Vijfsterren zwalpt, Rome zwalpt mee

De Italiaanse Vijfsterrenbeweging, M5S ,is nog maar eens aan het zwalpen. Ze hield altijd vol dat ze geen partij was als een ander, niet uit op postjes maar altijd recht door zee om haar beginselen trouw te blijven. Electorale allianties waren uitgesloten. Nu hebben ze besloten toch afspraken te maken met de regeringspartner PD (Democratische Partij), maar zonder die beslissing toe te passen.

Op 20 september worden enkele belangrijke regionale en lokale verkiezingen gehouden. Met de regio’s Ligurië (Genua), Toscane, de Marken, Campanië (Napels) en Puglia (Bari). Alleen in Ligurië is er een gemeenschappelijke kandidaat regiovoorzitter (gouverneur) , maar daar heeft Italia viva van ex-premier Matteo Renzi (ook ex-PD voorzitter) een afzonderlijke kandidaat. Elders draagt M5S zelf iemand voor, wat erg in de kaart speelt van rechts.

Populisme

M5S denkt vooral aan het referendum van 20-21 september. Vijfsterren maakte er al lang een punt van het aantal parlementsleden fors the verminderen, voor de Kamer van 630 naar 400. Alsof dat ook maar enig probleem zou oplossen. Daardoor zou Italië een van de landen worden waar de volksvertegenwoordiging het zwakst vertegenwoordigt. Er zou nog 0,7 volksvertegenwoordiger per 100.000 inwoners zijn, het laagste van de EU. Met die inkrimping zou er gemiddeld 1,35 euro per Italiaan per jaar worden uitgespaard.

Regeringspartner PD is erg verdeeld over dat populistisch voorstel, maar de leiding vindt dat M5S toch ook een pluim op de hoed mag steken. Ze wil in ruil wel dat er (alweer) een nieuw kiesstelsel komt. Tussen de drie regeringspartijen, M5S, PD en Italia viva van Renzi, groeit het wantrouwen zodanig, dat PD-leider Zingaretti de vraag opwerpt of men op vervroegde verkiezingen aanstuurt. Volgens peilingen zou uiterst-rechts (Lega en Fratelli d’Italia) die winnen.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 411 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook