INTERNATIONALE POLITIEK

Vijf typische leugens van de Venezolaanse oppositie

De afgelopen weken verschenen in de ‘linkse’ krant De Morgen weer twee artikels over Venezuela vol halve waarheden en regelrechte leugens. En het gaat dan vooral over wat de artikels insinueren en wat ze niet zeggen. Hier antwoorden wij op vijf typische dooddoeners die de media al te makkelijk overnemen van de Venezolaanse oppositie.

Voor de band tussen de media en de oppositie, en de manier waarop allerlei onwaarheden in Belgische kranten terecht komen, leest u best ons artikel De medialeugens over Venezuela (zie Vonk en Uitpers, nr. 52, 5de jg., april 2004).

Eerste leugen: Chavez wil geen herroepingreferendum toelaten

We moeten al direct vermelden dat de mogelijkheid om een verkozene te herroepen via een referendum een middel is dat geïntroduceerd werd door de nieuwe Bolivariaanse wetgeving onder de regering van Chavez. Om daartoe over te gaan moet een bepaald aantal stemmen verzameld worden. In het huidige geval (herroeping van de president) zijn 2,4 miljoen handtekeningen nodig. In december 2003 zei de oppositie dat ze 3,6 miljoen handtekeningen had verzameld. In februari verklaarde de Nationale Electorale Raad dat 800.000 daarvan ongeldig waren. Bovendien waren nog eens 700.000 onduidelijk verklaard, zodat ze doorheen een verificatieproces moesten. Dat toont hoe massaal de fraude wel was. Deze beslissing werd geratificeerd door het Carter Center en waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (die zeker niet als twee revolutionaire organisaties bestempeld kunnen worden, integendeel). Als de oppositie er in slaagt 50 procent van de twijfelachtige handtekeningen te laten goedkeuren, dan zouden ze genoeg hebben om een referendum uit te roepen. De regering heeft verklaard de beslissing van de Nationale Electorale Raad te volgen.

Tweede leugen: Chavez gebruikt repressie tegen de oppositie

In Venezuela zijn er honderden vreedzame demonstraties van de oppositie doorgegaan en die werden op geen enkele manier politiek verdrukt (het tegengestelde van wat gebeurde tijdens de 40 jaar heerschappij van de partijen die nu de oppositie vormen). In februari 2004 weigerde de oppositie de beslissing van de Nationale Electorale Raad te erkennen, en riep ze op voor burgerlijke en militaire ongehoorzaamheid en voor het opwerpen van barricades in de straten van Caracas. Ze confronteerd de Nationale Wacht met Molotovcocktails en geweren. De Nationale Wacht reageerde gematigd en verwijderde de barricades van de straten. Na deze verstoringen georganiseerd door de ‘democratische oppositie’ waren er nog andere, vreedzame betogingen van de oppositie, waar echter weinig volk opdaagde.

Derde leugen: Chavez gebruikt repressie tegen de media

Gedurende de laatste vijf jaar lanceerden de privé-media (die voor 90 procent in handen zijn van de oppositie) een systematische campagne van beledigingen aan het adres van de democratisch verkozen president, evenals opzettelijke leugens en open oproepen voor een militaire coup en de omverwerping van een democratisch verkozen regering via gewelddadige middelen. Nochtans is de pers niet gecensureerd (in tegenstelling tot wat schering en inslag was tijdens de 40 jaar heerschappij van de partijen die nu de oppositie vormen). Gedurende deze vijf jaar zijn slechts twee tv-kanalen opgedoekt: Kanaal 8 (een publieke zender), gesloten door de oppositie tijdens de militaire staatsgreep van april 2002; en CatiaTV, een lokaal gemeenschapskanaal van een wijk in Caracas, dat gesloten werd door de lokale overheid in handen van de ‘democratische’ oppositie.

Vierde leugen: in Venezuela heerst een dictatuur

In Venezuela worden alle democratische rechten gerespecteerd. De enigen die probeerden een dictatuur te installeren in Venezuela waren diegenen van de ‘democratische’ oppositie, die in april 2002 een militaire coup organiseerden, de grondwet opschortten, evenals het parlement en alle democratische rechten. Niemand van de verantwoordelijken voor de coup zit vandaag in de gevangenis. De meerderheid van hen wandelt vrij door de straten van Caracas, terwijl ze nieuwe samenzweringen plannen om de regering omver te werpen. De rest bevindt zich in een comfortabele verbanning in Miami, vanwaar ze deelnemen aan de nieuwe samenzweringen.

Vijfde leugen: Chavez steunt het terrorisme

De oppositie heeft nooit enig bewijs aangehaald voor deze belachelijke bewering (zoals bijvoorbeeld het zogezegde bestaan van een trainingskamp voor Al Qaeda op Isla Margarita). Twee weken geleden zijn 132 paramilitairen, waaronder 77 Colombiaanse doodseskaders, gearresteerd. Ze waren zich aan het trainen op een landgoed van een bekende oppositieleider in El Hatillo om terroristische activiteiten te ondernemen tegen de democratisch verkozen regering.

In Venezuela is een revolutionair proces aan de gang dat met een overweldigende meerderheid gesteund werd door de bevolking in zeven opeenvolgende verkiezingen tijdens de laatste vijf jaar. De ‘democratische’ oppositie vertegenwoordigt de belangen van een oligarchie die gedurende decennia de natuurlijke rijkdommen van het land controleerde en haar privileges niet wil prijsgeven. Daarom steunen wij de Venezolaanse revolutie.

(Uitpers, nr. 54, 5de jg., juni 2004)

 

Lees meer op www.handsoffvenezuela.org en teken daar de internationale solidariteitsoproep. Voor meer analyses over Venezuela, bezoek het Venezuela-archief van Vonk.
Bron : www.vonk.org / info@vonk.org

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

De archieven van ‘operatie Cóndor’

Tijdens het Paasweek-end is in Asunción, Paraguay, Martín Almada overleden. Hij was advocaat, pedagoog en mensenrechtenactivist. Martín Almada was de man die verbeten is gaan zoeken naar de archieven…

Print Friendly, PDF & Email

Venezuela : Verkiezingen, maar met wie ?

Het werd deze week bekend gemaakt. Op 28 juli, geboortedag van Hugo Chavez, houdt Venezuela Presidentsverkiezingen. Kandidaten kunnen zich melden tussen 21 en 25 maart, de campagne zal 21…

Print Friendly, PDF & Email

Argentinië: clash en boem, boem

‘Volslagen gek, maar niet idioot’, zo wordt nu gezegd. Het is hard tegen hard in Argentinië. De nog niet zo lang geleden verkozen President Javier Milei werkte eerst met…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Jou vrijheid, mijn vrijheid

Er was behoorlijk wat te doen afgelopen week rond de verboden en weer toegestane bijeenkomst van de uiterst rechtse partijen in Brussel. De ‘National Conservatism Conference’ was al door…

Print Friendly, PDF & Email

Over veto’s in de VN-Veiligheidsraad, Israël, Iran en hypocrisie

Na een lange sessie in de VN-Veiligheidsraad haalde de VS afgelopen donderdag nog maar eens zijn vetorecht boven om Israël te plezieren, deze keer om een volwaardig lidmaatschap van…

Print Friendly, PDF & Email

Val van cruciale grensstad is vernederende nederlaag voor het militair regime van Myanmar

Operatie 1027 heeft in Myanmar voor een kentering gezorgd. Sinds oktober 2023 heeft de opmars van de anti-junta-coalitie van het Arakan-leger (of AA, een voornamelijk Rakhine-groep), het Myanmar National…

Print Friendly, PDF & Email
De trein naar het Imperium.

You May Also Like

×