INTERNATIONALE POLITIEK

Verwevenheid van economie en politiek

Volgens de Britse topeconoom Willem Buiter (tv-programma Buitenhof, 21 september) is het Amerikaanse plan om een fonds op te richten dat ‘besmette’ hypotheekleningen van bankinstellingen overneemt een essentieel deel van de oplossing van de kredietcrisis. De hoogleraar politieke economie geeft daarmee uiting aan zijn geloof in de visie van de Amerikaanse minister van Financiën, Henry Paulson.

Alleszins begrijpelijk, omdat zowel voor hem als voor de minister economie en politiek onlosmakelijk aan elkaar gekoppeld zijn. In hun gedachtewereld vormen zij een natuurlijke twee-eenheid, waardoor de gekunsteldheid daarvan hen totaal ontgaat. Zolang deze gekunsteldheid het beleid wereldwijd blijft bepalen, zal de waarheid (via allerlei financiële goocheltrucs) geweld worden aangedaan, dus zal er nooit een eind komen aan de crisis en het daarmee gepaard gaande onrecht.
Met andere woorden, de creatie van een duurzame oplossing voor de kredietcrisis is gelegen in het ontvlechten van politiek en economie in het denken, in het bijzonder van politici. Aangezien deze geestelijke ontvlechting alles te maken heeft met het behartigen van het algemeen of publiek belang, het geweldloos doorbreken van de huidige (zowel politieke als economische) anarchie of wanorde, ligt hier voor de publieke omroep een uitgelezen taak weggelegd.

Wouter ter Heide

(Uitpers, nr 102, 10de jg., oktober 2008)

Laatste bijdrages

Het einde van de democratie?

De Trump-regering is in een sneltreinvaart de Amerikaanse democratie aan het vernietigen. In vroegere bijdragen hebben we, ons baserend op de geschriften van Harvard-professoren Steven Levitsky en Daniel Ziblatt…

Leg stil die kettingzaag !

Argentinië kreeg op 11 april alweer een lening van 20 miljard US$ van het Internationaal Muntfonds. Het is de 23ste keer dat het land moest worden gered. De vorige…

Guatemala: het Congres op de knieën

We leven in een tijdsperiode waar enorm veel over “democratie” geschreven en gediscussieerd wordt. De reden is niet ver te zoeken. De democratie, zoals wij ze hier in het…

 Betje Wolff: non- conformist in de achttiende eeuw

You May Also Like

×