VN als schietschijf

Israël heeft het UNRWA, het agentschap van de VN voor Palestijnse vluchtelingen, informatie gegeven over twaalf medewerkers die iets te maken zouden hebben met de aanslagen van Hamas op 7 oktober 2023. De contracten van de twaalf zijn onmiddellijk stopgezet in afwachting van verder onderzoek…Merkwaardig dat Israël een VN-instelling aanvalt, deze keer niet met bommen maar met woorden, vlak na de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof over de klacht tegen Israël. De VN nogmaals als schietschijf.

Hebben die twaalf deelgenomen aan aanvallen op een kazerne, een kibboetz, een feest? Nee, maar ze zouden – zouden – dat “gevierd” hebben. En een gijzelaar zou hebben verklaard vastgehouden te zijn geweest in de woning van een medewerker.

Verscheidene landen die geen kik geven bij de zware Israëlische bombardementen op instellingen en vluchtelingenkampen van het UNRWA, hebben geen moment geaarzeld om hun bijdragen aan dat agentschap op te schorten. Zij wachten alvast de resultaten van het onderzoek naar de feestvierende medewerkers niet af. Het doet me een heel klein beetje denken aan de uitspraken van Jan Jambon over (vermeende) feestvierders in het Brusselse na terreuraanslagen….

Wraak?

Is het toeval dat die beschuldigingen er komen vlak nadat Israël de bittere pil van de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof moest slikken. Daarmee kunnen Israël en zijn vrienden ineens de aandacht verschuiven naar een VN-instelling en zo de geloofwaardigheid van de VN, en van hun Hof, in vraag stellen.

De snelle en felle reactie van de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en andere landen om hun financiering te stoppen, staat toch wel in schril contrast met hun gebrek aan reactie op de Israëlische misdaden – integendeel, ze leveren wapens daarvoor. We kunnen gerust voorspellen dat het precies die landen zullen zijn die geen enkel gevolg zullen geven aan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof.

Dat het UNRWA er door hun medeplichtigheid aan de Israëlische misdaden niet in slaagt elementaire humanitaire hulp te brengen aan de meer dan twee miljoen Palestijnse slachtoffers, deert hen evenmin. Israël kan voor hun part verder gaan met de slachting.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 179 times, 1 visit(s) today
Over Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Zie ook

×