INTERNATIONALE POLITIEK

‘Vredestop’: wie niet tekende en waarom

Image

De grote “vredesconferentie” over de oorlog in Oekraïne, leverde een communiqué op ondertekend door 82 vertegenwoordigde landen en instanties. Een succes? Niet als men naar het objectief van de initiatiefnemers kijkt: het “globale zuiden” (wat dat ook moge betekenen) stelling doen kiezen tegen Moskou. Het bleef een “westerse affaire”.

Er waren vooreerst opmerkelijke afwezigen, buiten agressor Rusland zelf: China was er niet, Pakistan volgde dat. Brazilië was er alleen als “waarnemer” en schaarde zich niet achter het communiqué.
Verscheidene deelnemers deden dat evenmin. Daaronder Mexico, Thailand, Indonesië, de Verenigde Arabische Emiraten.

India legde uit waarom het niet tekende: door de afwezigheid van Rusland had de conferentie weinig zin. Om tot vrede te komen in Oekraïne moeten alle betrokkenen samengebracht worden om tot een eerlijk akkoord tussen de twee partijen te komen.

Saoedi-Arabië deelde dat standpunt. De internationale gemeenschap moet ernstige onderhandelingen aanmoedigen, er moeten moeilijke compromissen worden gesloten op de weg naar vrede. En daarbij is Russische deelname onontbeerlijk.

Zuid-Afrika tekende niet, onder meer omdat het vreemd vond dat Israël aan die conferentie deelname vijf dagen nadat een VN-commissie Israël schuldig verklaarde aan oorlogsmisdaden. Wat is dan de waarde van een verklaring die zegt ingegeven te zijn door respect voor het internationaal recht.

Met andere woorden: deze “vredestop” in het Zwitserse Stansstad werd wat ervan te verwachten was: een propagandavertoning.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

De oorlog die al lang beëindigd had kunnen worden

Terwijl alle actoren in de Oekraïne-oorlog zich al lang hebben ingeschreven in de logica van militaire escalatie, had deze oorlog relatief snel in de kiem gesmoord kunnen worden. Dat…

Print Friendly, PDF & Email

Politiek voorspel tot oorlog in Oekraïne

Dit boekje bevat artikels van de auteur André Larané uit de jaren 2014-2023. Hij beschouwt Poetin als de hoofdschuldige voor de oorlog, maar vindt dat het Westen en zeker…

Print Friendly, PDF & Email

Over tien jaar oorlog Rusland-Oekraïne

Opération spéciale. Dix ans de guerre entre Russie et Ukraine, vus et vécus depuis le Donbass. Paul Gogo (°1991) is correspondent Oekraïne en Rusland voor o.m. La Libre Belgique. Al…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×