INTERNATIONALE POLITIEK

Verontwaardiging om grootlint in de Leopoldsorde voor Erdogan

Gisteren, zondag 4 oktober, landde de Turkse president Erdoğan in Zaventem voor een staatsbezoek, een ontmoeting met de Europese Instellingen en de opening van het cultuurevent Europalia, waar Turkije gastland is. Bovendien ontvangt hij vandaag uit de handen van Koning Filip het Groontlint in de Leopoldsorde.

Erdoğan zet op dit moment alles op alles om bij de herverkiezingen op 1 november een meerderheid in het parlement te halen voor zijn AKP zodat hij een autoritair presidentieel systeem kan installeren. Om dit te verwezenlijken tracht hij de Koerdische beweging, die met de HDP (de Democratische Partij van de Volkeren, nvdr) een enorme winst boekte bij de verkiezingen van 7 juni, te elimineren.

Afgelopen zomer is het conflict tussen de PKK en het Turkse leger daardoor weer in alle hevigheid losgebarsten. Bijna dagelijks vallen er doden. Daarenboven heeft Erdoğan het bevel gegeven op alles te schieten wat er van ver uitziet als een PKK-guerrilla. Hierdoor lieten al vele onschuldigen, ook vrouwen en kinderen, het leven.

Niet enkel de Koerden, maar heel de Turkse samenleving lijdt onder het bewind van Erdoğan. Vrijheid van meningsuiting wordt aan banden gelegd, journalisten bedreigd en democratie en secularisme moeten plaats ruimen voor een conservatief-islamitisch gedachtengoed.

Dit weekend lekten verschrikkelijke beelden uit gefilmd in de Koerdische stad Șirnak, waarop te zien is hoe een Turks gepantserd voertuig het lijk van een jonge Koerd achter zich doorheen de straten sleept. Dit soort van gruwelijkheden, gelijkaardig aan de methodes die IS in haar veroveringsgebied toepast, vormen geen uitzondering en gebeuren met bewust medeweten van de Erdoğan.

Om onze verontwaardiging te uiten, verstuurden we onderstaande brief naar de premier, de ministers van binnenlandse en buitenlandse zaken en voorzitters van kamer en senaat.

Geachte,

Aanstaande zondag ontvangt u Turks president Recep Tayyip Erdoğan in het kader van een officieel staatsbezoek. Bovendien zal president Erdoğan worden ingehuldigd in de Leopoldsorde door Koning Filip.

Wij staan erop u te informeren dat aan de hand die u zondag zal schudden het bloed kleeft van honderden onschuldige burgers, waaronder tientallen minderjarigen en ouderen. Erdoğan is bezig aan een moordende terreurcampagne tegen de Koerdische bevolking, die door het verkiezingssucces van de HDP op 7 juni het laatste obstakel vormt in het plan om de Turkse grondwet te wijzigen.

Hij is de persoon die schuldig is aan het bloedige optreden van de politie in het Gezipark [in Istanboel in 2013], de militaire operatie en de vernieling van de steden Cizre en Nusaybin, geweld op de journalisten en de aanhouding van duizenden leden van de HDP (Democratische Partij van de Volkeren) en andere civiele organisaties.

Het doel van president Erdoğan is niet minder dan het installeren van een autoritaire, conservatief-islamitische, presidentiële staat als nieuwe grootmacht in het Midden-Oosten. Om dit te verwezenlijken gaat hij over lijken, van het aan banden leggen van vrije meningsuiting tot het verlenen van steun aan de Islamitische Staat in Syrië en Irak.

U heeft als officiële vertegenwoordigers van de Belgische staat en democratie de plicht deze man terecht te wijzen. Erdoğan is een gevaar voor de Turkije en het Midden-Oosten, maar ook voor Europa en België. Het is immers dankzij het lakse optreden van het Turkse leger langs de grens met Syrië dat vele Europese IS-strijders, soms in groep, zo gemakkelijk de grens heen en weer over geraken.

Wij zijn zeer ontzet te vernemen dat de persoon die verantwoordelijk is voor zoveel pijn en verdriet bij het Koerdische volk het Grootlint van de Leopoldsorde zal ontvangen. Niet enkel voor de meer dan 50.000 onderdanen met Koerdische afkomst, maar voor alle door u afgevaardigde burgers die streven naar wereldwijde humaniteit en democratie is dit een steek in het hart.

Wij hopen dat u kennis neemt van onze oprechte verontwaardiging.

Hoogachtend,

Derwich Ferho,  Voorzitter Koerdisch Instituut Brussel

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Macron en de nieuwe volgorde

President Emmanuel Macron mag de trappen van het Elysée kussen, hij is aan een cohabitatie met de uiterst-rechtse Jordan Bardella als premier ontsnapt. Of had hij zich daar al…

Print Friendly, PDF & Email

De scharlaken zelfmoordbrigade van de Tories

In het slotwoord bij de tien uur onafgebroken verkiezingsuitzending op BBC, viel één omschrijving erg op: “Een meteoor is op aarde ingeslagen”. Het zegt alles over de zelfironie (tongue…

Print Friendly, PDF & Email

Een politieke scheiding in de Filippijnen

‘Een sprookjeshuwelijk’ zei Senator Imee Marcos toen haar broer, Ferdinand Marcos Jr, een deal sloot met Sara Duterte, de dochter van de vorige President Rodrigo Duterte. Ze voerden samen…

Print Friendly, PDF & Email
De oorlog in Oekraïne en de Euraziatische wereldorde.

You May Also Like

×