Vijfsterren als “nuttige idioten”

· 13 juni 2018 Like

Er waait een lichte wind van paniek door de Italiaanse Vijfsterrenbeweging M5S (Cinque stelle). Er waren vorige zondag enkele gemeenteraadsverkiezingen en het opvallendste resultaat is dat de helft van hun kiezers afhaakte, in bolwerk Sicilië zelfs twee derde. En dit kort nadat de Vijfsterren een regering vormden met de uiterst-rechtse Lega.
Veel kiezers die op 4 maart voor Vijfsterren kozen (32,7 % van de stemmen), bleven deze keer thuis. Het heeft wel te maken met de zwakkere lokale inplanting van M5S, maar ook omdat kiezers niet gelukkig zijn met de samenwerking met de Lega. Velen bij de Vijfsterren krijgen de indruk dat het Matteo Salvini van de Lega is, die de regering leidt en dat hun eigen partij een annex van de Lega lijkt. “Wij worden de nuttige idioten van de Lega”, aldus senatoren van M5S.
Roberto Fico, gezien als iemand van de “linkervleugel” van M5S, ging zondag opvallend naar het tentendorp in San Ferdinando waar onlangs Soumaila Sacko, een syndicalist onder de migranten, op 2 juni was vermoord. Andere kiezers liepen over naar de Lega. Evenveel stemden weer voor hun vroegere partij, de “centrumlinkse” PD. Dat was zeker het geval in twee districten van Rome waar Vijfsterren werd afgestraft. Dat heeft allicht te maken met het povere bestuursweerk van Vijfsterren-burgemeester Virginia Raggi.

Casaleggio

Er is ook wrevel over de centrale rol die Davide Casaleggio, zoon van de medestichter Gianroberto Casaleggio, in M5S speelt. Belangrijke beslissingen en benoemingen passeren via de firma Casaleggio & associati.
Het is Casaleggio die eigenaar is van ‘Rousseau’, het platform langs waar de “directe democratie” van de Vijfsterren werkt. Casaleggio heeft de baas van Rousseau, Pietro Dettori, in Rome geplaatst om daar zowel de parlementairen van M5S als de premier en de regering in de gaten te houden. Dettori is kandidaat om kabinetschef van de premier te worden. Zo ver voor de directe basisdemocratie.

Freddy De Pauw informatie