INTERNATIONALE POLITIEK

Vrouwen op straat

Image

Opvallend hoe gendergemengd de massaprotesten wereldwijd wel zijn. In sommige landen lijken de vrouwen talrijker en actiever aan de manifestaties deel te nemen dan mannen, zoals bij voorbeeld Chili. De actieve deelname van vrouwen viel en valt in alle continenten op.
Chili, nu ook Bolivië, eerder in Honduras en Ecuador. In Afrika spelen vrouwen een grote rol in de Algerijnse hirak. De protesten in Libanon zijn opvallend gemengd, vrouwen en mannen door elkaar. Idem voor de protesten in Hongkong.
Toch enkele opvallende uitzonderingen. Begin november organiseerden radicale moslims in Pakistan de ‘Azadi Mars’ om premier Imran Khan tot aftreden te dwingen. Vooraf waren pamfletten uitgedeeld om te waarschuwen dat vrouwen niet welkom waren. Vrouwelijke journalisten werden hardhandig verwijderd. Bij de protesten in Irak valt ook de afwezigheid van vrouwen op. TV-beelden en foto’s laten uitsluitend mannen zien.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Overbevolking, het grote taboe

Bijna acht miljard mensen leven er op deze aardbol. Dat is twee keer zoveel als in 1970, vijftig jaar geleden. Dat was ná mei ’68, vóór de eerste V.N.…

Print Friendly, PDF & Email

Vijandbeelden na 75 jaar bevrijding

8 mei 1945 betekent de capitulatie van nazi-Duitsland. Voor velen blijft de bevrijding van het fascisme een mijlpaal in de Europese geschiedenis van de vorige eeuw. In België is…

Print Friendly, PDF & Email

Coronavirus en basisinkomen: hoe schaamteloos kan je zijn?

Nu iedereen tijd heeft om wat na te denken, komen de gekste ideeën uit de kast. De een wil een miljonairstaks, de ander belastingvrije overuren, nog één een vliegtuigtaks…

Print Friendly, PDF & Email
Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×