordijn op te richten, aldus nog Paulson.

Trump-Xi in Osaka

Volgend weekend zullen de presidenten Trump en Xi Jinping elkaar ontmoeten op de G20 top in Osaka. De huidige VS-minister van Financiën Mnuchin heeft aan CNBC gezegd dat een deal tussen China en de VS voor 90 % klaar is. De pers meldt dat geen nieuwe VS-heffingen de prijs zou zijn die China wou voor de nieuwe ontmoeting XIi-Trump. De voor deze week aangekondigde tegen China gerichte donderspeech van vicepresident Mike Pence is alvast uitgesteld tot na Osaka.
Hoe dan ook een commentaar van Taoran Notes dat verbonden is met het Economic Daily stelt dat de gesprekken zullen mislukken als de VS China blijven aanvallen. Economisten van Merrill Lynch voorspellen dat de onderhandelingen zullen eindigen met een wapenstilstand zonder het opleggen van nieuwe heffingen. Financieel expert Yu Yongding voorspelt echter dat de rivaliteit tussen beide groten zal blijven voortduren. Yu denkt dat de desescalatie in de tarieven oorlog zou kunnen gevolgd worden door oorlogen in investeringen, wisselvoeten tot en met maatregelen van een bijna echte warme oorlog zoals olieembargo’s en het bevriezen van Chinese activa.
Bronnen: Bloomberg, FT, NYTimes, extremetech.com, SCMP
Dit stuk verscheen eerder op Chinasquare

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

NAVO viert 75e verjaardag in Koude Oorlogssfeer

Van 9 tot 11 juli komen de staatshoofden en regeringsleiders in Washington samen om de 75ste verjaardag van de NAVO te vieren. Nog niet zo lang geleden verkeerde de…

Print Friendly, PDF & Email

Chinees rapport over mensenrechten in de V.S.

Draai het een keer om, moeten ze gedacht hebben, dat kan best interessant zijn. En zo is het. In China werd zonet een rapport gepubliceerd over de mensenrechten in…

Print Friendly, PDF & Email

Miljardensteun aan Oekraïne voor bodemloze oorlogsput

Er kwam veel politiek gesjacher aan te pas, maar uiteindelijk kreeg het Witte Huis zijn miljardensteunpakket voor Oekraïne, Israël en Taiwan gestemd in het Congres. Voor Oekraïne is er…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Meloni’s culturele contrarevolutie

In Italië hebben strategen van uiterst-rechts veel geleerd van Antonio Gramsci’s geschriften over culturele hegemonie. Nu ze met de regering Giorgia Meloni aan de macht zijn, gebruiken ze die…

Print Friendly, PDF & Email

De oorlog die al lang beëindigd had kunnen worden

Terwijl alle actoren in de Oekraïne-oorlog zich al lang hebben ingeschreven in de logica van militaire escalatie, had deze oorlog relatief snel in de kiem gesmoord kunnen worden. Dat…

Print Friendly, PDF & Email

Verliest de linkerzijde haar ziel?

Het spreekt voor zich dat de linkerzijde in Frankrijk een fantastische krachttoer heeft neer gezet met een coalitie voor de Parlementsverkiezingen tussen vier partijen. Bovendien heeft die coalitie ook…

Print Friendly, PDF & Email
De oorlog in Oekraïne en de Euraziatische wereldorde.

You May Also Like

×