De EU is verontwaardigd over de beslissing van Moskou om Russische paspoorten te geven aan inwoners van  Donetsk en Loegansk, twee opstandige regio’s in het oosten van Oekraïne. Dat zou een nieuwe stap zijn om de afscheiding van die twee gebieden onomkeerbaar te maken. Rusland geeft ook paspoorten aan inwoners van Abachzië en Zuid-Ossetië – afgescheiden van Georgië – en van Transnistrië, een  afscheiding van Moldova. Hongarije geeft al jaren paspoorten aan Oekraïeners, maar daar klaagt de EU niet over.
Moskou  zegt gewoon te handelen “uit humanitaire overwegingen”, want zo kunnen die burgers ten minste weer reizen daar Kiev hen dat ontzegt. De beslissing van Moskou komt wel vlak na de verkiezing van Vlodymyr Zelenski tot president van Oekraïne. Die heeft de Russische beslissing uiteraard scherp veroordeeld. Maar wat komt er verder?
Moskou heeft dat allicht gedaan om hem te testen. Want Zelenski wil wel een einde maken aan de oorlog in het Osten van het land, maar wat  betekent dat in de praktijk? Moskou wou met zijn voorganger, Petro Porosjenko, al lang niet meer praten. Moskou wil echter vooral weten of Zelenski ook verder zal gaan met toenadering tot EU en vooral Navo.

Schijnheilig

De westerse verontwaardiging is wel zeer schijnheilig als men weet dat een EU-staat, Hongarije, ook paspoorten uitdeelt in Oekraïne. In Transkarpatië, in het westen  van  Oekraïne, heeft de helft van de ca 130.000 etnische Hongaren nu al een  Hongaars paspoort en hebben ze stemrecht voor het Hongaarse parlement. De Hongaarse regering van Viktor Orban besliste in 2012 paspoorten toe te kennen aan alle etnische Hongaren in de buurlanden, waaronder Oekraïne.