Vrouwen op straat

Opvallend hoe gendergemengd de massaprotesten wereldwijd wel zijn. In sommige landen lijken de vrouwen talrijker en actiever aan de manifestaties deel te nemen dan mannen, zoals bij voorbeeld Chili. De actieve deelname van vrouwen viel en valt in alle continenten op.
Chili, nu ook Bolivië, eerder in Honduras en Ecuador. In Afrika spelen vrouwen een grote rol in de Algerijnse hirak. De protesten in Libanon zijn opvallend gemengd, vrouwen en mannen door elkaar. Idem voor de protesten in Hongkong.
Toch enkele opvallende uitzonderingen. Begin november organiseerden radicale moslims in Pakistan de ‘Azadi Mars’ om premier Imran Khan tot aftreden te dwingen. Vooraf waren pamfletten uitgedeeld om te waarschuwen dat vrouwen niet welkom waren. Vrouwelijke journalisten werden hardhandig verwijderd. Bij de protesten in Irak valt ook de afwezigheid van vrouwen op. TV-beelden en foto’s laten uitsluitend mannen zien.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 316 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook