Vijfsterren krijgt ster bij

Movimento Cinquestelle, de Italiaanse Vijfsterrenbeweging krijgt er een grote ster bij: Giuseppe Conte. Hij was premier van twee regeringen waarvan de Vijfsterren, M5S, deel uitmaakte. Een keer met de uiterst-rechtse Lega, daarop met de centrumlinkse Democratische Partij (PD).

Conte was en bleef partijloos. De manier waarop hij de sanitaire crisis aanpakte, maakte hem populair. Nu M5S op zieltogen lag, verlaten door steeds meer parlementsleden en kiezers, deed stichter Beppe Grillo een beroep op Conte om zijn beweging, die hem toch tot premier had gemaakt, te redden.

Opsteker

Op het eerste gezicht lijkt dat te lukken. Het nieuws dat Conte iets zou gaan doen bij de Vijfsterren, leverde direct grote winst op in een eerste peiling: de M5S schoot ineens van 15 naar 22 %. Nog een eind van de 33 % die ze in maart 2018 haalde, maar een flinke opsteker voor een partij waarvan men het einde voorspelde. De winst van M5S gaat vooral ten koste van de PD die op 14 % zou vallen.
Vijfsterren zit opnieuw in de regering, deze keer geleid door Mario Draghi. Samen met o.m. de Lega, de door de beweging gehate Forza Italia, de PD en acht ‘technocraten’. In het parlement weigerden 31 parlementsleden het vertrouwen aan de regering Draghi, waarop ze werden uitgesloten. De zoveelste uittocht of uitsluiting van parlementsleden.
Verscheidene medestichters vinden dat de partij haar karakter van anti-systeem partij volledig heeft opgegeven en nu een partij is als alle andere. Een groep van 13 parlementsleden gaat een nieuwe partij oprichten “om niet te eindigen als gematigden, zoals de Vijfsterrenbeweging”.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 477 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook