Éric Zemmour mocht dan wel voorbije zondag schamper opmerken dat “het al de achtste keer is dat de naam Le Pen een nederlaag lijdt”, Marine Le Pen behaalde een recordscore bij de jongste presidentsverkiezingen in Frankrijk. Vader Jean-Marie Le Pen nam deel aan de Franse presidentsverkiezingen in 1974, 1988, 1995, 2002 en 2007. In 2002 stootte hij door naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen en behaalde toen 17,8 % van de stemmen (afgerond 5.500.000 stemmen). Dochter Marine Le Pen waagde haar kans in 2012, 2017 en 2022. In 2012 geraakte ze niet tot in de tweede ronde, maar als derde bij de eerste ronde deed ze het met 17,9 % van de stemmen (afgerond 6.400.000 stemmen) al beter dan haar vader. In 2017 haalt Marine Le Pen wél de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Ze krijgt 33,9 % van de stemmen (afgerond 10.600.000 stemmen), een resultaat dat ze voorbije zondag 24 april 2022 nog verbeterde met 41,5 % van de stemmen (afgerond 13.300.000 stemmen). Nooit scoorde extreemrechts beter in Frankrijk. Voor een doorlichting van de stembusuitslag verwijzen wij graag naar de collega’s van Uitpers. Wij willen hier belichten dat alhoewel de verkiezingsdag breedvoerig in beeld werd gebracht op alle mogelijke televisiezenders, twee incidenten amper of niet aan bod kwamen in de media (illustratie hierboven © Nantes Révoltée).
Op de verkiezingszondag van 24 april 2022 begeeft de 31-jarige Kevin Ravenna zich naar de kerk Saint-Pierre-d’Arène de Nice in Nice, vlakbij de bekende Promenade des Anglais. Even voor 10 uur ’s morgens steekt hij met een mes twintig keer naar de 57-jarige priester van Poolse afkomst Krzysztof Rudzinski die al 10 jaar met de kerk verbonden is. Een 72-jarige non wordt gewond aan haar hand als ze de priester probeert te verdedigen. Rechtse en extreemrechtse netwerken beginnen te twitteren, tot blijkt wie de dader is. Kevin Ravenna – die zegt Macron te willen vermoorden, maar dan maar op een kerk te zijn teruggevallen – was alleszins in 2018 een aanhanger van het Front National (FN, dat op 1 juni datzelfde jaar haar naam veranderde in Rassemblement National). De televisiezender C8 filmde Ravenna met een verborgen camera terwijl hij bij de jongerenafdeling van het FN spreekt met Bryan Masson, toen hoofd van Front National de la Jeunesse (FNJ). “Ik ben geen racist, huh…nou ja, misschien een beetje”, zegt Ravenna die ook in onvriendelijke bewoordingen spreekt over Florian Philippot, homo en destijds rechterhand van Marine Le Pen. “Ik heb een ouderwetse opleiding, zie je, en homoseksuelen zijn niet mijn delirium.”
Na de uitzending beschuldigt het FN de televisiezender C8 van manipulatie. De in beeld gebrachte man zou een geluidstechnicus zijn van de mediagroep waartoe C8 behoort. C8 weerlegt dit en bewijst dat Benoit Loeuillet, chef van het FN in Nice, Kevin Ravenna had aanbevolen om FN-lid te maken. Of Ravenna nu nog lid is van het FN, intussen RN, is niet bekend. Ravenna was niet bekend bij de politiediensten. Snel kwam het bericht dat Ravenna een paar keren zou opgenomen zijn in een psychiatrische instelling. Of Ravenna een jood is, zoals hij bij zijn aanhouding beweerde, is bevestigd noch ontkend. Feit is dat mocht Kevin Ravenna een moslim zijn, zouden de messteken in de kerk in Nice de hele dag nieuws zijn op de televisie- en radiozenders in Frankrijk, om nog maar te zwijgen van de andere media. De (extreem)rechtse media zouden dit oneindig uitmelken. Om het even of het een extremistische moslim dan wel een moslim met een psychiatrisch probleem zou zijn. Maar nu gaat het om iemand die minstens actief was bij het FN.
Volgens een eerder bericht van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken is moslimterrorisme niet het enige dat moet gevreesd worden. Het risico op een rechtsextremistische aanslag stijgt. In Frankrijk zouden tussen de 1.500 en 2.000 nationalisten, accelerationisten (mensen die aansturen op een burgeroorlog) en neonazi’s potentieel gewelddadig zijn. Onder hen een kleine honderd die bereid zouden zijn aanslagen te plegen. En dan zijn mensen als Ravenna niet eens opgenomen in de politiedossiers.
Maar ook vanuit de overheid is er nodeloos geweld. Diezelfde zondag 24 april 2022, kort voor middernacht in hartje Parijs. Op de Pont Neuf, vlakbij een politiebureau en het hoofdbureau van de Parijse politie, schiet een politieagent van een antiterreureenheid op een auto voor het negeren van een bevel. Een dozijn schoten worden in een paar seconden afgevuurd, waaronder “vijf of zes inslagen op de individuen”. Twee jonge mannen van 25 en 31 jaar oud zijn op slag dood. Het zijn halfbroers. Een derde man wordt in de arm geschoten. Ondanks het belastende relaas over de slachtoffers in de auto is de schutter maandagmiddag aangehouden.
Het gebruik van een aanvalsgeweer in het hart van Parijs voor een voertuigcontrole is tekenend voor de eindeloze militarisering van de Franse politie. Het wapen dat twee mannen binnen enkele seconden doodde, is een HK G36. Een Duits oorlogswapen, waarmee in salvo’s kan worden geschoten. Dit geweer kan 750 schoten per minuut afvuren en de munitie kan door meerdere lichamen gaan. De politie is uitgerust met extreem krachtige wapens die dienen voor gewapende conflicten en gebruikt worden tegen burgers die worden verdacht van een verdachte transactie en een weigering om te gehoorzamen. Nantes Révoltée merkt op dat een paar dagen eerder, op 19 april, op sociale media een filmpje circuleerde over een ander geval van overdreven politiegeweld in Frankrijk. Met Macron stopt dat politiegeweld niet, maar dat zou ook niet het geval zijn met Le Pen als Frans president. In het programma van Marine Le Pen voor de presidentsverkiezingen staat dat men sterker wil verankeren dat de politie steeds vanuit ‘wettelijke zelfverdediging’ handelt.
Nadat de uitslag van de Franse presidentsverkiezingen bekend werd, waren er rellen in Parijs, Lyon en Rennes. Met jongeren die “Ni Macron, ni Le Pen” willen. De gewelddaden hierbij zijn natuurlijk evenzeer af te keuren. Een stem voor Jean-Luc Mélenchon bij de parlementsverkiezingen in juni is een beter idee.