INTERNATIONALE POLITIEK

VN-verzoek over Kasjmir

Image

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de Indiase regering verzocht niet langer hagelgeweren te gebruiken tegen kinderen in de regio Kasjmir. Het is goed dat een gezaghebbende stem zich verheft, want de brutale Indiase repressie tegen de bevolking van Kasjmir krijgt maar een kleine fractie van de aandacht die naar Xinjiang en de Oeigoeren gaat.

Guterres zei erg bezorgd te zijn over de zware schendingen van rechten in Kasjmir. “Ik verzoek de regering preventieve maatregelen te nemen om er de kinderen beter te beschermen, onder meer door geen hagelgeweren tegen kinderen te gebruiken”.

In totaal werden 9 kinderen gedood en 30 verminkt (van wie velen blind) door dergelijke geweren, door foltering, ontploffingen, enz. , aldus een VN-rapport over kinderen in 2021. Dat rapport vindt het onaanvaardbaar dat het Indiase leger soms maandenlang scholen gebruikt voor militaire operaties. Guterres dringt erop aan de arrestatie en opsluiting van kinderen strikt te beperken en desgevallend zo kort mogelijk te houden.

Gesprek

Premier Narendra Modi plaatste Kasjmir op 5 augustus 2019 onder rechtstreeks gezag van New Delhi en zonderde het gebied af van de buitenwereld. Anderhalf jaar later zijn de internetverbindingen nog altijd erg beperkt. In deze hoofdzakelijk door moslims bewoonde regio, zijn rond 700.000 Indiase militairen gelegerd.

Modi had vorige week een gesprek met enkele politieke leiders van Kasjmir. Die leiders drongen erop aan de grondwettelijk vastgelegde autonomie te herstellen. Modi stelde nieuwe ‘afbakeningen’ in het vooruitzicht met het oog op mogelijke verkiezingen. Maar van een herstel van het vroegere statuut was geen sprake.

Sinds Joe Biden in Washington in het Witte Huis zit, is er vanuit de VS iets meer druk voor een regeling in Kasjmir. Modi kon op de volle steun rekenen van ex-president Donald Trump.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Intussen in Kasjmir, stilte

Sinds de ultrarechtse regering van Narendra Modi in augustus 2019 de autonomie van de staat Kasjmir opdoekte en die opsplitste, leeft de meerderheid van de bevolking er onder een…

Print Friendly, PDF & Email

Kasjmiri, de “Oeigoeren” van India?

Het regent in westerse parlementen resoluties om de “genocide” tegen de Oeigoeren in Xinjiang, een provincie van China, te veroordelen. Vaak zijn ze afkomstig van “groene” politici die weinig…

Print Friendly, PDF & Email

India “bezorgd om love jihad”

In de Indiase deelstaat Uttar Pradesh, rond 230 miljoen inwoners, wil de regerende hindoenationalistische BJP zijn hindoeburgers behoeden voor bekering door huwelijk. Er is nu namelijk een wet die…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×