16 September 2020

Verloot eens een vliegtuig

Verloot eens een vliegtuig

Hoezeer de meningen over de Mexicaanse president Lopez Obrador ook uiteen lopen, over één ding is men het eens. De man is niet corrupt en leeft behoorlijk sober.

Bij zijn aantreden werd meteen komaf gemaakt met alle luxe. Hoge ambtenaren werden verplicht om met een loon dat niet hoger mocht zijn dan dat van de President zelf door het leven te gaan. De magistraten riepen prompt hun onafhankelijkheid in, maar de anderen moesten met erg veel pijn in het hart toegeven.

En daar stond het presidentiële vliegtuig. Aangekocht door President Felipe Calderón, vooral gebruikt door zijn opvolger, Enrique Pena Nieto: pure luxe. De Boeiing 787-8 werd aangekocht voor de niet onaardige som van 218 miljoen US$.

Wordt meteen verkocht, zei AMLO! Alleen, verkopen doe je niet zonder kopers. Het vliegtuig stond in Californië en de belangstelling was zeer zeer mager. Het werd dan maar terug gehaald naar Mexico, want voor het stationeren en vliegklaar houden werd al gauw meer dan één miljoen US$ per maand betaald!

We verloten het vliegtuig zei de President. Ja, leuk idee, maar wat doe je als loodgieter of als winkelier met een grote Boeing?

Nee, we organiseren gewoon een loterij die moet opbrengen wat het vliegtuig heeft gekost. En met de opbrengst financieren we ziekenhuizen, iets wat in COVID tijden uiteraard welkom is.

Op 15 september werd de loting georganiseerd. Maar de loten waren lang niet allemaal verkocht. Het bedrijfsleven had bij aanvang ingeschreven voor zo’n 25 miljoen US$, er werd gemikt op een totale verkoop voor 3 miljard Pesos, een kleine 150 miljoen US$. Het werden er twee.

Een lotje kostte 500 Pesos, wat toch al gauw een goeie 20 US$ is, een niet onbelangrijk bedrag voor Juan-met-de-pet.

Een groot aantal loten werden dan maar gratis uitgedeeld aan ziekenhuizen, en zie, twee ervan wonnen één van de honderd prijzen van 20 miljoen Pesos ofte een honderdduizend US$. Oef.

Het vlieguitg? Tja, dat staat er nog.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 20 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

×