INTERNATIONALE POLITIEK

‘Vredestop’: wie niet tekende en waarom

Image
Zwitserland organiseerde de top op verzoek van Zelensky. Met een bescheiden resultaat.

De grote “vredesconferentie” over de oorlog in Oekraïne, leverde een communiqué op ondertekend door 82 vertegenwoordigde landen en instanties. Een succes? Niet als men naar het objectief van de initiatiefnemers kijkt: het “globale zuiden” (wat dat ook moge betekenen) stelling doen kiezen tegen Moskou. Het bleef een “westerse affaire”.

Er waren vooreerst opmerkelijke afwezigen, buiten agressor Rusland zelf: China was er niet, Pakistan volgde dat. Brazilië was er alleen als “waarnemer” en schaarde zich niet achter het communiqué.
Verscheidene deelnemers deden dat evenmin. Daaronder Mexico, Thailand, Indonesië, de Verenigde Arabische Emiraten.

India legde uit waarom het niet tekende: door de afwezigheid van Rusland had de conferentie weinig zin. Om tot vrede te komen in Oekraïne moeten alle betrokkenen samengebracht worden om tot een eerlijk akkoord tussen de twee partijen te komen.

Saoedi-Arabië deelde dat standpunt. De internationale gemeenschap moet ernstige onderhandelingen aanmoedigen, er moeten moeilijke compromissen worden gesloten op de weg naar vrede. En daarbij is Russische deelname onontbeerlijk.

Zuid-Afrika tekende niet, onder meer omdat het vreemd vond dat Israël aan die conferentie deelname vijf dagen nadat een VN-commissie Israël schuldig verklaarde aan oorlogsmisdaden. Wat is dan de waarde van een verklaring die zegt ingegeven te zijn door respect voor het internationaal recht.

Met andere woorden: deze “vredestop” in het Zwitserse Stansstad werd wat ervan te verwachten was: een propagandavertoning.

Relevant

Mens blijven aan het front

Dit boek is het resultaat van de samenwerking tussen een Oekraïner (°1997) en een Amsterdammer (°1973). Kobaliia was historicus en journalist, maar sinds de oorlog is hij soldaat. Van…

De taal van oorlog

Een persoonlijk relaas over de Russische invasie in Oekraïne De ouders van auteur Oleksandr Myched kochten in 2021 een appartement in Boetsja, dicht bij Hostomel, waar de schrijver woonde.…

Poetins Koerskse kater

Hoe het mogelijk is dat Oekraïense militairen nu al sinds 6 augustus op Russisch grondgebied vertoeven, en niet als krijgsgevangenen, is nog verre van helder. Dat dit een onmiskenbare…

EINDELIJK?

You May Also Like

×