INTERNATIONALE POLITIEK

Vijfsterren krijgt ster bij

Image

Movimento Cinquestelle, de Italiaanse Vijfsterrenbeweging krijgt er een grote ster bij: Giuseppe Conte. Hij was premier van twee regeringen waarvan de Vijfsterren, M5S, deel uitmaakte. Een keer met de uiterst-rechtse Lega, daarop met de centrumlinkse Democratische Partij (PD).

Conte was en bleef partijloos. De manier waarop hij de sanitaire crisis aanpakte, maakte hem populair. Nu M5S op zieltogen lag, verlaten door steeds meer parlementsleden en kiezers, deed stichter Beppe Grillo een beroep op Conte om zijn beweging, die hem toch tot premier had gemaakt, te redden.

Opsteker

Op het eerste gezicht lijkt dat te lukken. Het nieuws dat Conte iets zou gaan doen bij de Vijfsterren, leverde direct grote winst op in een eerste peiling: de M5S schoot ineens van 15 naar 22 %. Nog een eind van de 33 % die ze in maart 2018 haalde, maar een flinke opsteker voor een partij waarvan men het einde voorspelde. De winst van M5S gaat vooral ten koste van de PD die op 14 % zou vallen.
Vijfsterren zit opnieuw in de regering, deze keer geleid door Mario Draghi. Samen met o.m. de Lega, de door de beweging gehate Forza Italia, de PD en acht ‘technocraten’. In het parlement weigerden 31 parlementsleden het vertrouwen aan de regering Draghi, waarop ze werden uitgesloten. De zoveelste uittocht of uitsluiting van parlementsleden.
Verscheidene medestichters vinden dat de partij haar karakter van anti-systeem partij volledig heeft opgegeven en nu een partij is als alle andere. Een groep van 13 parlementsleden gaat een nieuwe partij oprichten “om niet te eindigen als gematigden, zoals de Vijfsterrenbeweging”.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Berlusconi kandidaat-president

Silvio Berlusconi, de man die inzake trumpisme Donald Trump 20 jaar voor was, droomt ervan president van Italië te worden. Hij was tenslotte ook drie keer premier, alles samen…

Print Friendly, PDF & Email

Italië, vallende Sterren, rechts ontgoocheld

De Italiaanse kiezers, voor zover die zich zondag en maandag verplaatsten, hebben uiterst-rechts en vooral M5S (Vijfsterrenbeweging) geen vreugde gebracht. Centrumlinkse coalities, waarvan M5S soms deel van uitmaakte, doen…

Print Friendly, PDF & Email

Kaarten schudden in Rome

Telkens weer, na bijna een halve eeuw ervaring met Italiaanse politiek, stel ik vast hoe onvoorzichtig het is zich aan prognoses te wagen. De Vijfsterrenbeweging, M5S, leek een tijdje…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×