INTERNATIONALE POLITIEK

VN-rapport: etnische discriminatie in stembus VS

Image

De Verenigde Staten hebben een bijzonder ondemocratisch verkiezingssysteem. De samenstelling van het Congres – Senaat en Huis van Afgevaardigden – gebeurt allesbehalve representatief. De al lang bestaande etnische discriminatie inzake stemrecht, wordt de jongste tijd bovendien erger. Aldus een rapport van Fernand de Varennes, speciaal verslaggever voor de VN inzake rechten van minderheden.

De ene senator vertegenwoordigt 20 miljoen inwoners, de ander 285.000, maar in de machtige Senaat weegt hun stem evenveel door. De districten voor het Huis van Afgevaardigden worden via ‘gerrymandering’ (afbakening) zo verknipt, dat de Democraten minstens 53 % moeten halen voor een meerderheid. En een president kan verkozen worden bij minderheid van stemmen, maar meerderheid in kiescollege (Trump in 2016) bv.).
(Zie: https://www.uitpers.be/het-democratisch-gehalte-van-de-vs-gewogen/)

Ingeperkt

In de VS spreken ze makkelijk over tyrannie bij anderen. “Staan ze er in Washington bij stil dat hun kiessysteem neerkomt op een tyrannie van de meerderheid die de rechten van etnische minderheden inperkt”. Aldus rapporteur de Varennes na een bezoek van twee weken aan de VS.

Tot de Voting Rights Act van 1965 maakten de meeste staten van de VS met een grote Afro-Amerikaanse bevolking het vooral voor deze groep erg moeilijk om het stemrecht uit te oefenen. Maar ook na 1965 werden veel nieuwe hinderpalen opgeworpen om dat stemrecht uit te hollen. Sinds de verkiezingen van een jaar geleden, is dat zelfs in een stroomversnelling gekomen. Dat de Democraten in Georgia de twee Senaatszetels binnenhaalden, waardoor ze 50 van de 100 zetels hebben, heeft de Republikeinen daar en elders aan het werk gezet om herhaling van zoiets te voorkomen.

In Texas bij voorbeeld zijn de districten zo hertekend dat de minderheidsgroepen minder vertegenwoordiging krijgen. In talrijke staten in handen van de Republikeinen, zijn nieuwe voorwaarden ingevoerd om te kunnen stemmen, wat er doorgaans op neerkomt dat het voor niet-blanken moeilijker wordt een stem uit te brengen. De Republikeinen rekenen erop dat ze bij de verkiezingen van november volgend jaar op die manier hoe dan ook de meerderheid kunnen halen in de beide kamers van het Congres.

Zie ook:

Het democratisch gehalte van de VS gewogen

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Kiesstelsels en democratie; Frankrijk, VK en VS als perverse voorbeelden

Had Emmanuel Macron maar, zoals beloofd, wat evenredigheid in het Franse kiesstelsel ingebracht. Dan zou uiterst-rechts het minder makkelijk hebben om aan een volstrekte meerderheid te raken. Want in…

Print Friendly, PDF & Email

“Midterms” en democratie in VS

In de VS worden deze dinsdag, 8 november, “midterms” verkiezingen (midterm: tussen de presidentsverkiezingen in) gehouden: het Huis van Afgevaardigden wordt volledig vernieuwd plus 35 van de 100 Senaatzetels.…

Print Friendly, PDF & Email

VS-democratie, pover exportproduct

Washington vindt dat het weer het voortouw moet nemen om wereldwijd de democratie in te voeren, desnoods op te dringen. Niet echt overal, niet bij bevriende dictators natuurlijk. Maar…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×